Housky
Domácí houstičky
- 1 kg hladké mouky
- 1/2 l mléka
- 10 dkg rostlinného tuku
- 3 dkg cukru
- 1 žloutek
- 4 dkg droždí
- lžička soli
Do mísy prosejeme mouku a trošku jí oddělíme na přisypání. V hrnečku necháme v části vlahého osoleného mléka nakynout droždí (cukr odebíráme z celkového udaného množství). Když máme kvásek vykynutý, vložíme do utvořeného důlku v mouce žloutek a pak přiléváme kvásek, který hned do žloutku zapracováváme vařečkou. Přidáme další mléko, rozpuštěný tuk a nakonec sůl. Po vykynutí z těsta odkrajujeme malé kousky, z nichž vyválíme tyčinky. Splétáme je od středu ke konci, houstičku obrátíme a dopleteme druhou stranu. Houstičky ukládáme na pomaštěný plech, potřeme vejcem, posypeme mákem a hrubou solí nebo kmínem a solí. Pečeme asi 30 až 40 minut v dobře vyhřáté troubě.
—————
Houstičky
Doba přípravy: 2 hodiny
4 porce
- 500 g polohrubé mouky
- 25 g droždí
- 1/4 l vlažného mléka
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- 50 g másla
- 1 vejce
- na posyp: hrubá sůl, kmín, mák
- tuk na pomazání plechu
Připravíme kvásek a necháme asi 10 minut kynout. Mouku a sůl prosijeme do mísy,přidáme žloutek, vykynutý kvásek a zbylé mléko. Nakonec přidáme máslo.
Vypracujeme hustší těsto a necháme kynout. Rozdělíme na 16 kousků, každý na 3 díly. Tři tenké válečky spleteme do copu.
Houstičky potíráme bílkem a sypeme solí, kmínem a mákem. Necháme několik minut dokynout. Upečeme.
—————
Makové hvězdičky
- 4 hrnky hladké mouky
- 1 lžička soli
- 1 sáček sušeného droždí
- 1 a 1/2 hrnku teplé vody
- špetka cukru
- voda dle potřeby
- olej na vytření mísy
- vejce na potření
- mák
Sušené droždí se špetkou cukru zalijeme teplou vodou a necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme se solí, těsto zaděláme kváskem a teplou vodou. Hladké těsto necháme pod utěrkou v olejem vytřené míse dobře vykynout. Pak těsto rozdělíme na dílky, zakulatíme a klademe je na pečící papír na plechu. Necháme ještě asi 15 minut kynout. Troubu zatím předehřejeme na 180 °C. Žemličky nastřihneme nůžkami do hvězdiček, potřeme je rozšlehaným vejcem a posypeme mákem. Upečeme je dozlatova.
—————
Ovesné motánky
20 kousků
- 400 g hladké mouky
- 200 ml mléka
- 100 g ovesných vloček
- 100 g hery
- 30 g droždí
- 1 lžička krupicového cukru
- špetka soli
- 1 vejce na potření
- semínka na posypání (mák, slunečnice, sezam, aj.)
Z droždí, cukru, asi 2 lžic mouky a trošky vlahého mléka připravíme kvásek a necháme ho vzejít.
Do mísy prosijeme zbylou mouku. Přidáme sůl, namleté vločky a kvásek. Přilijeme zchladlý rozpuštěný tuk a zbylé mléko a vypracujeme vláčné těsto. Na teplém místě ho necháme vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na malé kousky a vymodelujeme z nich válečky. Ty dle fantazie stočíme do různýh tvarů.
Motánky rozložíme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme je vajíčkem, posypeme semínky a znovu necháme kynout. Asi po 15 minutách je vložíme do trouby a při 190 °C pečeme 15 - 20 minut.
TIP: výborné motánky můžeme připravit také z celozrnné špaldové mouky smíchané s klasickou světlou moukou
—————
Pikantní bylinkové trojhránky
12 kousků
- 360 g hladké celozrnné mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 200 ml mléka
- špetka soli
- 50 g rostlinného tuku
- 1 kypřící prášek
- 1/2 lžičky mleté pálivé papriky
- 4 lžíce nasekaných bylinek
- asi 4 lžíce mléka na potření
- lněná a sezamová semínka na posypání
Obě mouky prosijeme na vál. Vmícháme sůl, kypřící prášek a papriku. Přidáme změklý tuk a bylinky. Přilijeme mléko a rychle vypracujeme hladké těsto.
Těsto rozválíme na silnější plát a nožem ho rozdělíme asi na 12 trojúhelníků.
Trojhránky přeneseme na plech, který vyložíme pečícím papírem. Každý kousek potřeme mlékem a posypeme semínky. Poté trojhránky vložíme do vyhřáté trouby a při 190 °C je pečeme asi 20 minut.
—————
Sýrové hrudky s pažitkou
20 kousků
- 350 g polohrubé mouky
- 200 ml podmáslí
- 100 g tvrdého sýru (např. čedaru)
- 100 g másla
- 1/2 sáčku prášku do pečiva
- 2 lžíce nasekané pažitky
- špetka soli
- špetka pepře
Polohrubou mouku prosijeme s práškem do pečiva. Vmícháme trochu soli a pepře.
K sypké směsi přidáme na malé kousky pokrájené máslo, najemno nastrouhaný sýr a nasekanou pažitku. Přilijeme podmáslí a vypracujeme těsto.
Pomocí lžíce vykrajujeme z těsta noky a klademe je na plech vyložený pečícím papírem. Hrudky pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 15 minut.
—————
Vrkoče nebo drdůlky
- 500 g polohrubé mouky
- 1 kostka droždí
- lžíce cukru
- vlažné mléko dle potřeby
- 50 g másla
- 3 vejce
- sůl
- mák
Droždí rozetřeme s cukrem, zalijeme trochou vlažného mléka, poprášíme moukou a necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme do mísy, přidáme rozpuštěné vlahé máslo, sůl, dvě vejce a kváskem a vlažným mlékem podle potřeby zaděláme těsto a vypracujeme ho dohladka. Těsto necháme zakryté utěrkou vykynout alespoň hodinu. Vykynuté těsto rozválíme, nakrájíme na pruhy, každý vyválíme dokulata a vždy dva válečky stočíme a svineme do vrkoče.
Klademe je na pomaštěný plech nebo pečící papír a necháme ještě chvíli kynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme solí a kmínem a v předehřáté troubě na 180 °C upečeme dozlatova. Z tohoto těsta příště ve formičkách na muffinky upečeme třeba roládky nebo kuličky.
Tip - roládky: těsto rozválené na plát nakrájíme na proužky a potřeme máslem, stočíme a pečeme v muffinových formičkách vytřených máslem.
Tip - kuličky: vykynuté těsto nakrájíme na malé dílky, zakulatíme a do muffinových formiček vymaštěných máslem klademe po třech kuličkách. Můžeme je posypat kmínem nebo mákem.
Z vykynutého těsta můžeme také vytvořit kulatý věnec, který kolem dokola nastříháme nůžkami, potřeme rozšlehaným vejcem a upečeme v předehřáté troubě dozlatova.
—————