Rizota

Chřestové rizoto

 

4 porce                       

1 porce 2 260kJ/ 540 kcal 

  • 500 g zeleného chřestu
  • 1 cibule
  • 1 l zeleninového nebo drůbežího vývaru
  • špetka šafránu
  • 80 g másla
  • 350 g rýže
  • 250 g třešňových rajčat
  • 80 g parmazánu
  • sůl, pepř
  • 1 svazek petrželky

 

Spodní třetinu chřestu oloupeme a odřízneme konce, vývar ohřejeme. Ve středně velkém hrnci rozehřejeme na mírném ohni 2 lžíce másla a zesklovatíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme opranou rýži a za častého míchání ji dozlatova opražíme. Po celou dobu nezvyšujeme přívod tepla.

Po sběračkách postupně přidáváme horký vývar. Rýži necháme za stálého míchání asi 10 minut mírně vařit, dokud dokonale nevsákne tekutinu. Chřest vaříme asi 8 minut v osolené vodě. Vyndáme ho děrovanou naběračkou a necháme úplně okapat. Vodu uvedeme do varu, naběračku přidáme třešnová rajčata a krátce je spaříme. Necháme je okapat a oloupeme je.

Parmazán najemno nastrouháme a spolu se zbytkem másla vmícháme do rizota. Osolíme a opepříme. Předem uvařený chřest šikmo nakrájíme ostrým nožem na sousta a přidáme k připravenému rizotu. Oloupaná rajčata rovněž zamícháme do rizota. Petrželku opereme, lístky otrháme, nadrobno je posekáme a také vmícháme. Ihned podáváme.

—————

Jemné rizoto s dýní

Jemné rizoto s dýní

Doba přípravy: 50 minut

1 porce 2 748 kJ/ 656 kcal

4 porce

  • 500 g dýně
  • 400 g rýže
  • 1 cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • mletý pepř
  • 150 ml bílého vína
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 80 g másla
  • 100 g parmazánu

Dýni opláchneme a oloupeme. Odstraníme semena a dužinu nakrájíme na menší kousky. Rýži důkladně propláchneme a necháme okapat.

Cibuli oloupeme, nasekáme najemno a necháme zesklovatět na rozehřátém oleji. Přisypeme rýži a krátce ji osmahneme. Pak přidáme nakrájenou dýni. Orestujeme, osolíme, opepříme a zalijeme bílým vínem a částí vývaru.

Když se rýže začne vařit, postupně přiléváme zbylý vývar a opatrně mícháme. Nakonec přimícháme máslo a ještě podle chuti osolíme.

Rizoto rozdělíme na talíře, posypeme parmazánem a ozdobíme čerstvými bylinkami. Podáváme se zeleninovým salátem.

—————

Krůtí rizoto

 

4 porce

  • 2 krůtí stehna
  • 3 balíčky rýže ve varných sáčcích
  • 2 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 50 g strouhaného eidamu
  • 300 g mraženého hrášku
  • sůl a pepř
  • majoránka
  • 4 lžíce vepřového sádla

Krůtí stehna omyjeme a osušíme. Cibuli oloupeme, nasekáme na kostičky a zpěníme ji na rozehřátém sádle. V cibulovém základu opečeme ze všech stran krůtí stehna dozlatova. Opečené maso osolíme a opepříme, podlijeme je trochou vřelé vody nebo vývaru a dusíme doměkka. Během dušení stehna několikrát obrátíme a podle potřeby znovu podlijeme.

Když je maso měkké, vyndáme je ze šťávy a maso obereme od kostí. Rýži ve varných sáčcích uvaříme obvyklým způsobem v dostatečném množství osolené vody podle návodu na obalu, slijeme, necháme okapat a ze sáčků vysypeme do mísy.

Mražený hrášek povaříme asi 7 - 8 minut v osolené vodě, scedíme a necháme okapat. V míse smícháme obrané krůtí maso, rýži a hrášek, přidáme trochu sušené majoránky a prolisovaný česnek. Vše opatrně promícháme a podle potřeby přisolíme a připepříme.

