Rybí
Námořnické omelety
4 porce
- 8 vajec
- 2 konzervy tuňáka v oleji nebo ve vlastní šťávě
- 4 lžíce sterilovaného leča
- 4 stroužky česneku
- 4 lžičky oleje
- sůl
- mleté papričky chilli
Z tuňákových konzerv slijeme olej nebo šťávu a maso trochu rozmělníme vidličkou. Vejce rozšleháme po dvou se lžící vody, osolíme a vlijeme na pánev se lžičkou oleje. Takto postupně připravíme 4 omelety. Každou omeletu podle chuti posypeme drcenými chilli papričkami z mlýnku, potřeme lžící sterilovaného leča, ochutíme prolisovaným česnekem a naplníme čtvrtinou masa z tuňáka. Omelety přeložíme na poloviny a podáváme teplé i studené s pečivem nebo s bramborami.
—————
Omeleta s krabími tyčinkami
4 porce
- 1 balíček krabích tyčinek
- 8 vajec
- sůl a pepř
- 1/2 pórku
- 1 šálek mraženého hrášku
- 8 plátků anglické slaniny
- 3 lžíce oleje
Pórek očistíme, omyjeme, nakrájíme na kolečka a ta překrájíme na drobounké kousíčky. Krabí tyčinky překrájíme na malé kostičky. Vejce rozklepneme, rozšleháme je se solí a pepřem, na teflonové pánvi s rozehřátým olejem z nich upečeme 4 malé omeletky a přikryjeme je talířem. V pánvi pak opečeme plátky slaniny, přidáme pórek, osmahneme, přisypeme hrášek a nakrájené krabí tyčinky. Osolíme a opepříme. Směs lehce opečeme a rozdělíme do vaječných omelet. Podáváme s vařenými bramborami nebo s pečivem.
—————
Omeleta s krevetkami
1 porce 1 706 kJ/ 409 kcal
- 80 g krevet
- půl lžíce oleje
- 100 g sterilovaných sojových klíčků
- čtvrt lžíce škrobové moučky
- 1 lžíce sojové omáčky
- 2 vejce
Nakrájejte nadrobno cibulku a spolu s krevetami ji osmahněte dorůžova na pánvi. Rozmíchejte celá vejce a přidejte k nim škrobovou moučku a sojovou omáčku. Směs vlijte naběračkou na pánev a udělejte omelety. Ještě teplé je naplňte krevetami a podávejte ozdobené sojovými klíčky.
—————
Omeleta s tuňákem - dietní
1 porce 1 420 kJ
4 porce
- 4 filety ančoviček
- 100 g tuňáka ve vlastní šťávě
- 1 stroužek česneku
- snítka zelené petrželky
- 6 vajec
- 1 lžíce citronové šťávy
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 citron
- sůl
- bílý pepř
Česnek, ančovičkové filety a petržel nasekáme nadrobno. Tuňáka propasírujeme sítem, vejce rozšleháme v misce a přidáme česnek, petržel, ančovičky a tuňáka a ochutíme citronovou šťávou. V pánvi rozehřejeme olivový olej a vlijeme vaječnou směs, kterou mícháme, dokud nezačne tuhnout. Potom prudce snížíme plamen, měchačkou uvolníme omeletu ze stran a ode dna a pomocí pokličky ji obrátíme a na zbytku oleje dopečeme. Hotovou omeletu rozčtvrtíme a rozdělíme na 4 porce. Podáváme zdobené sekanou petrželkou a osminkami citronu.
—————