Drobné slané koláčky apod.

Buřty v listovém těstíčku

 

3 porce 

  • 6 buřtů
  • 1 balíček listového těsta
  • 1 čerstvá paprika
  • 1/2 cibule
  • 1 vejce
  • hořčice
  • hrst sezamových semínek nebo kmínu

 

Buřty oloupeme, překrojíme po délce na dvě poloviny, okraje nařízneme. Papriku a cibuli omyjeme, cibuli oloupeme a obě suroviny nakrájíme na menší kousky.

Listové těsto vyválíme na tenký plát. Ten rozkrájíme na obdélníky. Na každý dáme trochu hořčice, trochu cibule, papriky a půlku buřta. Srolujeme a naskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Balíčky z listového těsta potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovými semínky nebo kmínem. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova

—————

Chlebové koláčky s uzeným masem

Chlebové koláčky s uzeným masem

Doba přípravy: 90 minut

20 kousků

Na těsto:

  • 25 g droždí
  • špetka cukru
  • asi 200 ml vody
  • 300 g žitné mouky
  • špetka soli
  • 1 lžička oleje

Na náplň:

  • 220 g uzeného vepřového masa
  • 1 velká cibule
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce hrubé soli
  • kmín

Kvásek: droždí rozdrobíme do misky, přidáme špetku cukru a trochu vody. Necháme vykynout. Mouku prosijeme do mísy, přidáme kvásek, sůl, olej a zbytek vody a vypracujeme vláčné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme na teple vykynout.

Uzené maso nakrájíme nožem na malé kostičky. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. V pánvi rozpálíme olej, vhodíme cibuli a smažíme ji tak dlouho, až zesklovatí. Poté přidáme nakrájené uzené maso a všechno ještě krátce na oleji orestujeme.

Mezitím vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a rozválíme ho na plát silný přibližně 1,5 cm. S pomocí skleničky nebo vykrajovátka vypícháme z těsta kolečka, která pak přemístíme na plech vyložený pečícím papírem.

Kolečka těsta potřeme vodou, lžící vytvoříme středy a naplníme je směsí uzeného masa a cibule. Nakonec koláčky posypeme hrubou solí a kmínem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 - 190 °C asi 20 minut. Ihned podáváme.

—————

Francouzské koláče se šunkou

 

4 porce

Těsto: 

  • 4 lžíce másla
  • 60 g hladké mouky
  • 70 g eidamu
  • 1 lžička francouzské hořčice
  • 2 malá vejce
  • sůl
  • tuk na 4 zapékací misky

Náplň: 

  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 150 ml masového vývaru
  • mletý černý pepř
  • 1 lžíce  nasekaných, čerstvých bylinek (tymián, rozmarýn, šalvěj, estragon)
  • 70 g žampionů
  • 150 g šunky
  • 50 g nastrouhaného eidamu
  • 1 lžíce strouhanky

 

140 ml vody a máslo přivedeme k varu. Po rozpuštění másla zesílíme plamen a povaříme 30 sekund. Odstavíme a vsypeme mouku smíchanou se solí. Těsto mícháme, dokud se nepřestane lepit. Necháme je vychladnout, pak zapracujeme kostičky sýra s hořčicí i rozšlehanými vejci.

Na másle orestujeme mouku, přidáme vývar, sůl, pepř a bylinky. Plátky žampionů a šunku vmícháme do směsi.

Do 4 zapékacích misek dáme těsto, doprostřed náplň, posypeme sýrem a strouhankou. Pečeme při 200 °C 20 minut.

—————

Hermelín pečený v listovém kabátku

 

 

  • 200 až 250 g listového těsta
  • 2 sýry po 100 g (Hermelín, Camambert)
  • mouka na vál
  • žloutek na potření
  • semínka na posypání (sezamová, dýňová, slunečnicová apod.)
  • hrubá sůl
  • brusinky

 

Těsto rozválíme na 2 čtverce, do středů položíme sýry, cípy těsta spojíme do šátečků a dobře přitiskneme. Povrch potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme hrubou solí a semínky. Na plechu vyloženém pečícím papírem v hodně vyhřáté troubě (200 °C) upečeme dozlatova. Hned podáváme. Výborně chutná s brusinkami a čerstvou zeleninou.

—————

Karjalanpiirakka - finské slané koláčky

 

26 kousků

  • 200 g hladké pšeničné mouky
  • 200 g hladké žitné mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce oleje
  • 30 g másla na potření

Náplň:

  • 250 g rýže nebo loupaného ječmene
  • 1 l mléka
  • 1 lžička soli

Náplň: 0,5 l vody přivedeme k varu, osolíme a vsypeme do ní rýži nebo ječmen. Zvolna vaříme do zhoustnutí. Pak přilijeme mléko a opět vaříme do zhoustnutí.

Obě mouky prosijeme se solí, přilijeme 2 dcl studené vody, olej a vypracujeme tuhé těsto. Vyválíme do tvaru veky a rozkrájíme na plátky, na které rozetřeme náplň tak, aby okolo zůstal alespoň 3 cm široký okraj - ten potom zprohýbáme.