Pekáček vymastíme malým kouskem sádla, vložíme do něj připravené rizoto, zalijeme šťávou, ve které se krůtí maso dusilo, posypeme nastrouhaným sýrem a zapečeme ve středně vyhřáté troubě.

—————

Paprikové rizoto se salámem

  • 250 g celozrnné rýže
  • sůl
  • 250 g nakládaných feferonek
  • 3 žluté papriky
  • 200 g suchého salámu s pepřem vcelku
  • 6 lžic olivového oleje
  • 1 lžička tabasca
  • pepř

Rýži uvaříme ve slané vodě podle návodu na obalu, pak ji slijeme a necháme dobře okapat. Nakládané feferonky slijeme přes cedník, necháme je také dobře okapat a nakrájíme na kolečka. Papriky zbavíme stopky a semen a nakrájíme na kostičky, stejně tak nakrájíme i salám. Zahřejeme olej, papriku, salám a feferonky na něm osmažíme, pak přidáme rýži, ochutíme solí, tabascem a pepřem a zahřejeme. Vše rozdělíme na talíře a podáváme.

—————

Provensálské rizoto - dietní

1 porce 1 550 kJ

4 porce

  • 200 g rýže na rizoto
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 125 ml bílého vína
  • 750 ml drůbežího vývaru
  • 2 lžíce olivového oleje

Na zeleninu:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 400 g cuket
  • 2 červené papriky
  • 4 rajčata
  • 1 lžička sušených provensálských bylinek
  • 100 g strouhaného parmazánu
  • sůl
  • pepř

V pánvi rozehřejeme olivový olej a osmahneme na něm cibulku a prolisovaný česnek. Přidáme propranou rýži, kterou nemícháme. Podlijeme bílým vínem a vaříme, až se víno zcela vyvaří. Podlijeme polovinou vývaru, zakryjeme a necháme znovu všechnu tekutinu vyvařit. Pak snížíme plamen a rizoto necháme pomalu vařit asi 20 minut a doléváme jen tolik vývaru, aby byla rýže zalita.Ke konci přípravy necháme všechnu tekutinu vyvařit. Nyní můžeme rýži lehce promíchat.

V druhém hrnci zesklovatíme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a přidáme na kostičky nakrájené papriky a cukety. Nakonec přidáme oloupaná rajčata zbavená jadérek, přidáme koření, osolíme, opepříme a necháme asi 2 minuty dusit na mírném plameni, dokud se nevyvaří všechna tekutina. Nakonec zeleninu promícháme s rizotem. Podáváme posypané strouhaným parmazánem.

—————

Rizoto s houbami a bylinkami

  • 100 g prorostlé slaniny
  • 200 g šalotky
  • 5 lžic másla
  • 250 g rýže Arborio
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 2 bobkové listy
  • 500 ml vývaru
  • 20 g sušených hub
  • sůl
  • pepř
  • 50 g nastrouhaného parmazánu
  • čerstvé bylinky (bazalka, petrželka, oregano, estragon)

Slaninu a šalotku nakrájíme na drobné kostičky. Tři lžíce másla zahřejeme v hrnci, slaninu a šalotku na něm osmažíme. Přidáme suchou rýži, lehce ji osmahneme a podlijeme bílým vínem. Přidáme bobkový list a vývar. Vše vaříme tak dlouho, než se tekutina odpaří. Houby necháme změknout v horké vodě, omyté a osušené bylinky nasekáme nadrobno. Rizoto osolíme a opepříme, po částech přimícháme zbytek másla, houby pokrájíme na kousky a vmícháme je spolu s bylinkami a parmazánem do rýže. Vše ještě dosolíme a dochutíme pepřem.

