Náplně do koláčů

Drobenka

  500 g másla (hery, oleje) 300 g cukru moučky 300 g hladké mouky 300 g polohrubé mouky 3 vanilkové cukry citronová kůra skořice Tuk prsty promícháme s moukou i cukrem a rychle pomocí prstů zpracujeme na sypkou směs.

—————

Hrušková frgálová náplň

  300 g sušených hrušek (ne kandované) 2 dl vody 80 g povidel 4 badyány skořice 50 g másla 1 lžíce rumu Hrušky rozvařené do měkka ve vodě se okoření mletým badyánem i skořicí a promíchají s povidly, rumem a máslem.

—————

Jablková náplň

  1 kg strouhaných jablek 300 g cukru moučky skořice vanilkový cukr badyán 50 g strouhanky citronová kůra Všechny suroviny postupně promícháme a nakonec zahustíme strouhankou.

—————

Maková náplň

  1 kg mletého máku 500 g cukru moučky 200 g strouhanky 50 g vanilkového cukru citronová kůra 1 l vody 2 dl rumu 400 g sušeného mléka 250 g másla 5 g mleté skořice Mák vaříme hodinu ve sladkém nálevu z vody, pak vmícháme mléko a dochutíme. Do vychladlé...

—————

Ořechová náplň

  2 l vody 500 g sušeného mléka 900 g cukru krupice 1,4 kg strouhanky 3 dl rumu citronová kůra 10 g mleté skořice 900 g mletých oříšků Vodu svaříme s cukrem, přidáme mléko a oříšky. Povaříme a vmícháme ostatní suroviny kromě strouhanky. Tu přidáme nakonec.

—————

Ořechové máslo

  250 g másla 1 dl rumu ořechy Máslo táhneme na ohni do pěny. Jakmile začne vonět a uvolněná bílkovina sedá na dno, stáhneme, necháme lehce vychladit a za stálého míchání přidáme ořechy a pak postupně přikapáváme rum.

—————

Tvarohová náplň

  1 kg polotučného tvarohu 300 g cukru moučky 2 vejce 1 vanilkový pudink skořice vanilkový cukr citronová kůra Všechny suroviny postupně promícháme.

—————

Zelná náplň

  500 g krouhaného čerstvého zelí 100 g másla 100 g cukru krupice skořice 1 badyán mletý pepř Cukr rozehřejeme na karamel, vsypeme zelí, mírně podlijeme vodou a dusíme. Jakmile trochu změkne, přidáme koření, máslo a zatáhneme. Necháme vychladnout a pak lehce dosladíme.

—————