Svačinky (toustíky, obložené pečivo)
Banánové toustíky
od 2 let
Doba přípravy: 5 minut + zapékání 10 minut
4 porce
- 8 plátků celozrnného toastového chleba
- 110 g nutelly
- 2 středně velké banány, nakrájené na kolečka
- 2 lžíce lískových oříšků (pozor na případnou alergii, lze je vynechat)
Plátky chleba namažeme nutellou, poklademe kolečky banánů a přiklopíme zbývajícími plátky chleba. Dáme do nahřátého toastovače a posypeme oříšky. Zapékáme 4 minuty dozlatova.
TIP: pro ty nejmenší nakrájejte hotové toastíky na proužky nebo kostičky.
—————
Bulky se sýrovou pomazánkou
4 porce
- 4 celozrnné bulky
- 100 g nízkotučného taveného sýra
- 100 g žervé
- 50 g eidamu nebo ementálu
- 1/4 červené papriky
- 1/4 žluté papriky
- 1/4 zelené papriky
- sůl
- petrželka na ozdobu
Papriky očistíme, zbavíme semínek, opláchneme, osušíme a nakrájíme na drobné kostičky. Eidam nebo ementál nastrouháme najemno.
V misce vyšleháme tavený sýr s žervé. Přidáme papriku a část nastrouhaného sýra. Směs podle chuti přisolíme a dobře promícháme.
Bulky podélně rozkrojíme. Namažeme je pomazánkou, kterou odzobíme kupičkou zbylého nastrouhaného sýra a lístkem petržele.
—————
Celozrnný chléb se sázeným vejcem
od 1 roku
Doba přípravy: 5 minut
Vaření: 8 minut
4 porce
- 1 lžička bílého vinného octa
- 4 vejce
- 12 listů rukoly, natrhaných na kousky
- 1 lžička čerstvé citronové šťávy
- 1 lžička olivového oleje
- čerstvě mletý černý pepř
- 4 silnější krajíce celozrnného chleba
- 4 plátky kvalitní šunky
V dostatečně velkém kastrůlku přivedeme k varu vodu. Přidáme do ní ocet. Vejce rozklepneme do naběračky a necháme ho opatrně vklouznout do vody. Vaříme 1 - 2 minuty, podle toho, jak chceme mít uvařený žloutek. Hotová vejce opatrně vyjmeme z vody a dáme na talíř. Překryjeme fólií a uchováme v teple.
V misce promícháme citronovou šťávu, olivový olej a pepř. Přidáme rukolu a promícháme. Chleby opečeme v toastovači a navršíme na ně ochucenou rukolu, šunku a vejce. Okořeníme podle chuti a ihned podáváme.
—————
Chléb s rybičkovou pomazánkou
4 porce
- 8 krajíců chleba
- 1 plechovka sardinek ve vlastní šťávě
- 100 g měkkého tvarohu
- 80 g pomazánkového másla
- 1 vejce
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička plnotučné hořčice
- sůl
- čerstvá zelenina na ozdobu
Vejce uvaříme natvrdo. Zchladíme je ve studené vodě, oloupeme a najemno nastrouháme. V míse vidličkou rozmačkáme rybičky s trochou šťávy. Po částech přidáváme tvaroh s pomazánkovým máslem a vejce.
Pomazánku ochutíme citronovou šťávou, solí a hořčicí. Vše dobře promícháme. Z krajíců chleba vykrojíme formičkou nebo ostrým nožem podle papírové šablony ryby a potřeme je pomazánkou. Podle fantazie zdobíme zeleninou.
—————
Makovky s tvarohovou pomazánkou a ovocem
8 kousků
Makovky:
- 250 g polohrubé mouky
- asi 120 ml mléka
- 30 g másla
- 10 g droždí
- 2 lžíce krupicového cukru
- 1 žloutek
- 1 vejce na potření
- mák na posypání
- sůl
- mouka na vál
Pomazánka:
- 250 g měkkého polotučného tvarohu
- 100 g lučiny
- 3 lžíce moučkového cukru
- 200 g hroznového vína
- 2 ryngle
- 1 hruška
Droždí rozmícháme v 50 ml vlažného mléka, přidáme lžičku cukru, 3 lžíce mouky a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do mísy prosijeme mouku se špetkou soli, přidáme kvásek, zbytek mléka, žloutek a nakonec rozpuštěný vlahý tuk. Vypracujeme hladké těsto. Poprášíme ho moukou, přikryjeme a na teplém místě necháme vykynout.
Na pomoučněném vále z těsta vytvarujeme široký válec, který nakrájíme na 24 kousků. Z každého vyválíme pramínek dlouhý asi 15 cm. Vždy ze 3 pramínků upleteme houstičky. Položíme je na vymaštěný plech, potřeme vajíčkem, posypeme mákem a necháme ještě asi 20 minut kynout. Poté je pečeme při 185 °C dozlatova.
V míse utřeme tvaroh s lučinou a cukrem dohladka. Ovoce opláchneme, necháme okapat a nakrájíme na kousky. Vychladlé makovky rozkrojíme, potřeme připravenou pomazánkou a obložíme dílky ovoce.
