Bramborové
Bramborová omeleta
4 porce
- 800 g brambor
- 8 vajec
- 120 g anglické slaniny nakrájené na plátky
- 1 velká cibule
- 4 lžíce mléka
- sůl
- mletý černý pepř
- olej na smažení
Brambory uvaříme ve slupce téměř doměkka. Když zchladnou, oloupeme je a nakrájíme na plátky. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, slaninu na nudličky.
V míse rozšleháme vejce s mlékem. Osolíme je a opepříme.
V pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm 1/4 cibule a slaniny. Přidáme 1/4 brambor a orestujeme je.
Do pánve rovnoměrně rozlijeme 1/4 rozšlehaných vajec. Když ztuhnou, omeletu přendáme na talíř a posypeme jí pažitkou. Stejným způsobem upečeme další tři omelety.
—————
Bramborová omeleta s brokolicí a sýrem
Doba přípravy: 15 minut + pečení 15 minut
4 porce
- 1 brokolice
- 4 větší brambory, uvařené ve slupce
- 1 lžíce másla
- 1 lžička oleje
- 1 cibule najemno nakrájená
- sůl
- mletý pepř
- špetka muškátového oříšku
- špetka mletého kmínu
- 6 vajec
- 100 ml mléka nebo smetany
- 50 g strouhaného sýra, např. gouda
- 1 - 2 lžíce usekané petrželky
Brokolici omyjeme, rozebereme na růžičky a vložíme do hrnce s osolenou vroucí vodou. Povaříme 2 minuty, potom brokolici slijeme, zchladíme ve studené vodě, necháme okapat a překrájíme na hrubší kousky.
Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme zhruba na půlcentimetrové plátky. Ve větší hluboké pánvi rozehřejeme máslo a olej, vsypeme do něj jemně nakrájenou cibulku a necháme ji zesklovatět. Přidáme brokolici, plátky brambor, osolíme, opepříme a okořením muškátovým oříškem a kmínem, promícháme a chvíli společně opékáme a prohřejeme.
Poté obsah pánve zalijeme vejci rozmíchanými s mlékem nebo smetanou, solí, nahrubo nastrouhaným sýrem a polovinou petrželky. Pečeme na mírném ohni, dokud vejce odspodu nezpevní. Potom pánev přendáme pod rozpálený gril a dopečeme, trvá to asi 2 minuty (nebo omeletu otočíme a dopečeme na ohni).
Omeletu necháme chvíli odpočinout, aby zpevnila, a potom ji nakrájíme na jednotlivé porce a sypeme zbylou čerstvou petrželkou.
—————
Bramborová omeleta se slaninou a sýrem
Doba přípravy: 15 minut + smažení 10 minut
1 porce
- 15 g másla
- 1 malá brambora, oškrábaná a nakrájená na malé kostičky
- 2 lžíce najemno nakrájené anglické slaniny
- 2 - 3 vejce
- 2 lžíce strouhaného sýra
- 2 lžičky petrželky, nakrájené najemno
- několik lístků špenátu
- extra panenský olivový olej
V pánvi rozehřejeme polovinu másla. Vsypeme brambory, zakryjeme poklicí a opékáme asi 6 minut doměkka. Přidáme slaninu a opékáme další 3 minuty.
V misce vidličkou rozmícháme vejce. Osolíme, přidáme 1 lžíci vody. V pánvi rozehřejeme zbylé máslo. Jakmile se začnou tvořit bublinky, nalijeme vejce. Posypeme sýrem a po několika vteřinách i hotovými bramborami se slaninou. Podáváme posypané petrželkou, špenátem a zakapané olivovým olejem.
—————
Madridská omeleta
- 8 vajec
- 1 cibule
- 2 lžíce sterilovaného hrášku
- 2 lžíce sterilovaných zelených fazolek
- 2 lžíce sterilované mrkve
- 2 brambory
- petrželka
- pepř
- olej
- sůl
Vejce rozšleháme se solí a pepřem. Sterilované fazolky a mrkev pokrájíme nadrobno, přidáme na kostičky nakrájené vařené brambory. Na oleji lehce osmažíme, dopečeme na grilu nebo v troubě. Ozdobíme petrželkou, podáváme s pečivem nebo s vařenými brambory.
—————
Omeleta s nivou a bramborami
Doba přípravy: asi 35 - 40 minut
1 porce asi 1 885 kJ/ 450 kcal
4 porce
- 8 vajec
- 100 g sýru niva
- 2 lžíce mléka
- 4 lžíce polohrubé mouky
- 1 lžíce vegety
- 4 brambory
- 2 lžíce másla
- 4 lžíce hrášku
- 4 větší žampiony
- 4 rajčata
- mletý pepř
- olej na smažení
- sůl
Na ozdobu:
- hlávkový salát
- petrželka
Vejce rozklepneme do hlubší misky a rozšleháme je s mlékem. Sýr nakrájíme na malé kostičky (event. nahrubo nastrouháme) a přidáme k vejcím. Vmícháme polohrubou mouku, lžičku vegety, mletý pepř, sůl a všechno metlou dobře našleháme.
Na pánvi potřené olejem upečeme omelety a uchováme je teplé. Brambory oloupeme (pokud jsou nové, pouze je omyjeme a slupku ponecháme), nakrájíme na tenké plátky a na jedné lžíci másla je upečeme doměkka.
Žampiony očistíme (malé hlavičky stačí jen omýt), rajčata omyjeme a obojí nakrájíme na plátky a opečeme na zbytku másla. Přidáme hrášek a podle chuti osolíme.
Omelety přendáme na talíře a naplníme je opečenými bramborami a zeleninovou směsí. Ozdobíme listy hlávkového salátu a petrželkou.
—————