Rybí
Palačinky s lososem
Doba přípravy: 50 minut
1 porce asi 560 kcal/ 2 345 kJ
4 porce
- 2 vejce
- 400 ml mléka
- 250 g hladké mouky
- špetka soli
- olej na smažení
- 400 g filetů z lososa
- 1 lžička koření na ryby
- 1 citron
- 250 g listového špenátu
- 4 lžíce másla
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička vegety
- špetka bílého pepře
- 80 g strouhaného parmazánu
- snítka kopru
Vejce důkladně rozšleháme s mlékem a špetkou soli. Postupně přidáváme mouku a vymícháme hladké těsto. Necháme ho alespoň 10 minut odležet.
Filet z lososa omyjeme a nakrájíme na tenké plátky. Posypeme je rybím kořením, pokapeme šťávou z půlky citronu a necháme v chladu odležet.
Listový špenát opereme a krátce spaříme ve vroucí vodě. Pak ho ihned propláchneme pod studenou vodou a vymačkáme. Pánev vytřeme olejem a z těstíčka upečeme tenké palačinky. Na jiné pánvi rozpálíme 2 lžíce másla a opečeme na něm po obou stranách plátky lososa. Česnek oloupeme, nakrájíme nadrobno a lehce osmahneme na zbylém másle. Přidáme spařené špenátové listy, ochutíme vegetou a mletým pepřem a prohřejeme.
Palačinky přeložíme do tvaru trojúhelníku. Na talíři posypeme složenou palačinku parmazánem, poklademe špenátem a plátkem lososa. Postup zopakujeme a končíme plátkem lososa. Pokrm ozdobíme citronem a snítkou kopru.
—————
Palačinky s uzeným lososem a holandskou omáčkou
4 porce
- 400 g plátků uzeného lososa
- 250 g čerstvého sýra ricotta
- čerstvý nebo mražený kopr
- zelený salát
Holandská omáčka:
- 4 žloutky
- 2 lžíce studené vody
- 150 g másla
- 1 - 2 lžíce smetany
- sůl
- šťáva z čerstvého citronu
Těsto:
- 1 litr polotučného mléka
- 400 g jemně mleté špaldové mouky
- 2 vejce
- špetka soli
Z uvedených surovin připravíme 8 palačinek. Potřeme je sýrem ricotta, obložíme plátky lososa, stočíme a udržujeme v teple. Pak zhotovíme holandskou omáčku: na vodní lázni šleháme žloutky se studenou vodou. Jakmile se z nich začne tvořit pěna, začneme k nim pomalu přidávat přepuštěné máslo a omáčka postupně zhoustne. Osolíme ji, okyselíme citronem a nakonec zjemníme smetanou. Omáčkou přelijeme teplé palačiny, ozdobíme je lístky salátu, koprem a hned podáváme.
—————