Hejk

Hejk s bramborami a křenem

4 porce

  • 4 kusy vykuchaného hejka
  • sůl a pepř
  • 3 - 4 lžíce strouhaného křenu
  • 8 - 10 plátků anglické slaniny
  • olej na smažení
  • 1 citron
  • 100 ml bílého vína
  • 2 cibule
  • 50 g šunky
  • zelená petrželka

Brambory s křenem:

  • 750 - 800 g brambor
  • sůl
  • 3 vejce
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 4 lžíce nastrouhaného křenu
  • olej na smažení

Hejky dobře opláchneme, osušíme papírovým ubrouskem, osolíme a opepříme. Vnitřky ryb naplníme trochou nastrouhaného křenu a šunkou. Ryby obalíme anglickou slaninou a spíchneme párátky. Troubu předehřejeme na 180 °C. Zelenou petrželku omyjeme a nadrobno posekáme. Cibuli oloupeme a nasekáme na kostičky. V pekáčku rozehřejeme olej a ryby v něm zprudka ze všech stran opečeme. Přilijeme bílé víno, přisypeme kostičky cibule a nasekanou zelenou petrželku.

Pekáček vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 30 minut. Během pečení přeléváme ryby vypečenou šťávou, podle potřeby můžeme během pečení podlít  několika lžícemi vody nebo zeleninového vývaru.

Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na plátky silné asi 1 cm, asi 5 minut je povaříme ve vařící osolené vodě, scedíme a necháme okapat. Z vajec, hladké mouky, špetky soli a čerstvě nastrouhaného křenu umícháme těstíčko a obalíme v něm plátky brambor. Obalené bramborové plátky usmažíme ze všech stran dozlatova v teflonové pánvi se silně rozpáleným olejem.

Pečeného hejka s křenovými bramborami ozdobíme plátky omytého citronu a podáváme třeba s hlávkovým nebo ledovým salátem.

—————

Marinovaný hejk

 

2 porce                              1 porce = 285 kcal/ 1 200 kJ

Doba přípravy asi 25 minut + doba odležení

 

  • 50 dkg hejka nebo jiné ryby
  • 2 lžíce oleje
  • 1 dl bílého vína
  • 1 citron

 

Marináda:

 

  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • citronová šťáva
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • sůl
  • mletý pepř

 

Porce ryby očistíme, zalijeme marinádou (česnek rozdrtíme, cibuli drobně nakrájíme a promícháme s ostatními přísadami) a necháme v chladničce asi půl hodiny odležet. Pak marinádu setřeme, porce zvolna opečeme po obou stranách na oleji, podlijeme vínem a krátce dusíme. Přeložíme na talíře, na pánev přidáme marinádu, vše prohřejeme a nalijeme na porce ryby. Obložíme je dílky citronu a podáváme. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory a tatarská omáčka.

—————