—————

Rizoto s houbami a drůbky

 

 

  • asi 300 g kuřecích drůbků
  • sůl
  • 3 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 300 g čerstvých hub
  • 1 malá konzerva sterilovaného zeleného hrášku
  • pepř
  • 4 porce vařené rýže
  • 50 g sýra na strouhání
  • zelené bylinky

 

Očištěné kuřecí drůbky uvaříme v osolené vodě doměkka. Na másle orestujeme drobně nakrájenou cibuli dorůžova, přidáme očištěné nakrájené houby a podusíme je doměkka. Měkké drůbky nakrájíme na kousky a promícháme je s houbami, rýží a scezeným hráškem. Osolíme, opepříme, přilijeme trochu vývaru z drůbků a prohřejeme (nelépe v troubě). Porce rizota sypeme strouhaným sýrem a bylinkami.

—————

Rizoto s lančmítem a houbami

 

4 porce 

  • 300 g rýže
  • 250 g lančmítu
  • 20 g sušených hub
  • 1 červená oloupaná cibule
  • 120 g umytých cherry rajčátek
  • 80 g mraženého hrášku
  • 80 g mražené kukuřice
  • 3 snítky tymiánu
  • olej na smažení
  • pepř
  • sůl
  • petrželka na dozdobení

 

Houby namočíme asi na 2 hodiny do studené vody a necháme nabobtnat. Poté je v osolené čerstvé vodě povaříme 15 minut. Změklé houby slijeme a necháme okapat.

Rýži propláchneme a v osolené vodě uvaříme doměkka. Na rozehřátém oleji rychle opečeme nudličky lančmítu. Vyjmeme je a ve výpeku osmahneme kostičky cibule. Přidáme houby s okapanou rýží a orestujeme je. Vmícháme hrášek a kukuřici, lístečky tymiánu, přepůlená rajčátka a lančmít. Dochutíme solí a pepřem.

—————

Rizoto s meruňkami na orientální způsob

Doba přípravy: 40 minut

4 porce

  • 1 malá cibule
  • 4 lžíce oleje
  • 2 jarní cibulky
  • 350 g rýže
  • sůl
  • 2 mrkve
  • 1 malý pórek
  • 70 g sušených meruněk
  • 50 g kešu ořechů
  • 400 g mletého masa
  • 3 lžičky kari
  • 1 lžička skořice

Cibuli nakrájíme nadrobno. V hrnci rozehřejeme 2 lžíce oleje, osmahneme na něm cibulku, přidáme rýži a restujeme 3 minuty. Přilijeme půl litru vody, osolíme, přikryjeme poklicí a dusíme asi 20 minut. Po uvaření rýži roztrháme vidličkou a necháme vypářit.

Mrkev a pórek očistíme a nakrájíme na kostičky. Meruňky propláchneme a nakrájíme na kousky. Kešu oříšky nasucho orestujeme v rozpálené pánvi za stálého míchání po dobu 3 až 5 minut. Potom je odložíme stranou.

Maso orestujeme ve větší pánvi na zbylém oleji. Po pěti minutách restování přidáme kari koření, skořici, nakrájenou mrkev, meruňky a pórek. Osolíme a opepříme.

Podlijeme 200 ml vody a za stálého míchání vaříme 20 minut. Ke konci přidáme kešu oříšky, rýži, promícháme a ještě vaříme za stálého míchání 3 minuty. Rizoto podáváme posypané naťovou cibulkou nakrájenou na kolečka.

 

—————

Rizoto s vepřovým masem

 

 

  • 240 g rýže ve varných sáčcích
  • sůl
  • 400 g libového vepřového masa (kýta, plec)
  • 1 mrkev
  • 2 rajčata
  • 1 lžíce oleje
  • 20 g másla
  • petrželka
  • strouhaný sýr

 

Rýži uvaříme podle návodu, sáčky vyjmeme a necháme okapat. Vepřové maso nakrájíme přes vlákna na plátky, naklepeme, pak je nakrájíme na nudličky, za stálého míchání je opečeme bez tuku na teflonové pánvi a přeložíme do kastrolu.

Podlijeme trochou vody. K měkkému masu přidáme mrkev nakrájenou na nudličky, spařená, oloupaná a nakrájená rajčata a dusíme. Měkké maso promícháme s rýží a při podávání posypeme sýrem.

—————