Náplně do koláčů
Drobenka
500 g másla (hery, oleje)
300 g cukru moučky
300 g hladké mouky
300 g polohrubé mouky
3 vanilkové cukry
citronová kůra
skořice
Tuk prsty promícháme s moukou i cukrem a rychle pomocí prstů zpracujeme na sypkou směs.
—————
Hrušková frgálová náplň
300 g sušených hrušek (ne kandované)
2 dl vody
80 g povidel
4 badyány
skořice
50 g másla
1 lžíce rumu
Hrušky rozvařené do měkka ve vodě se okoření mletým badyánem i skořicí a promíchají s povidly, rumem a máslem.
—————
Jablková náplň
1 kg strouhaných jablek
300 g cukru moučky
skořice
vanilkový cukr
badyán
50 g strouhanky
citronová kůra
Všechny suroviny postupně promícháme a nakonec zahustíme strouhankou.
—————
Maková náplň
1 kg mletého máku
500 g cukru moučky
200 g strouhanky
50 g vanilkového cukru
citronová kůra
1 l vody
2 dl rumu
400 g sušeného mléka
250 g másla
5 g mleté skořice
Mák vaříme hodinu ve sladkém nálevu z vody, pak vmícháme mléko a dochutíme. Do vychladlé...
—————
Ořechová náplň
2 l vody
500 g sušeného mléka
900 g cukru krupice
1,4 kg strouhanky
3 dl rumu
citronová kůra
10 g mleté skořice
900 g mletých oříšků
Vodu svaříme s cukrem, přidáme mléko a oříšky. Povaříme a vmícháme ostatní suroviny kromě strouhanky. Tu přidáme nakonec.
—————
Ořechové máslo
250 g másla
1 dl rumu
ořechy
Máslo táhneme na ohni do pěny. Jakmile začne vonět a uvolněná bílkovina sedá na dno, stáhneme, necháme lehce vychladit a za stálého míchání přidáme ořechy a pak postupně přikapáváme rum.
—————
Tvarohová náplň
1 kg polotučného tvarohu
300 g cukru moučky
2 vejce
1 vanilkový pudink
skořice
vanilkový cukr
citronová kůra
Všechny suroviny postupně promícháme.
—————
Zelná náplň
500 g krouhaného čerstvého zelí
100 g másla
100 g cukru krupice
skořice
1 badyán
mletý pepř
Cukr rozehřejeme na karamel, vsypeme zelí, mírně podlijeme vodou a dusíme. Jakmile trochu změkne, přidáme koření, máslo a zatáhneme. Necháme vychladnout a pak lehce dosladíme.
—————