Červená řepa
Červená řepa se zelím
- 2 a 1/2 kg vařené červené řepy
- 2 a 1/2 kg zelí
- 1 kg cukru
- 1/2 kg cibule
- 1 l vody
- 3/4 l octa
- 4 lžíce soli
- křen
Vodu, ocet, cukr, sůl svaříme jen tak, aby se dokonale rozpustil cukr. Zelí nakrájíme, řepu nastrouháme nahrubo, cibuli nakrájíme na proužky, zalijeme nálevem a vše promícháme. Necháme 24 hodin uležet. Dáme do sklenic. Do každé sklenice přidáme 2 až 3 kolečka křenu. Zaváříme 20 minut při 80 °C.
—————
Nakládaná červená řepa
- 3 kg červené řepy
- 1 l vody
- půl hrsti soli
- 1/4 lžíce octa
- 1/2 lžíce cukru
- strouhaný křen podle chuti
Řepu opereme a hodinu vaříme. Vodu slijeme, řepu oloupeme a nastrouháme nahrubo. Mezitím svaříme vodu se solí a dalšími ingrediencemi a vše nalijeme na řepu. Po vychladnutí přidáme podle chuti nastrouhaný křen. Vše plníme do sklenic a sterilujeme 20 minut při teplotě 85 °C.
—————
Záznamy: 1 - 2 ze 2