Bramborové

Bramborová omeleta

 

4 porce 

  • 800 g brambor
  • 8 vajec
  • 120 g anglické slaniny nakrájené na plátky
  • 1 velká cibule
  • 4 lžíce mléka
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • olej na smažení

 

Brambory uvaříme ve slupce téměř doměkka. Když zchladnou, oloupeme je a nakrájíme na plátky. Oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky, slaninu na nudličky.

V míse rozšleháme vejce s mlékem. Osolíme je a opepříme.

V pánvi rozehřejeme olej a osmahneme na něm 1/4 cibule a slaniny. Přidáme 1/4 brambor a orestujeme je.

Do pánve rovnoměrně rozlijeme 1/4 rozšlehaných vajec. Když ztuhnou, omeletu přendáme na talíř a posypeme jí pažitkou. Stejným způsobem upečeme další tři omelety.

—————

Bramborová omeleta s brokolicí a sýrem

Doba přípravy: 15 minut + pečení 15 minut

4 porce

  • 1 brokolice
  • 4 větší brambory, uvařené ve slupce
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička oleje
  • 1 cibule najemno nakrájená
  • sůl
  • mletý pepř
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka mletého kmínu
  • 6 vajec
  • 100 ml mléka nebo smetany
  • 50 g strouhaného sýra, např. gouda
  • 1 - 2 lžíce usekané petrželky

Brokolici omyjeme, rozebereme na růžičky a vložíme do hrnce s osolenou vroucí vodou. Povaříme 2 minuty, potom brokolici slijeme, zchladíme ve studené vodě, necháme okapat a překrájíme na hrubší kousky.

Uvařené brambory oloupeme a nakrájíme zhruba na půlcentimetrové plátky. Ve větší hluboké pánvi rozehřejeme máslo a olej, vsypeme do něj jemně nakrájenou cibulku a necháme ji zesklovatět. Přidáme brokolici, plátky brambor, osolíme, opepříme a okořením muškátovým oříškem a kmínem, promícháme a chvíli společně opékáme a prohřejeme.

Poté obsah pánve zalijeme vejci rozmíchanými s mlékem nebo smetanou, solí, nahrubo nastrouhaným sýrem a polovinou petrželky. Pečeme na mírném ohni, dokud vejce odspodu nezpevní. Potom pánev přendáme pod rozpálený gril a dopečeme, trvá to asi 2 minuty (nebo omeletu otočíme a dopečeme na ohni).

Omeletu necháme chvíli odpočinout, aby zpevnila, a potom ji nakrájíme na jednotlivé porce a sypeme zbylou čerstvou petrželkou.

—————

Bramborová omeleta se slaninou a sýrem

 

Doba přípravy: 15 minut + smažení 10 minut

1 porce

  • 15 g másla
  • 1 malá brambora, oškrábaná a nakrájená na malé kostičky
  • 2 lžíce najemno nakrájené anglické slaniny
  • 2 - 3 vejce
  • 2 lžíce strouhaného sýra
  • 2 lžičky petrželky, nakrájené najemno
  • několik lístků špenátu
  • extra panenský olivový olej

V pánvi rozehřejeme polovinu másla. Vsypeme brambory, zakryjeme poklicí a opékáme asi 6 minut doměkka. Přidáme slaninu a opékáme další 3 minuty.

V misce vidličkou rozmícháme vejce. Osolíme, přidáme 1 lžíci vody. V pánvi rozehřejeme zbylé máslo. Jakmile se začnou tvořit bublinky, nalijeme vejce. Posypeme sýrem a po několika vteřinách i hotovými bramborami se slaninou. Podáváme posypané petrželkou, špenátem a zakapané olivovým olejem.

—————

Madridská omeleta

 

  • 8 vajec
  • 1 cibule
  • 2 lžíce sterilovaného hrášku
  • 2 lžíce sterilovaných zelených fazolek
  • 2 lžíce sterilované mrkve
  • 2 brambory
  • petrželka
  • pepř
  • olej
  • sůl

Vejce rozšleháme se solí a pepřem. Sterilované fazolky a mrkev pokrájíme nadrobno, přidáme na kostičky nakrájené vařené brambory. Na oleji lehce osmažíme, dopečeme na grilu nebo v troubě. Ozdobíme petrželkou, podáváme s pečivem nebo s vařenými brambory.

—————

Omeleta s nivou a bramborami

Doba přípravy: asi 35 - 40 minut

1 porce asi 1 885 kJ/ 450 kcal

4 porce

  • 8 vajec
  • 100 g sýru niva
  • 2 lžíce mléka
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 1 lžíce vegety
  • 4 brambory
  • 2 lžíce másla
  • 4 lžíce hrášku
  • 4 větší žampiony
  • 4 rajčata
  • mletý pepř
  • olej na smažení
  • sůl

Na ozdobu:

  • hlávkový salát
  • petrželka

Vejce rozklepneme do hlubší misky a rozšleháme je s mlékem. Sýr nakrájíme na malé kostičky (event. nahrubo nastrouháme) a přidáme k vejcím. Vmícháme polohrubou mouku, lžičku vegety, mletý pepř, sůl a všechno metlou dobře našleháme.

Na pánvi potřené olejem upečeme omelety a uchováme je teplé. Brambory oloupeme (pokud jsou nové, pouze je omyjeme a slupku ponecháme), nakrájíme na tenké plátky a na jedné lžíci másla je upečeme doměkka.

Žampiony očistíme (malé hlavičky stačí jen omýt), rajčata omyjeme a obojí nakrájíme na plátky a opečeme na zbytku másla. Přidáme hrášek a podle chuti osolíme.

Omelety přendáme na talíře a naplníme je opečenými bramborami a zeleninovou směsí. Ozdobíme listy hlávkového salátu a petrželkou.

—————