Nápoje a šťávy

Ostružinová šťáva

 

Doba přípravy: 60 minut

  • 3 kg ostružin
  • 1 a 1/2 l vody
  • 1 celá skořice
  • 1,5 - 2 kg cukru
  • 1 balíček směsi na zavařování

 

Ostružiny dáme do zavařovacího hrnce a rozmačkáme. Přidáme vodu a skořici. Uvaříme. Kaši přecedíme přes hadřík. Šťávu odměříme, na litr použijeme 750 gramů až 1 kg cukru. Obojí smícháme. Za silného plamene uvaříme. Předepsané množství zavařovací směsi vmícháme do šťávy. Nalijeme ji do předehřátých lahví. Necháme vychladnout. Uzavřeme. Uchováme v suchu a chladnu.

—————

Pečený čaj

 

 

  • 1 l červeného rybízu
  • 1 l černého rybízu
  • 0,5 l malin nebo jahod
  • 1,5 kg cukru (může být i méně)
  • 2 hřebíčky
  • půl lžičky skořice
  • 1/8 l rumu (můžeme vynechat)

 

Smícháme oba rybízy a maliny s cukrem, hřebíčky a skořicí. Takto připravenou směs nalijeme do pekáčků a dáme prohřát na asi 45 minut do předehřáté trouby na 170 °C. Poté do horké směsi nalijeme rum a promícháme. Naplníme do skleniček a při asi 80 °C zavařujeme 10 minut. Ovoce musíme před přípravou pečlivě proprat a rybíz zbavit stopek. Tento čaj nás posílí především v sychravých podzimních a zimních dnech.

—————