Rýžové saláty
Exotický rýžový salát
2 porce
Doba přípravy: asi 40 minut
- 100 g dlouhozrnné rýže
- sůl
- 1 konzerva sterilované mrkve (212 ml)
- 1 konzerva kukuřičných paliček (415 ml)
- 1 červená paprika
- 150 g bílého jogurtu
- 2 lžíce lehké majonézy
- pepř
- kari
- 50 g polníčku
Rýži uvaříme doměkka v osolené vodě. Mrkev a kukuřici necháme okapat. Papriku omyjeme, rozpůlíme, očistíme a pokrájíme na kostičky.
Smícháme jogurt s majonézou, ochutíme kari, podle potřeby přisolíme a opepříme.
Rýži scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme dobře okapat. Zeleninu a rýži dáme do mísy a promícháme.
Přelijeme zálivkou a necháme asi 15 minut rozležet. Polníček očistíme, omyjeme a osušíme, rozdělíme na talíře a poklademe rýžovým salátem.
—————
Ledový salát s rýží
4 porce
Doba přípravy: 20 minut
- 1 ledový salát
- 1 sáček rýže Basmati
- 1 okurka
- 2 rajčata
- 1 paprika
- tvrdý sýr
- 50 g oliv ve slaném nálevu (bez pecek)
- olivový olej
- majoránka
- sůl
Rýži uvaříme, v salátové míse osolíme, přidáme majoránku a olivový olej (2 lžíce). Salát, rajčata, okurku a papriku nakrájíme na menší kousky, vše smícháme s drobně nakrájenými olivami. Celý salát posypeme nastrouhaným sýrem a znovu lehce zalijeme olivovým olejem.
—————
Pikantní rýžový salát
- 100 g uvařené rýže
- 1 okurka
- 2 rajčata
- 1 větší cibule
Zálivka:
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce vinného octa
- 2 lžíce plnotučné hořčice
Rýži uvařenou ve slané vodě něcháme vychladnout a pak ji vložíme do mísy. Přidáme na kostičky nakrájenou okurku, rajčata, cibuli (nebo pórek nakrájený na kolečka). směs promícháme se zálivkou. Před podáváním necháme salát vychladit.
—————
Rýžový kuřecí salát
- 4 ks kuřecích skeletů
- 250 g rýže (2 sáčky)
- 1 plechovka sladké sterilované kukuřice
- 1 sterilovaná okurka
- 200 ml majonézy
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl
- pepř
- 1 rajče na ozdobení
Omyté kuřecí kostry zalijte v hrnci studenou vodou, osolte a pod pokličkou vařte doměkka. Pak je vyjměte z hrnce, nechte vychladnout a uvařené maso oberte z kostí.
Rýži uvařte, nechte prochladnout a v míse ji smíchejte s nakrájeným kuřecím masem, přidejte scezenou kukuřici, nadrobno nakrájenou okurku, citronovou šťávu a dle chuti osolte a opepřete. Nakonec přidejte majonézu, promíchejte a salát postavte do lednice vychladit. Podávejte jej s bílým pečivem, ozdobený na plátky nakrájeným rajčetem.
—————
Rýžový salát
4 porce
- 300 g rýže
- 100 g žampionů
- 2 šalotky
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce olivového oleje
- kari koření
- špetka mletého zázvoru
- 1 chilli paprička
- pepř a sůl
Uvařenou rýži promícháte s olivovým olejem. Nakrájené žampiony podusíte na másle. Šalotku a papričku nasekáte a vmícháte do rýže. Přidáte koření a necháte vychladnout.
—————
Rýžový salát s řapíkatým celerem
- 1 hrnek vařené studené rýže
- 2 řapíky celeru i s lístečky
- 1 hrnek vařené kukuřice
- hrnek nakrájených čerstvých ředkviček
- citron
- sůl
- pepř
- olivový olej
Řapíky celeru omyjeme a osušíme. Nakrájíme na velmi jemné proužky. Nať z celeru uschováme na posypání salátu. Ředkvičky nakrájíme na plátečky. Rýži, kukuřici, nakrájenou zeleninu dáme do mísy a zlehka promícháme. Okořeníme, pokapeme olejem a citronovou šťávou a znovu promícháme. Salát ozdobený natí podáváme jako přílohu k pečené rybě nebo drůbeži.
—————
Salát s paprikou
- 200 g výběrové rýže nebo rýže natural
- sůl
- sterilovaný strouhaný celer (160 ml sklenice)
- 2 červené nebo bílé cibule
- 2 větší kyselé okurky
- 2 červené papriky
- 200 g měkkého salámu
- 4 - 5 lžic rajského protlaku
- 2 - 3 lžíce láku od okurek
- cukr
- pepř
- event. tabasco
- 4 lžíce majonézy
- 150 ml bílého jogurtu
- petržel na zdobení
Rýži vaříme v osolené vodě na mírném ohni doměkka. Mezitím si připravíme celer, oloupeme cibuli a spolu s okurkou ji rozkrájíme na kolečka. Omytou papriku si nasekáme nadrobno, stejně tak upravíme oloupaný salám. Uvařenou rýži propláchneme studenou vodou a necháme dobře okapat. Přidáme k ní ostatní suroviny a vše důkladně promícháme. Rajskou šťávu, protlak, vodu z okurek a cukr smícháme, ochutíme solí a pepřem, eventuálně několika kapkami tabasca. Nálev vmícháme do salátu a uložíme na hodinu do chladna. Mezitím utřeme majonézu s jogurtem, vmícháme do salátu a ozdobíme petrželkou.
—————