Houbové

Houbová omeleta

 

Doba přípravy: 10 minut + smažen 5 minut

2 porce

  • 4 vejce
  • 200 g hub (žampiony, lišky, hříbky...)
  • 30 g másla
  • 1 stroužek česneku, nakrájený nadrobno
  • 1 lžíce petrželky, nakrájené nadrobno

Vejce lehce promícháme v misce a osolíme. Na pánvi z nich usmažíme dvě omelety. Houby nakrájíme na plátky. V pánvi rozpustíme máslo a houby s česnekem na něm 4 minuty smažíme. Osolíme a přidáme petrželku. Náplň rozdělíme do omelet. Podáváme s opečeným chlebem.

—————

Myslivecká omeleta

 

Doba přípravy: asi 25 - 30 minut

1 porce asi 2 319 kJ/ 554 kcal

1 porce

  • 2 vejce
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • 150 g čerstvých hub
  • 100 g zelených fazolek
  • 80 g květáku
  • 1 lžíce másla
  • 1/2 lžičky kmínu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička polévkového koření
  • mletý pepř
  • sůl
  • tuk na pánev
  • zelené bylinky na ozdobu

Oddělíme žloutky od bílků a ušleháme tuhý sníh. Zašleháme žloutky a zamícháme mouku. Mírně osolíme. Pánev potřeme tukem a omeletové těsto rozlijeme po celém povrchu. Pečeme po obou stranách.

Houby očistíme, nakrájíme na čtvrtky a vložíme do kastrolu na rozehřáté máslo. Mírně pokmínujeme, přiklopíme a asi 8 minut dusíme. Pak ochutíme rozetřeným česnekem se solí a na mírném ohni necháme odpařit přebytečnou vodu a odstavíme. Fazolky uvaříme v osolené vodě s polévkovým kořením doměkka. V polovině varu přidáme květák a společně dovaříme. Hotové scedíme a necháme okapat. Zeleninu promícháme s houbami, dochutíme solí a mletým pepřem.

Teplou omeletu naplníme připravenou směsí a překlopíme. Povrch ještě posypeme pepřem a ozdobíme zelenými bylinkami. Podáváme ji jako hlavní pokrm s kompotovaným ovocem.

—————

Omeleta s hřiby

 

1 porce 

  • 200 g hřibovitých hub
  • 2 vejce
  • 1 lžíce mléka
  • 1 menší cibulka
  • 1 lžíce másla
  • hrst petrželky
  • sůl
  • pepř

 

Cibuli a houby omyjeme, houby osušíme, cibuli oloupeme. Obojí nakrájíme. Na másle necháme zesklovatět cibuli, přidáme houby, sůl, pepř a podusíme doměkka. Podle potřeby podléváme vodou. Nakonec přidáme nasekanou petrželku. Vejce rozšleháme s mlékem a špetkou soli. Na pánvi s máslem upečeme omeletu, poklademe ji houbami, přeložíme a podáváme.

—————