Houby

Houbová čalamáda

 

 

  • 1 kg jedlých hub nakrájených na kostičky
  • 1 lžíce soli
  • 1 l vody
  • 2 dcl octa
  • 10 dkg cukru
  • 3 lístky bobkového listu
  • 10 kuliček nového koření
  • 1/2 kg paprik nakrájených na nudličky
  • 1/2 kg cibule nakrájené na kolečka

 

Houby povaříme 5 minut ve slané vodě, scedíme a prolijeme studenou vodou. Pak je vložíme do připraveného nálevu a necháme 12 hodin stát v chladu. Poté čalamádu vložíme naběračkou do menších zavařovacích sklenic a sterilizujeme ve vroucí vodě asi 12 minut.

—————

Naložené hříbky po královsku

 

 

  • 1 l vody
  • 0,33 l octa
  • 10 dkg cukru písek
  • 5 dkg soli
  • 12 tablet sacharinu
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • hříbky
  • celý pepř
  • nové koření
  • hřebíček
  • bobkový list
  • mrkev
  • křen
  • cibule
  • snítky kopru

 

Dobře vymyjte menší zavařovací sklenice. Čím menší, tím lepší. Úplně ideální jsou nádobky od přesnídávek. Naplňte povařenými houbami.Do každé vložte 1 celý pepř, 1 nové koření, 1 hřebíček, kousek bobkového listu, kolečko mrkve, kolečko křenu, kousek cibule, snítku kopru. Zalijte to svařeným a vychlazeným nálevem a sterilujte 20 minut při 85 °C.

—————

Václavky ve sladkokyselém nálevu

Nálev: 

  • 2 l vody
  • 1/2 l 8 % octa
  • 15 dkg cukru
  • 7 dkg soli
  • 4 kuličky černého pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 5 stroužků česneku

Dále: 

  • stroužky česneku dle chuti
  • feferonky dle chuti
  • očištěné václavky

 

Všechny složky nálevu smícháme a přivedeme k varu, pak ihned odstavíme a necháme vychladnout. Nevaříme! Houby opereme a povaříme asi 10 minut v čisté vodě. Pak je scedíme, propláchneme, dáme je do větší nádoby a prolijeme vychladlým nálevem. Směs uložíme na 12 hodin do chladna, aby ji lák prostoupil, občas ji promícháme. Skleničky naplníme houbami i nálevem, do každé vložíme po jednom stroužku česneku a dobře uzavřeme. Sterilujeme při teplotě 100 °C asi 35 minut.

—————