—————
Pizza koláčky
od 2 let
Doba přípravy: 5 minut
Pečení: 6 minut
1 porce
- 1 malá hamburgerová houska, podélně rozkrojená
- 1 lžíce rajčatové pasty
- 2 žampiony, nakrájené na tenké plátky
- 30 g strouhaného čedaru
Rozehřejte gril. Obě poloviny housky opečte v toastovači nebo v troubě. Pomažte rajčatovou pastou, posypte žampiony a sýrem a dejte na pár minut pod gril. Jakmile se sýr rozpustí, je pizza hotová. Ihned podávejte.
TIP: housky můžete libovolně obložit, např. šunkou, zeleninou a přidat můžete i bylinky.
—————
Rohlíky s budapešťskou pomazánkou
4 porce
- 4 rohlíky
- 250 g měkkého polotučného tvarohu
- 1 malá cibule
- 1 červená paprika
- 2 lžíce másla
- asi 1 lžíce 12 % smetany
- asi 1 lžička mleté sladké papriky
- sůl
- 1 lžíce nasekané petrželky na ozdobu
- sýr na plachty
Cibuli oloupeme. Papriku omyjeme, osušíme, zbavíme semen a stejně jako cibuli ji nasekáme nadrobno (část papriky si necháme na ozdobu). V misce utřeme tvaroh s máslem a smetanou. Přidáme nasekanou i mletou papriku, cibuli a podle chuti sůl. Vše promícháme.
Rozkrojené rohlíky potřeme pomazánkou. Zdobíme paprikou a petrželkou. Pokud na párátka napíchneme sýr, vytvoříme tak hezké lodičky.
—————
Semafory k zakousnutí
od 1 roku
Doba přípravy: 10 minut
4 porce
- 8 plátků bílého toastového chleba
- 2 rajčata
- 2 plátky sýra
- 8 listů zeleného salátu, nakrájených nadrobno
Pomocí vykrajovátka na cukroví o průměru 2 cm vykrojíme do každého z poloviny krajíců šest koleček. Zbývající 4 plátky poklademe střídavě rajčaty, sýrem a kousky salátu tak, aby po přiložení chlebů s otvory vytvořily semafor. Nožem upravíme potřebnou velikost a pak rozkrojíme na poloviny, abychom získali 8 semaforů.
TIP: pro mlsné jazýčky napřed krajíce namažte lučinou nebo sýrem typu Almete. Rajče lze nahradit červenou paprikou a sýr strouhanou mrkví.
—————
Sendviče pro děti
Doba přípravy: asi necelých 10 minut
1 porce přibližně 2 305 kJ/ 550 kcal
2 porce
- 2 ks pečiva (hamburgerové žemle, bulky nebo dalamánky)
- 60 g libové šunky
- 1 sýr lučina
- 1 tavený sýr
- 1 lžíce máslové ramy
- 2 lžíce mléka
- 1 pomeranč
- 2 listy salátu
- 1 lžička sušených bylinek
- čerstvá petrželka
- sůl
Housky (dalamánky nebo jiné pečivo) podélně rozřízneme a naplníme pomazánkou, šunkou, salátem apod. Do misky dáme lučinu, tavený sýr, lžíci máslové ramy, lžičku sušených bylinek, dvě lžíce mléka a elektrickým šlehačem rozšleháme na jemnou, hladkou pomazánku. Podle chuti mírně přisolíme. I když bychom solit nemuseli vůbec, protože oba sýry sůl obsahují a pro děti tento obsah stačí. Pomeranč oloupeme a rozdělíme na jednotlivé kousky. Salát důkladně opláchneme a necháme okapat. Spodní část housky lehce potřeme pomazánkou, a pak vkusně proskládáme šunkové plátky s dílky pomeranče a salátu. Zbylou sýrovou pomazánku lžičkou dáme na vrchní polovinu housky a přiklopíme. Nakonec ozdobíme kousky čerstvé petrželky. Na přípravě dětského sendviče bychom si měli nechat záležet, protože přísloví, že jíme očima, u dětí platí dvojnásob.
—————
Tousty s mrkvovou pomazánkou
4 porce
- 4 plátky toastového chleba
- 280 g mrkve
- 80 g měkkého tvarohu
- 70 g pomazánkového másla
- asi 1 lžička krupicového cukru
- margarín na potření
- sůl
- petrželka na ozdobu
Mrkev oloupeme a ze 4 odřízneme špičky dlouhé asi 4 cm. Zbytek najemno nastrouháme do mísy. Přidáme tvaroh a pomazánkové máslo. Směs dobře promícháme. Podle chuti osolíme a osladíme.
Plátky chleba opečeme v toastovači nebo nasucho na pánvi. Vychladlé chleby potřeme nejprve margarínem a pak připravenou pomazánkou. Zbylé špičky mrkve skrojíme do tvaru malých mrkviček a spolu s petrželkou jimi chléb ozdobíme.
—————