Pečeme při 230 °C asi 20 minut. Ještě horké je po obvodu potřeme směsí vody (1 dcl) a másla.

—————

Klobásky v župánku

 

12 kousků 

  • 200 g listového těsta
  • 6 tenkých klobásek, které přepůlíme
  • 3 plátky tvrdého sýra
  • 1 vejce na potření
  • drcený barevný pepř
  • pečící papír na vyložení plechu

 

Těsto rozválíme na tenký plát a rozdělíme na 12 čtverečků. Klobásky na koncích nařízneme do kříže. Každý plátek sýra nakrájíme na 4 proužky.

Doprostřed každého čtverečku položíme proužek sýra a klobásku. Volné růžky potřeme rozšlehaným vajíčkem a přeložíme přes náplň směrem ke středu.

Závitky přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme je vajíčkem, posypeme pepřem a v troubě při 180 °C je pečeme 10 - 15 minut.

—————

Koblihy se slaninou

 

  • 15 dkg hladké mouky
  • 5 dkg másla
  • 1/8 l smetany
  • sůl
  • cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • slanina
  • šunka

 

Z mouky, másla, smetany, cukru a soli vytvoříme koblihové těsto, vykrájíme kolečka. Slaninu a šunku pokrájené na kostičky osmahneme, necháme vychladnout. Směsí plníme vykrájená kolečka, zakulatíme, osmažíme.

—————

Masové smaženky po pařížsku

 

6 porcí

Těsto:

  • 400 g prosáté hladké mouky
  • 100 g krájeného másla
  • 1 vejce
  • sůl

Náplň:

  • 200 g telecí a 200 g vepřové kýty
  • 80 g šunky
  • 2 nakrájené oloupané šalotky
  • 1 lžíce másla
  • kayenský pepř
  • sůl
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • olej na smažení
  • čerstvá zelenina na ozdobu

Z mouky, soli, másla, vejce a asi 100 ml vody vypracujeme hladké těsto, které ve fólii necháme 30 minut odpočinout. Šalotku necháme na másle zesklovatět. Přidáme kostičky masa, které orestujeme. Osolíme, opepříme, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Do zchladlé náplně pak vmícháme nakrájenou šunku a petrželku.

Těsto rozválíme na plát a vykrájíme z něj kolečka. Do jejich středu dáme náplň, konce přehneme a přitiskneme k sobě. Taštičky usmažíme v oleji dozlatova.

—————

Piragi

Na těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce droždí
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce vlažné vody
  • 125 ml mléka
  • sůl
  • 4 vejce
  • 125 g másla
  • olej
  • 1 našlehané vejce

Masová náplň:

  • 1 jemně nasekaná cibule
  • 230-340 g jemně nakrájené prorostlé slaniny (nebo 230 g slaniny a 110 g šunky nebo uzeného bůčku)
  • sůl a pepř podle chuti

Na těsto rozpustíme kvasnice s cukrem ve vlažné vodě s 1/3 mouky. Vypracujeme těsto, které posypeme moukou a necháme ještě 2-3 hodiny kynout. Potom do těsta přidáme mléko, osolíme, zapracujeme vejce, máslo a zbytek mouky. Znovu vypracujeme hladké, poměrně tuhé těsto, na závěr přidáme trochu oleje a necháme vykynout další 2 hodiny. Z dokynutého těsta utvoříme váleček,  který nakrájíme na stejné dílky. Z každého pak vytvoříme koule a znovu je po několik minut necháme vykynout. Poté z nich vyválíme placičky a do každé vložíme do středu zvolenou směs masové náplně. Přehneme je v půli přes náplň a okraje stiskneme vidličkou. Pirohy potřeme našlehaným vejcem a pečeme na vymaštěném plechu každou stranu 20 minut v předehřáté troubě na 250 °C. Podáváme s nějakým oblíbeným bujonem.

—————

Slané koláčky se sardinkami

 

Doba přípravy: 30 minut

1 porce asi 548 kcal/ 2 290 kJ

4 porce 

  • 80 g eidamu
  • 150 ml smetany
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 200 g másla
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • sůl
  • 100 g čerstvých rajčat
  • 1 plechovka baltických sardinek v tomatové omáčce
  • 1 snítka oregana

 

Eidam nastrouháme najemno a asi 2/3 vmícháme do smetany. Mouku promícháme s práškem do pečiva a prosijeme ji na smetanu. Pak přidáme na kousky nakrájené změklé máslo, poprášíme moukou a osolíme.

Ze všech přísad vypracujeme hladké těsto, které zakryjeme mikrotenovou fólií a necháme v chladničce alespoň 15 minut odležet.

Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky. Těsto rozválíme na plát a vykrojíme z něj kolečka, která lehce vtlačíme do formiček. Do koláčků vložíme rajčata, přidáme sardinky a vše posypeme zbylým sýrem.

Pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 15 minut. Hotové ozdobíme čerstvým oreganem. Koláčky jsou chutné teplé i studené.

—————