Masové
Omeleta plněná kuřetem a fazolkami
Doba přípravy: 50 minut
1 porce asi 473 kcal/ 1 983 kJ
4 porce
- 200 g zelených fazolek
- 200 g bílých fazolek
- 8 vajec
- 100 ml mléka
- sůl
- 2 lžíce oleje
- 400 g vykostěných kuřecích stehen
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 červená paprika
- 1 - 2 lžíce olivového oleje
- mletý černý pepř
- 1 lžíce sojové omáčky
Zelené i bílé fazolové lusky dobře očistíme a krátce povaříme v osolené vodě. Pak vodu slijeme, fazolky necháme okapat a vychladnout.
Vejce rozšleháme s mlékem a osolíme. Na pánvi rozehřejeme olej a postupně upečeme 4 omelety, které položíme na talíře.
Kuřecí stehna nakrájíme na nudličky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na plátky, očištěnou papriku na nudličky.
Kuřecí maso zprudka opečeme na rozpáleném oleji. Přidáme cibuli a česnek a krátce orestujeme. Osolíme, opepříme a vložíme nakrájenou papriku a fazolové lusky. Vše k rátce opečeme, přilijeme sojovou omáčku a podle potřeby dosolíme.
Hotovou směs rovnoměrně rozdělíme na omeletky, které přehneme a dozdobíme čerstvými bylinkami.
—————
Omeleta s drůbežími játry
4 porce
- 16 kousků drůbežích jater
- 1 oříšek másla
- 1 šalotka nasekaná najemno
- lžíce dezertního vína (např. madeira)
- 12 vajec
- sůl a pepř
Játra očistíte, osolíte a opepříte. Na pánvi rozpustíte máslo, přidáte šalotku a necháte zpěnit. Přidáte játra a na mírném ohni vaříte 4 minuty. Zakápnete trochou madeiry. Uchováte v teple.
Do misky rozklepnete vejce a lehce je našleháte vidličkou. Osolíte a opepříte. Vlijete do pánve a smažíte 4 minuty. Postupně uděláte 4 omelety (vždy ze 3 vajec). Hotovou omeletu dáte na talíř, rozložíte na ni játra a přehnete. Abyste zdůraznili chuť drůbežích jater, namočte je hodinu před vařením do mléka.
—————
Omeleta s kuřecím masem
2 porce
Doba přípravy: 10 minut
- vejce
- sojové mléko
- koření
- petržel
- kuřecí popř. krůtí maso
- olivový olej
Vejce ušleháme se sójovým mlékem, okořeníme a přidáme nasekanou petržel. Směs v pánvi upečeme do tenké omelety, kterou nakonec naplníme na olivovém oleji podušenou směsí z nakrájeného kuřecího nebo krůtího masa.
—————
Thajské omeletové měšce
4 porce
- 350 g mletého vepřového masa
- 200 g tyčinek surimi
- 8 velkých vajec
- 6 jarních cibulek
- 4 stroužky česneku
- 2 lžíce oleje
- 4 - 6 lžic rybí omáčky
- drcený černý pepř
- sůl
- olej na potření pánve
- čerstvá zelenina na ozdobu
Česnek oloupeme. Jarní cibulky očistíme, omyjeme a necháme oschnout. 4 nejdelší stonky natě odřízneme a podélně rozpůlíme, zbytek nasekáme stejně jako česnek najemno. Tyčinky surimi opláchneme, osušíme a nakrájíme na plátky.
V hlubší pánvi rozehřejeme olej a opečeme na něm mleté maso. Přidáme nakrájené tyčinky surimi, cibulku a česnek. Vše dobře orestujeme. Směs ochutíme rybí omáčkou, solí a pepřem. Udržujeme ji v teple.
Vejce rozšleháme a osolíme. Palačinkovou pánev potřeme olejem a rozehřejeme ji. Postupně na ní upečeme 8 omelet.
Omelety naplníme masovou směsí a vytvarujeme z nich měšce. Ovážeme spařenými proužky cibulové natě. Měšce rozdělíme na talíře a ozdobíme čerstvou zeleninou. Můžeme podávát se sojovou nbo rybí omáčkou.
—————