Drobné slané koláčky apod.
Buřty v listovém těstíčku
3 porce
- 6 buřtů
- 1 balíček listového těsta
- 1 čerstvá paprika
- 1/2 cibule
- 1 vejce
- hořčice
- hrst sezamových semínek nebo kmínu
Buřty oloupeme, překrojíme po délce na dvě poloviny, okraje nařízneme. Papriku a cibuli omyjeme, cibuli oloupeme a obě suroviny nakrájíme na menší kousky.
Listové těsto vyválíme na tenký plát. Ten rozkrájíme na obdélníky. Na každý dáme trochu hořčice, trochu cibule, papriky a půlku buřta. Srolujeme a naskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Balíčky z listového těsta potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovými semínky nebo kmínem. Pečeme v předehřáté troubě dozlatova
—————
Chlebové koláčky s uzeným masem
Doba přípravy: 90 minut
20 kousků
Na těsto:
- 25 g droždí
- špetka cukru
- asi 200 ml vody
- 300 g žitné mouky
- špetka soli
- 1 lžička oleje
Na náplň:
- 220 g uzeného vepřového masa
- 1 velká cibule
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce hrubé soli
- kmín
Kvásek: droždí rozdrobíme do misky, přidáme špetku cukru a trochu vody. Necháme vykynout. Mouku prosijeme do mísy, přidáme kvásek, sůl, olej a zbytek vody a vypracujeme vláčné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme na teple vykynout.
Uzené maso nakrájíme nožem na malé kostičky. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. V pánvi rozpálíme olej, vhodíme cibuli a smažíme ji tak dlouho, až zesklovatí. Poté přidáme nakrájené uzené maso a všechno ještě krátce na oleji orestujeme.
Mezitím vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál a rozválíme ho na plát silný přibližně 1,5 cm. S pomocí skleničky nebo vykrajovátka vypícháme z těsta kolečka, která pak přemístíme na plech vyložený pečícím papírem.
Kolečka těsta potřeme vodou, lžící vytvoříme středy a naplníme je směsí uzeného masa a cibule. Nakonec koláčky posypeme hrubou solí a kmínem. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 - 190 °C asi 20 minut. Ihned podáváme.
—————
Francouzské koláče se šunkou
4 porce
Těsto:
- 4 lžíce másla
- 60 g hladké mouky
- 70 g eidamu
- 1 lžička francouzské hořčice
- 2 malá vejce
- sůl
- tuk na 4 zapékací misky
Náplň:
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladké mouky
- 150 ml masového vývaru
- mletý černý pepř
- 1 lžíce nasekaných, čerstvých bylinek (tymián, rozmarýn, šalvěj, estragon)
- 70 g žampionů
- 150 g šunky
- 50 g nastrouhaného eidamu
- 1 lžíce strouhanky
140 ml vody a máslo přivedeme k varu. Po rozpuštění másla zesílíme plamen a povaříme 30 sekund. Odstavíme a vsypeme mouku smíchanou se solí. Těsto mícháme, dokud se nepřestane lepit. Necháme je vychladnout, pak zapracujeme kostičky sýra s hořčicí i rozšlehanými vejci.
Na másle orestujeme mouku, přidáme vývar, sůl, pepř a bylinky. Plátky žampionů a šunku vmícháme do směsi.
Do 4 zapékacích misek dáme těsto, doprostřed náplň, posypeme sýrem a strouhankou. Pečeme při 200 °C 20 minut.
—————
Hermelín pečený v listovém kabátku
- 200 až 250 g listového těsta
- 2 sýry po 100 g (Hermelín, Camambert)
- mouka na vál
- žloutek na potření
- semínka na posypání (sezamová, dýňová, slunečnicová apod.)
- hrubá sůl
- brusinky
Těsto rozválíme na 2 čtverce, do středů položíme sýry, cípy těsta spojíme do šátečků a dobře přitiskneme. Povrch potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme hrubou solí a semínky. Na plechu vyloženém pečícím papírem v hodně vyhřáté troubě (200 °C) upečeme dozlatova. Hned podáváme. Výborně chutná s brusinkami a čerstvou zeleninou.
—————
Karjalanpiirakka - finské slané koláčky
26 kousků
- 200 g hladké pšeničné mouky
- 200 g hladké žitné mouky
- 1 lžička soli
- 2 lžíce oleje
- 30 g másla na potření
Náplň:
- 250 g rýže nebo loupaného ječmene
- 1 l mléka
- 1 lžička soli
Náplň: 0,5 l vody přivedeme k varu, osolíme a vsypeme do ní rýži nebo ječmen. Zvolna vaříme do zhoustnutí. Pak přilijeme mléko a opět vaříme do zhoustnutí.
Obě mouky prosijeme se solí, přilijeme 2 dcl studené vody, olej a vypracujeme tuhé těsto. Vyválíme do tvaru veky a rozkrájíme na plátky, na které rozetřeme náplň tak, aby okolo zůstal alespoň 3 cm široký okraj - ten potom zprohýbáme.
