Chléb
Celozrnný chléb s ovesnými vločkami
- 375 g celozrnné hladké mouky
- 125 g ovesných vloček
- 1 lžička soli
- 1 lžička jedlé sody
- 300 ml podmáslí
- lžíce medu
Vločky smícháme s moukou, solí a vodou, přidáme podmáslí a med. Zpracujeme vláčné těsto, uděláme dva bochníky a ve středu vyznačíme 3 rovnoběžné zářezy. Na pomoučeném plechu vložíme na 20 minut do horké trouby (220 °C). Stáhneme na 200 °C a dopečeme. Hotový chléb dáme lehce vychladnout a podáváme teplý.
—————
Chléb s tyčinkami surimi a pomelem
4 porce
- 250 g tyčinek surimi
- 1 pomelo nebo grep
- 120 g hladké mouky
- 100 ml mléka
- 20 g droždí
- 5 lžic oleje
- 5 lžic grepové šťávy
- špetka mleté sladké papriky
- 2 lžíce nasekaných bylinek (pažitka, petrželka apod.)
- máslo a strouhanka na formu
Mouku, olej, vlahé mléko, grepovou šťávu a rozdrobené droždí rozšleháme. Do těstíčka vmícháme nadrobno nasekané tyčinky surimi, mletou papriku a bylinky. Těsto necháme v teple kynout asi 30 minut.
Z pomela vykrájíme dílky dužiny. Šťávu, která vyteče, přimícháme do těsta. Formu na biskupský chlebíček vymažeme a vysypeme. Střídavě ve vrstvách ji naplníme těstem a dílky pomela. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 35 minut.
—————
Domácí chléb
Doba přípravy: 30 minut
6 porcí
- 1/2 kg hladké mouky
- 1 lžíce soli
- sáček sušeného droždí
- 1, 5 l lžičky kmínu
- 400 ml vlažné vody smíchané s 1,5 lžíce octa
Smícháme sypké přísady:mouku, sůl, kmín a droždí. Přilijeme vodu s octem. Vše promícháme. Zaděláné chlebové těsto necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu.
Dáme do vymazané a vysypané formy (může být i hrnec) nebo vytvarujeme bochník na plech.
Troubu předehřejeme a pečeme 1,5 hodiny na 200 °C. Po upečení potřeme na povrchu vodou se solí.
—————
Fit chléb
Doba přípravy: 60 minut
- 250 g celozrnné špaldové mouky
- 250 g celozrnné žitné mouky
- 1 kostka droždí
- 50 g oloupaných dýňových semínek
- 50 g oloupaných slunečnicových semínek
- 50 g loupaných mandlí
- 1 lžička balsamikového octa
- bylinno-česneková sůl
- chlebové koření
Droždí rozpustíme v 1/2 litru vlažné vody, přisypeme mouku, koření, přidáme balsamikový ocet a uhněteme těsto.
Pak přidáme nadrobno nasekané mandle a celá slunečnicová a dýňová semínka.
Formu na chléb vymažeme olivovým nebo slunečnicovým olejem, vložíme do ní těsto a povrch posypeme troškou mandlí a semínek. Vyhřejeme troubu na 200-220 °C, vložíme formu s těstem a pečeme přibližně 50 minut.
Fit-chléb s přídavkem špaldové mouky má výraznou chlebovou vůni, mírně popraskanou kůrku, velký objem a dlouho vydrží vláčný a čerstvý.
—————
Pravý grahamový chléb
- 200 g hladké mouky
- 200 g pšeničného šrotu
- 1 lžička instantního droždí nebo 1/2 čerstvého
- 250 ml vlažného mléka
- 1 lžička soli
- 50 ml oleje
Program základní, velikost 1000 g, střední nebo tmavá kůrka.
—————
Vestfálský chléb
Doba přípravy: 2 a půl hodiny
1 chléb
- 1 kg brambor
- 500 g hladké mouky
- 60 g droždí
- 3 lžíce vlažné vody
- 5 vajec
- špetka soli
- margarín na vymazání formy
- strouhanka na vysypání formy
Brambory oloupeme a nastrouháme, necháme je okapat, šťávu z nich ponecháme a necháme 10 minut odstát, aby se škrob mohl usadit, poté vodu od škrobu odlijeme. Ke škrobu přidáme nastrouhané brambory a mouku. V troše vody rozmícháme droždí. Vmícháme ho do těsta. Přidáme vejce a vypracujeme těsto. Osolíme.
Asi 30 cm dlouhou formu vymažeme a vysypeme strouhankou. Naplníme těstem a přikryté necháme 40 minut kynout. Pečeme 120 minut v předehřáté troubě při 175 °C. Po 30 minutách pečení přikryjeme chléb alobalem.
—————