Rohlíky a croissanty

Anglické rohlíky

Anglické rohlíky
  • 300 ml vody
  • 200 ml mléka
  • 1 lžíce sádla
  • 2 lžičky soli
  • 2,5 lžíce bramborové kaše v prášku
  • 50 g žitné mouky
  • 600 g hladké mouky
  • 1 lžička cukru
  • 3 lžičky sušeného droždí
  • anglickou slaninu
  • uzený sýr
  • grilovací koření
  • olivový olej

Vodu, vlažné mléko, sádlo, 1 lžíci olivového oleje, sůl, bramborovou kaši v prášku, obě mouky, cukr, droždí smícháme a necháme vykynout. Pak těsto rozdělíme na poloviny, vyválíme kruh, ze kterého rozřežeme 8 kusů a z každého kusu stočíme rohlík.

Na plech vyložený pečícím papírem rohlíky vyskládáme, potřeme je směsí oleje a grilovacího koření a na každý rohlík dáme plátek anglické slaniny a plátek uzeného sýra. Pečeme zhruba 20 až 30 minut na 190 °C.

—————

Croissanty s lososem

 

Doba přípravy: 40 minut

1 porce asi 2 005 kJ/ 480 kcal

6 porcí

  • 1 listové těsto
  • 1 vejce na potření
  • 120 g lučiny
  • 50 ml smetany
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžíce petrželové natě
  • 200 g plátkovaného uzeného lososa
  • hlávkový salát a paprika na ozdobu

Listové těsto rozválíme na tři tenké čtverce, které rozkrojíme na 2 trojúhelníky. Každý srolujeme do tvaru rohlíku. Potřeme je rozšlehaným vejcem, naskládáme na $pomaštěný plech a pečeme přibližně 25 minut v troubě při teplotě 180 °C.

Lučinu dáme do mísy, přilijeme smetanu a dobře ji vyšleháme. Krém ochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a přisypeme najemno nasekanou petrželku (nebo nějaké jiné zelené bylinky, výborný je například kopr).

Upečené croissanty necháme vychladnout, rozřízneme je, naplníme krémem a na každou pomazanou polovinu položíme několik plátků uzeného lososa (můžeme pochopitelně použít salám, šunku, ale losos dodá loupáčkům pikantnější chuť). Na plátky lososa položíme horní polovinu loupáčku.

Loupáčky naskládáme na listy vypraného hlávkového salátu a ozdobíme snítkami petrželky, případně kopru a na nudličky nakrájenou papriku. Výborně chutnají ke sklence dobrého vína.

—————

Pikantní nivové rohlíčky

 

20 kousků 

  • 275 g hladké mouky
  • 200 g nivy
  • 125 g změklého másla
  • 1 vejce
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 1 vejce a 3 lžíce piva na potření
  • 1 lžíce máku
  • 1 lžíce celého kmínu
  • 1 lžíce sezamových semínek
  • 1 lžíce lněných semínek
  • sůl

 

Z prosáté mouky, másla, vejce, 1/2 lžičky soli a jogurtu vypracujeme hladké těsto.

Nivu nakrájíme na špalíčky. Těsto rozválíme na plát silný asi 3 mm a nožem ho rozdělíme na trojúhelníčky. Na stranu každého z nich položíme špalíček nivy. Těsto lehce potřeme vejcem rozšlehaným s pivem a svineme do rohlíčku.

Rohlíčky na plechu vyloženém pečícím papírem ještě jednou potřeme vejcem s pivem. Posypeme mákem, kmínem a semínky. Pečeme v troubě při 160 °C.

—————