Zavařované dobroty
Česnek v oleji
- oloupané stroužky česneku
- olej
Stroužky oloupaného česneku naskládáme těsně k sobě do menších sklenic. Zalijeme je olejem a sterilujeme 25 minut při teplotě 85 °C. Při konzumaci olej použijeme do salátů.
—————
Nakládané zelené fazolky
- 2 kg čerstvých fazolek očištěných od špiček a vláken
- 8 cibulí
- 1 snítka kopru
- 2 feferonky
- 4 lžíce hořčičných semínek
- 8 hřebíčků
- 2 lžíce nového koření
- 3/4 l bílého vinného octa
- 1/2 l vody
- 375 g cukru
- 1 lžíce soli
Do zavařovacích sklenic urovnáme fazolky, cibuli nakrájenou na čtvrtky, jemné lístky ze snítky kopru, feferonky, hořčičná semínka, hřebíček a nové koření.
Zvlášť si smícháme ocet, vodu, cukr a sůl a mícháme tak dlouho, až se cukr a sůl rozpustí. Nalijeme roztok na náplň ve sklenicích tak, aby nálev překrýval asi o 2 cm fazolky.
Uzavřeme sklenice a sterilujeme při 90 °C asi 60 minut.
—————
Pikantní omáčka
- 1 kg rajčat
- 1/2 kg červených paprik
- 1/2 kg zelených paprik
- 1/2 kg cibule
- 3 feferonky
- 6 stroužků česneku
- 80 až 100 g práškového cukru
- 60 g soli
- 100 ml octa
- 150 ml oleje
- 2 lžíce plnotučné hořčice
Do hrnce dáme rajčata nakrájená na kostičky, papriky nakrájenéna nudličky, nahrubo nakrájenou cibuli, nadrobno nakrájené feferonky, rozmačkaný česnek, cukr, sůl, ocet a olej a dusíme doměkka. Na závěr přichutíme hořčicí a ještě 10 minut povaříme. Potom směs plníme do skleniček, zavřeme, sterilujeme po dobu 15 až 20 minut. Používáme na topinky, ke špagetám a rýži, k masu.
—————
Rybíz jako brusinky
- 1 kg rybízu
- 40 dkg cukru
- 4 lžíce rumu
Očištěný rybíz a cukr promícháme, necháme 24 hodin odstát. Pak směs 15 minut povaříme, přidáme 4 lžíce rumu, uložíme do sklenic a sterilizujeme 15 - 20 minut.
—————