Pečeme při 230 °C asi 20 minut. Ještě horké je po obvodu potřeme směsí vody (1 dcl) a másla.
—————
Klobásky v župánku
12 kousků
- 200 g listového těsta
- 6 tenkých klobásek, které přepůlíme
- 3 plátky tvrdého sýra
- 1 vejce na potření
- drcený barevný pepř
- pečící papír na vyložení plechu
Těsto rozválíme na tenký plát a rozdělíme na 12 čtverečků. Klobásky na koncích nařízneme do kříže. Každý plátek sýra nakrájíme na 4 proužky.
Doprostřed každého čtverečku položíme proužek sýra a klobásku. Volné růžky potřeme rozšlehaným vajíčkem a přeložíme přes náplň směrem ke středu.
Závitky přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme je vajíčkem, posypeme pepřem a v troubě při 180 °C je pečeme 10 - 15 minut.
—————
Koblihy se slaninou
- 15 dkg hladké mouky
- 5 dkg másla
- 1/8 l smetany
- sůl
- cukr
- 1 prášek do pečiva
- slanina
- šunka
Z mouky, másla, smetany, cukru a soli vytvoříme koblihové těsto, vykrájíme kolečka. Slaninu a šunku pokrájené na kostičky osmahneme, necháme vychladnout. Směsí plníme vykrájená kolečka, zakulatíme, osmažíme.
—————
Masové smaženky po pařížsku
6 porcí
Těsto:
- 400 g prosáté hladké mouky
- 100 g krájeného másla
- 1 vejce
- sůl
Náplň:
- 200 g telecí a 200 g vepřové kýty
- 80 g šunky
- 2 nakrájené oloupané šalotky
- 1 lžíce másla
- kayenský pepř
- sůl
- 1 lžíce nasekané petrželky
- olej na smažení
- čerstvá zelenina na ozdobu
Z mouky, soli, másla, vejce a asi 100 ml vody vypracujeme hladké těsto, které ve fólii necháme 30 minut odpočinout. Šalotku necháme na másle zesklovatět. Přidáme kostičky masa, které orestujeme. Osolíme, opepříme, podlijeme vodou a dusíme doměkka. Do zchladlé náplně pak vmícháme nakrájenou šunku a petrželku.
Těsto rozválíme na plát a vykrájíme z něj kolečka. Do jejich středu dáme náplň, konce přehneme a přitiskneme k sobě. Taštičky usmažíme v oleji dozlatova.
—————
Piragi
Na těsto:
- 500 g polohrubé mouky
- 1 lžíce droždí
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce vlažné vody
- 125 ml mléka
- sůl
- 4 vejce
- 125 g másla
- olej
- 1 našlehané vejce
Masová náplň:
- 1 jemně nasekaná cibule
- 230-340 g jemně nakrájené prorostlé slaniny (nebo 230 g slaniny a 110 g šunky nebo uzeného bůčku)
- sůl a pepř podle chuti
Na těsto rozpustíme kvasnice s cukrem ve vlažné vodě s 1/3 mouky. Vypracujeme těsto, které posypeme moukou a necháme ještě 2-3 hodiny kynout. Potom do těsta přidáme mléko, osolíme, zapracujeme vejce, máslo a zbytek mouky. Znovu vypracujeme hladké, poměrně tuhé těsto, na závěr přidáme trochu oleje a necháme vykynout další 2 hodiny. Z dokynutého těsta utvoříme váleček, který nakrájíme na stejné dílky. Z každého pak vytvoříme koule a znovu je po několik minut necháme vykynout. Poté z nich vyválíme placičky a do každé vložíme do středu zvolenou směs masové náplně. Přehneme je v půli přes náplň a okraje stiskneme vidličkou. Pirohy potřeme našlehaným vejcem a pečeme na vymaštěném plechu každou stranu 20 minut v předehřáté troubě na 250 °C. Podáváme s nějakým oblíbeným bujonem.
—————
Slané koláčky se sardinkami
Doba přípravy: 30 minut
1 porce asi 548 kcal/ 2 290 kJ
4 porce
- 80 g eidamu
- 150 ml smetany
- 300 g polohrubé mouky
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 200 g másla
- 1 lžička sladké mleté papriky
- sůl
- 100 g čerstvých rajčat
- 1 plechovka baltických sardinek v tomatové omáčce
- 1 snítka oregana
Eidam nastrouháme najemno a asi 2/3 vmícháme do smetany. Mouku promícháme s práškem do pečiva a prosijeme ji na smetanu. Pak přidáme na kousky nakrájené změklé máslo, poprášíme moukou a osolíme.
Ze všech přísad vypracujeme hladké těsto, které zakryjeme mikrotenovou fólií a necháme v chladničce alespoň 15 minut odležet.
Rajčata omyjeme a nakrájíme na plátky. Těsto rozválíme na plát a vykrojíme z něj kolečka, která lehce vtlačíme do formiček. Do koláčků vložíme rajčata, přidáme sardinky a vše posypeme zbylým sýrem.
Pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 15 minut. Hotové ozdobíme čerstvým oreganem. Koláčky jsou chutné teplé i studené.
—————