Kuskus

Rychlý kuskus

 

Doba přípravy: 7 minut

2 porce

1 hrnek kuskusu dáme do ohnivzdorné nádoby a zalijem 3 hrnky vroucí vody. Necháme 3-5 minut stát, pak vidličkou vmícháme 30 g rozehřátého másla nebo šťávy z pečení zeleniny tak, aby se všechno vsáklo a kuskus se pěkně načechral. Osolíme a okořeníme pepřem nebo bylinkami podle chuti. Velmi dobré chuti dosáhneme přidáním v oleji opečeného prolisovaného stroužku česneku.

—————

Zeleninový kuskus

 

Doba přípravy: 40 minut

4 - 6 porcí 

  • 2 malé cibule
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička kurkumy
  • 1/2 lžičky chilli
  • 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 1 1/2 hrnku zeleninového vývaru
  • 1 kousek skořice
  • 2 na plátky nakrájené středně velké pastináky
  • 300 g na kostičky nakrájené dýně (Hokaido)
  • 250 g na růžičky rozebraného květáku
  • 2 na kolečka nakrájené malé cukety
  • 1 konzerva cizrny (400 g)
  • špetka šafránu
  • 2 lžíce nadrobno nakrájeného čerstvého koriandru
  • 2 lžíce nadrobno nakrájené petrželky
  • 1 1/4 hrnku instantního kuskusu
  • 1 hrnek vroucí vody
  • 30 g másla

 

V pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje, přidáme na tenké plátky nakrájenou cibuli a asi 3 minuty ji opékáme doměkka. Potom přisypeme kurkumu, chilli koření a zázvor. Za stálého míchání ještě asi minutu opékáme.

Přilijeme zeleninový vývar a přidáme skořici, mrkev a pastinák. Dobře promícháme, zakryjeme pokličkou a přivedeme do varu. Zvolna dusíme asi 5 minut, než je zelenina téměř měkká.

Přidáme dýni, květák a cuketu a dusíme asi 10 minut. Přimícháme scezenou cizrnu, šafrán, koriandr a petrželku. Skořici odstraníme. Kuskus dáme do mísy a zalijeme vroucí vodou. Necháme asi 2 minuty stát, pak přilijeme zbylý olej s rozehřátým máslem a kuskus načechráme vidličkou. Na talíře dáme nejdříve kuskus a na něj dušenou zeleninu.

—————

Zeleninový kuskus II

 

4 porce 

  • 200 g kuskusu
  • 1 malá oloupaná cibule nakrájená nadrobno
  • 1/2 lilku (asi 150 g)
  • 1 cuketa (asi 200 g)
  • 1 malá červená paprika
  • 1 malá žlutá paprika
  • olej na smažení (nejlépe olivový)
  • 1 lžička oregana
  • sůl

 

Kuskus  nasypeme do misky. Osolíme ho a zalijeme vroucí vodou tak, aby hladina sahala asi 1 cm nad něj. Pod pokličkou ho necháme asi 5 minut nabobtnat.

Lilek s cuketou omyjeme a osušíme, papriky očistíme. Vše pokrájíme na malé kostičky.

Na rozehřátém oleji osmahneme cibuli. Přidáme papriky a restujeme je asi 3 minuty. Vmícháme cuketu s lilkem.

Když je všechna zelenina poloměkká, osolíme ji, dochutíme oreganem a odstavíme. Vmícháme ji do kuskusu.

—————