Slané záviny
Kapustovo-karotková roláda
- 300 g kapusty
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 4 vejce
- 1/4 l mléka
- sůl
- pepř
- tuk na pečící papír
Náplň:
- 300 g karotky
- 50 g másla
- 250 g Lučiny
- trochu mléka
Kapustu spaříme vařící vodou a pak v osolené vodě vaříme asi 8 až 10 minut. Z másla, mouky a mléka uvaříme bešamel. Po vychladnutí do něj vmícháme nasekanou nebo umletou kapustu, žloutky, sůl a pepř. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto rozetřeme na pomaštěný pečící papír na plechu a v předehřáté troubě upečeme dorůžova.
Karotku nastrouháme a podusíme asi 5 minut na rozehřátém másle. Necháme zchladnut, pak vmícháme Lučinu, podle potřeby zředíme trochou mléka a rozetřeme na upečený plát. Pomocí utěrky stočíme plát do rolády nebo jenom přeložíme. Roláda chután teplá i studená.
—————
Masový závin se žampiony
- 300 g hladké mouky
- sůl a pepř
- 3 lžíce oleje
- 1 vejce
- 2 mrkve
- 1 cibule
- 500 g žampionů
- 1 lžíce másla
- 500 g mletého masa
- 1 červená paprika
- 2 lžíce zakysané smetany
- 100 g strouhanky
- 2 žloutky
- 2 lžíce mléka
Z mouky, soli, 100 ml vody, oleje a vejce vypracujeme těsto, rozdělíme na 2 části a z těsta vytvarujeme bochánky. Těsto necháme chvíli odležet. Mrkev oloupeme, omyjeme a nastrouháme na dlouhé tenké nudličky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Žampiony očistíme a podle velikosti nakrájíme na čtvrtky nebo poloviny. V pánvi rozehřejeme máslo, osmahneme na něm cibuli, přidáme mrkev a žampiony a vše společně opečeme.
Pak vmícháme mleté maso, za stálého míchání ze všech stran opečeme, osolíme a opepříme. Papriku očistíme, odstraníme semeník, opláchneme a nakrájíme na nudličky. Troubu předehřejeme na 200 °C. Každý kousek těsta rozválíme na lehce pomoučené pracovní desce na obdélník a potřeme zakysanou smetanou. Posypeme strouhankou, potřeme mletým masem se zeleninou a žampiony, posypeme nudličkami papriky, přičemž okraje necháme volné. Plech vyložíme papírem na pečení. Záviny z delší strany stočíme a opatrně je přendáme na plech. Rozšleháme žloutky a záviny potřeme. Pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut.
—————
Závin s masem a zeleninou
- 100 g hladké mouky
- 80 g měkkého tvarohu
- 50 g tuku (Hera)
- 1 vejce
- hladká mouka na vyválení
- tuk na plech
Nádivka:
- 150 g vařeného kuřecího nebo libového vepřového masa
- 1 lžíce oleje
- 1 cibule
- 250 sterilovaného leča
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- sůl
- chilli
- tymián
- česnek
Hladkou mouku prosijeme na vál, přidáme drobně nakrájený tuk a suroviny promneme. Přidáme tvaroh, půlku rozšlehaného vejce a rychle zpracujeme v těsto. Necháme je chvíli odležet v ledničce a pak z něj vyválíme tenký obdélník, jehož delší strana bud shodná s délkou plechu. Obdélník položíme na vymazaný plech, potřeme jej nádivkou, stočíme do závinu a potřeme rozšlehaným vejcem.
Příprava nádivky:
Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme drobně nakrájené maso, lečo, protlak, rozetřený česnek, koření a sůl. Za častého míchání necháme odpařit, až vznikne středně hustá nádivka.
Vložíme do horké trouby (220°C), po chvilce teplotu zmírníme a závin dopečeme. Ještě teplý nakrájíme na dílky - závitky. Závitky můžeme uchovat v mrazničce. Podáváme teplé nebo studené.
—————