Paelly

Mexická paella

 

4 porce

  • 300 g rýže
  • 150 g kuřecích prsou
  • 150 g vepřové panenky
  • 450 g kuřecího vývaru
  • 120 g slávek
  • 60 g mraženého hrášku
  • 50 g anglické slaniny
  • 1 - 2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 červená cibule
  • špetka šafránu
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř

 

Kostičky kuřecích prsou pokapeme olejem, osolíme, poprášíme paprikou a promícháme. Necháme asi 30 minut proležet.

Panenku nakrájíme na kousky a osolíme. Slaninu pokrájíme na nudličky, cibuli nadrobno.

Na troše oleje vyškvaříme slaninu a osmahneme cibuli. Přidáme rýži se šafránem a orestujeme ji. Zalijeme vývarem a pod pokličkou dusíme 20  minut.

Na jiné pánvi na oleji orestujeme obě masa a slávky. Přidáme měkkou rýži a hrášek. Vše ještě 5 minut povaříme.

—————

Paella de Almeria

 

4 porce 

  • 300 g rýže
  • 320 g kuřecího masa
  • 100 g loupaných mandlí
  • 4 g kurkumy
  • 4 bobkové listy
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • sůl
  • pepř
  • 1 dl bílého vína
  • 5 dl vývaru
  • 0,5 dl olivového oleje

 

Kuřecí maso nakrájíme na kostičky, omyté papriky na větší proužky a vše orestujeme na rozpáleném oleji. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a do směsi přimícháme propláchnutou rýži s bobkovým listem, kurkumou a mandlemi. Ještě doplníme bílé víno a pokrm dusíme 20 minut pod pokličkou, dokud se vývar nevyvaří a rýže nezměkne. Servírujeme s měsíčkem citronu.

—————

Paella s fazolkami a treskou

 

4 porce

  • 400 g očištěných filetů z tresky
  • 200 g fazolek
  • 250 g rýže
  • lžička kurkumy
  • 60 g černých oliv
  • asi 800 ml vývaru
  • 1 větší, oloupaná cibule
  • 1 větší mrkev
  • 1/2 malého pórku
  • 1/2 červené papriky
  • 1/2 zelené papriky
  • olej
  • mletý černý pepř
  • hrst sekané petrželky
  • sůl

 

Filety nakrájíme na kousky. Osolíme je a na rozehřátém oleji na pánvi krátce opečeme.

V kastrolu na rozehřátém oleji osmahneme kostičky cibule. Přidáme ostatní zeleninu nakrájenou na menší kousky a orestujeme ji. Vmícháme rýži, kurkumu a olivy. Vše zalijeme vývarem, trochu osolíme a opepříme.

Když se směs rýže a zeleniny začne vařit, přidáme rybu. Kastrol přiklopíme a v troubě při 180 °C dusíme asi 20 minut. Před podáváním vmícháme petrželku.

—————

Rybí paella

 

 

  • 100 g rybího filé
  • 200 g rýže
  • 50 g pórku
  • 150 g mražené zeleniny (hrášek, mrkev, kukuřice)
  • 50 g strouhaného sýra
  • olivový olej
  • citronová šťáva
  • kurkuma
  • sůl
  • provensálské koření

 

Najemno pokrájený pórek zpěníme na oleji, přidáme špetku kurkumy, zeleninu a zalijeme  4 dl vody. Když směs vře, přidáme osolené rybí maso pokrájené na kousky, rýži, koření a trochu citronové šťávy. Pod pokličkou dusíme doměkka. Na talíři posypeme strouhaným sýrem.

—————

Španělská paella

 

Na olivovém oleji osmažíme nakrájenou cibulku a pak přidáme na malé kousky nakrájené maso (může být hovězí, vepřové nebo kuřecí, nebo jednotlivé druhy kombinujeme). Maso osolíme, opepříme a krátce restujeme. Jako poslední přidáme kousky rybího masa (lososa, filé).

Dále restujeme se zeleninou, třeba s kukuřicí, nakrájenými fazolkami a nakrájenou zelenou paprikou - stačí 2 - 3 minutky. Pak přisypeme přiměřené množství oprané rýže, ochutíme sladkou mletou paprikou a podle chuti bylinkami (bazalka, libeček, oregano, majoránka), můžeme přidat i na plátečky nakrájený česnek. Zalijeme vodou a dusíme pod poklicí 15 - 20 minut do změknutí, ke konci dosolíme.

—————

Vegetariánská paella s tofu

 

Doba přípravy: 35 - 40 minut

4 porce 

  • 6 lžic olivového oleje
  • 1 cibule
  • 3 - 4 stroužky česneku
  • 200 g rajčat
  • 2 papriky
  • 1/2 lžičky rozmarýnu, tymiánu
  • špetka šafránu
  • 300 g rýže
  • 700 ml vývaru
  • 150 g hrášku
  • 2 lžíce kaparů
  • 200 g tofu

 

Rajčata omyjeme, vyřízneme jim zelený střed od stopky a nakrájíme na kousky. Papriky omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostičky. Česnek a cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Rýži propláchneme, prolijeme horkou vodu a necháme v cedníku okapat.

V hlubší pánvi rozpálíme polovinu oleje a osmahneme na něm cibuli a česnek. Přidáme rýži, rozmarýn, tymián, šafrán a zalijeme horkým vývarem. Dochutíme solí a pepřem, přikryjeme a dusíme bez poklice, aby se odpařila přebytečná tekutina.

Tofu nakrájíme na kostičky a opečeme v pánvi na zbylém oleji. Promícháme s paellou a podáváme sypané zelwnou natí, strouhaným sýrem a se skrojky citronu.

 

TIP: pokud nejste vegetariáni, můžete do paelly přidat mražené krevetky nebo směs mořských plodů. Zeleninu můžete také osmahnou zvlášť a podávat ji až nakonec s dušenou rýží. Lehká večeře.

—————