Chléb

Celozrnný chléb s ovesnými vločkami

Celozrnný chléb s ovesnými vločkami
  • 375 g celozrnné hladké mouky
  • 125 g ovesných vloček
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička jedlé sody
  • 300 ml podmáslí
  • lžíce medu

Vločky smícháme s moukou, solí a vodou, přidáme podmáslí a med. Zpracujeme vláčné těsto, uděláme dva bochníky a ve středu vyznačíme 3 rovnoběžné zářezy. Na pomoučeném plechu vložíme na 20 minut do horké trouby (220 °C). Stáhneme na 200 °C a dopečeme. Hotový chléb dáme lehce vychladnout a podáváme teplý.

 

—————

Chléb s tyčinkami surimi a pomelem

4 porce 

  • 250 g tyčinek surimi
  • 1 pomelo nebo grep
  • 120 g hladké mouky
  • 100 ml mléka
  • 20 g droždí
  • 5 lžic oleje
  • 5 lžic grepové šťávy
  • špetka mleté sladké papriky
  • 2 lžíce nasekaných bylinek (pažitka, petrželka apod.)
  • máslo a strouhanka na formu

 

Mouku, olej, vlahé mléko, grepovou šťávu a rozdrobené droždí rozšleháme. Do těstíčka vmícháme nadrobno nasekané tyčinky surimi, mletou papriku a bylinky. Těsto necháme v teple kynout asi 30 minut.

Z pomela vykrájíme dílky dužiny. Šťávu, která vyteče, přimícháme do těsta. Formu na biskupský chlebíček vymažeme a vysypeme. Střídavě ve vrstvách ji naplníme těstem a dílky pomela. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 35 minut.

—————

Domácí chléb

 

Doba přípravy: 30 minut

6 porcí

  • 1/2 kg hladké mouky
  • 1 lžíce soli
  • sáček sušeného droždí
  • 1, 5 l lžičky kmínu
  • 400 ml vlažné vody smíchané s 1,5 lžíce octa

Smícháme sypké přísady:mouku, sůl, kmín a droždí. Přilijeme vodu s octem. Vše promícháme. Zaděláné chlebové těsto necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu.

Dáme do vymazané a vysypané formy (může být i hrnec) nebo vytvarujeme bochník na plech.

Troubu předehřejeme a pečeme 1,5 hodiny na 200 °C. Po upečení potřeme na povrchu vodou se solí.

—————

Fit chléb

 

Doba přípravy: 60 minut 

  • 250 g celozrnné špaldové mouky
  • 250 g celozrnné žitné mouky
  • 1 kostka droždí
  • 50 g oloupaných dýňových semínek
  • 50 g oloupaných slunečnicových semínek
  • 50 g loupaných mandlí
  • 1 lžička balsamikového octa
  • bylinno-česneková sůl
  • chlebové koření

 

Droždí rozpustíme v 1/2 litru vlažné vody, přisypeme mouku, koření, přidáme balsamikový ocet a uhněteme těsto.

Pak přidáme nadrobno nasekané mandle a celá slunečnicová a dýňová semínka.

Formu na chléb vymažeme olivovým nebo slunečnicovým olejem, vložíme do ní těsto a povrch posypeme troškou mandlí a semínek. Vyhřejeme troubu na 200-220 °C, vložíme formu s těstem a pečeme přibližně 50 minut.

Fit-chléb s přídavkem špaldové mouky má výraznou chlebovou vůni, mírně popraskanou kůrku, velký objem a dlouho vydrží vláčný a čerstvý.

—————

Pravý grahamový chléb

 

 

  • 200 g hladké mouky
  • 200 g pšeničného šrotu
  • 1 lžička instantního droždí nebo 1/2 čerstvého
  • 250 ml vlažného mléka
  • 1 lžička soli
  • 50 ml oleje

 

Program základní, velikost 1000 g, střední nebo tmavá kůrka.

—————

Vestfálský chléb

 

Doba přípravy: 2 a půl hodiny

1 chléb

  • 1 kg brambor
  • 500 g hladké mouky
  • 60 g droždí
  • 3 lžíce vlažné vody
  • 5 vajec
  • špetka soli
  • margarín na vymazání formy
  • strouhanka na vysypání formy

 

Brambory oloupeme a nastrouháme, necháme je okapat, šťávu z nich ponecháme a necháme 10 minut odstát, aby se škrob mohl usadit, poté vodu od škrobu odlijeme. Ke škrobu přidáme nastrouhané brambory a mouku. V troše vody rozmícháme droždí. Vmícháme ho do těsta. Přidáme vejce a vypracujeme těsto. Osolíme.

Asi 30 cm dlouhou formu vymažeme a vysypeme strouhankou. Naplníme těstem a přikryté necháme 40 minut kynout. Pečeme 120 minut v předehřáté troubě při 175 °C. Po 30 minutách pečení přikryjeme chléb alobalem.

—————