Slané záviny

Kapustovo-karotková roláda

 

 

  • 300 g kapusty
  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 4 vejce
  • 1/4 l mléka
  • sůl
  • pepř
  • tuk na pečící papír

Náplň: 

  • 300 g karotky
  • 50 g másla
  • 250 g Lučiny
  • trochu mléka

 

Kapustu spaříme vařící vodou a pak v osolené vodě vaříme asi 8 až 10 minut. Z másla, mouky a mléka uvaříme bešamel. Po vychladnutí do něj vmícháme nasekanou nebo umletou kapustu, žloutky, sůl a pepř. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto rozetřeme na pomaštěný pečící papír na plechu a v předehřáté troubě upečeme dorůžova.

Karotku nastrouháme a podusíme asi 5 minut na rozehřátém másle. Necháme zchladnut, pak vmícháme Lučinu, podle potřeby zředíme trochou mléka a rozetřeme na upečený plát. Pomocí utěrky stočíme plát do rolády nebo jenom přeložíme. Roláda chután teplá i studená.

—————

Masový závin se žampiony

 

  • 300 g hladké mouky
  • sůl a pepř
  • 3 lžíce oleje
  • 1 vejce
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 500 g žampionů
  • 1 lžíce másla
  • 500 g mletého masa
  • 1 červená paprika
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 100 g strouhanky
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce mléka

Z mouky, soli, 100 ml vody, oleje a vejce vypracujeme těsto, rozdělíme na 2 části a z těsta vytvarujeme bochánky. Těsto necháme chvíli odležet. Mrkev oloupeme, omyjeme a nastrouháme na dlouhé tenké nudličky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Žampiony očistíme a podle velikosti nakrájíme na čtvrtky nebo poloviny. V pánvi rozehřejeme máslo, osmahneme na něm cibuli, přidáme mrkev a žampiony a vše společně opečeme.

Pak vmícháme mleté maso, za stálého míchání ze všech stran opečeme, osolíme a opepříme. Papriku očistíme, odstraníme semeník, opláchneme a nakrájíme na nudličky. Troubu předehřejeme na 200 °C. Každý kousek těsta rozválíme na lehce pomoučené pracovní desce na obdélník a potřeme zakysanou smetanou. Posypeme strouhankou, potřeme mletým masem se zeleninou a žampiony, posypeme nudličkami papriky, přičemž okraje necháme volné. Plech vyložíme papírem na pečení. Záviny z delší strany stočíme a opatrně je přendáme na plech. Rozšleháme žloutky a záviny potřeme. Pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut.

—————

Závin s masem a zeleninou

 

 

  • 100 g hladké mouky
  • 80 g měkkého tvarohu
  • 50 g tuku (Hera)
  • 1 vejce
  • hladká mouka na vyválení
  • tuk na plech

Nádivka: 

  • 150 g vařeného kuřecího nebo libového vepřového masa
  • 1 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 250 sterilovaného leča
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • sůl
  • chilli
  • tymián
  • česnek

 

Hladkou mouku prosijeme na vál, přidáme drobně nakrájený tuk a suroviny promneme. Přidáme tvaroh, půlku rozšlehaného vejce a rychle zpracujeme v těsto. Necháme je chvíli odležet v ledničce a pak z něj vyválíme tenký obdélník, jehož delší strana bud shodná s délkou plechu. Obdélník položíme na vymazaný plech, potřeme jej nádivkou, stočíme do závinu a potřeme rozšlehaným vejcem.

 

Příprava nádivky:

Na oleji zpěníme jemně nakrájenou cibuli, přidáme drobně nakrájené maso, lečo, protlak, rozetřený česnek, koření a sůl. Za častého míchání necháme odpařit, až vznikne středně hustá nádivka.

Vložíme do horké trouby (220°C), po chvilce teplotu zmírníme a závin dopečeme. Ještě teplý nakrájíme na dílky - závitky. Závitky můžeme uchovat v mrazničce. Podáváme teplé nebo studené.

—————