Paelly
Mexická paella
4 porce
- 300 g rýže
- 150 g kuřecích prsou
- 150 g vepřové panenky
- 450 g kuřecího vývaru
- 120 g slávek
- 60 g mraženého hrášku
- 50 g anglické slaniny
- 1 - 2 lžičky mleté sladké papriky
- 1 červená cibule
- špetka šafránu
- olivový olej
- sůl
- pepř
Kostičky kuřecích prsou pokapeme olejem, osolíme, poprášíme paprikou a promícháme. Necháme asi 30 minut proležet.
Panenku nakrájíme na kousky a osolíme. Slaninu pokrájíme na nudličky, cibuli nadrobno.
Na troše oleje vyškvaříme slaninu a osmahneme cibuli. Přidáme rýži se šafránem a orestujeme ji. Zalijeme vývarem a pod pokličkou dusíme 20 minut.
Na jiné pánvi na oleji orestujeme obě masa a slávky. Přidáme měkkou rýži a hrášek. Vše ještě 5 minut povaříme.
—————
Paella de Almeria
4 porce
- 300 g rýže
- 320 g kuřecího masa
- 100 g loupaných mandlí
- 4 g kurkumy
- 4 bobkové listy
- 1 červená paprika
- 1 zelená paprika
- sůl
- pepř
- 1 dl bílého vína
- 5 dl vývaru
- 0,5 dl olivového oleje
Kuřecí maso nakrájíme na kostičky, omyté papriky na větší proužky a vše orestujeme na rozpáleném oleji. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a do směsi přimícháme propláchnutou rýži s bobkovým listem, kurkumou a mandlemi. Ještě doplníme bílé víno a pokrm dusíme 20 minut pod pokličkou, dokud se vývar nevyvaří a rýže nezměkne. Servírujeme s měsíčkem citronu.
—————
Paella s fazolkami a treskou
4 porce
- 400 g očištěných filetů z tresky
- 200 g fazolek
- 250 g rýže
- lžička kurkumy
- 60 g černých oliv
- asi 800 ml vývaru
- 1 větší, oloupaná cibule
- 1 větší mrkev
- 1/2 malého pórku
- 1/2 červené papriky
- 1/2 zelené papriky
- olej
- mletý černý pepř
- hrst sekané petrželky
- sůl
Filety nakrájíme na kousky. Osolíme je a na rozehřátém oleji na pánvi krátce opečeme.
V kastrolu na rozehřátém oleji osmahneme kostičky cibule. Přidáme ostatní zeleninu nakrájenou na menší kousky a orestujeme ji. Vmícháme rýži, kurkumu a olivy. Vše zalijeme vývarem, trochu osolíme a opepříme.
Když se směs rýže a zeleniny začne vařit, přidáme rybu. Kastrol přiklopíme a v troubě při 180 °C dusíme asi 20 minut. Před podáváním vmícháme petrželku.
—————
Rybí paella
- 100 g rybího filé
- 200 g rýže
- 50 g pórku
- 150 g mražené zeleniny (hrášek, mrkev, kukuřice)
- 50 g strouhaného sýra
- olivový olej
- citronová šťáva
- kurkuma
- sůl
- provensálské koření
Najemno pokrájený pórek zpěníme na oleji, přidáme špetku kurkumy, zeleninu a zalijeme 4 dl vody. Když směs vře, přidáme osolené rybí maso pokrájené na kousky, rýži, koření a trochu citronové šťávy. Pod pokličkou dusíme doměkka. Na talíři posypeme strouhaným sýrem.
—————
Španělská paella
Na olivovém oleji osmažíme nakrájenou cibulku a pak přidáme na malé kousky nakrájené maso (může být hovězí, vepřové nebo kuřecí, nebo jednotlivé druhy kombinujeme). Maso osolíme, opepříme a krátce restujeme. Jako poslední přidáme kousky rybího masa (lososa, filé).
Dále restujeme se zeleninou, třeba s kukuřicí, nakrájenými fazolkami a nakrájenou zelenou paprikou - stačí 2 - 3 minutky. Pak přisypeme přiměřené množství oprané rýže, ochutíme sladkou mletou paprikou a podle chuti bylinkami (bazalka, libeček, oregano, majoránka), můžeme přidat i na plátečky nakrájený česnek. Zalijeme vodou a dusíme pod poklicí 15 - 20 minut do změknutí, ke konci dosolíme.
—————
Vegetariánská paella s tofu
Doba přípravy: 35 - 40 minut
4 porce
- 6 lžic olivového oleje
- 1 cibule
- 3 - 4 stroužky česneku
- 200 g rajčat
- 2 papriky
- 1/2 lžičky rozmarýnu, tymiánu
- špetka šafránu
- 300 g rýže
- 700 ml vývaru
- 150 g hrášku
- 2 lžíce kaparů
- 200 g tofu
Rajčata omyjeme, vyřízneme jim zelený střed od stopky a nakrájíme na kousky. Papriky omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostičky. Česnek a cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Rýži propláchneme, prolijeme horkou vodu a necháme v cedníku okapat.
V hlubší pánvi rozpálíme polovinu oleje a osmahneme na něm cibuli a česnek. Přidáme rýži, rozmarýn, tymián, šafrán a zalijeme horkým vývarem. Dochutíme solí a pepřem, přikryjeme a dusíme bez poklice, aby se odpařila přebytečná tekutina.
Tofu nakrájíme na kostičky a opečeme v pánvi na zbylém oleji. Promícháme s paellou a podáváme sypané zelwnou natí, strouhaným sýrem a se skrojky citronu.
TIP: pokud nejste vegetariáni, můžete do paelly přidat mražené krevetky nebo směs mořských plodů. Zeleninu můžete také osmahnou zvlášť a podávat ji až nakonec s dušenou rýží. Lehká večeře.
—————