Rýžové saláty

Exotický rýžový salát

2 porce                       

Doba přípravy: asi 40 minut

 

 

  • 100 g dlouhozrnné rýže
  • sůl
  • 1 konzerva sterilované mrkve (212 ml)
  • 1 konzerva kukuřičných paliček (415 ml)
  • 1 červená paprika
  • 150 g bílého jogurtu
  • 2 lžíce lehké majonézy
  • pepř
  • kari
  • 50 g polníčku

 

Rýži uvaříme doměkka v osolené vodě. Mrkev a kukuřici necháme okapat. Papriku omyjeme, rozpůlíme, očistíme a pokrájíme na kostičky.

Smícháme jogurt s majonézou, ochutíme kari, podle potřeby přisolíme a opepříme.

Rýži scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme dobře okapat. Zeleninu a rýži dáme do mísy a promícháme.

Přelijeme zálivkou a necháme asi 15 minut rozležet. Polníček očistíme, omyjeme a osušíme, rozdělíme na talíře a poklademe rýžovým salátem.

—————

Ledový salát s rýží

4 porce                      

Doba přípravy: 20 minut

 

  • 1 ledový salát
  • 1 sáček rýže Basmati
  • 1 okurka
  • 2 rajčata
  • 1 paprika
  • tvrdý sýr
  • 50 g oliv ve slaném nálevu (bez pecek)
  • olivový olej
  • majoránka
  • sůl

 

Rýži uvaříme, v salátové míse osolíme, přidáme majoránku a olivový olej (2 lžíce). Salát, rajčata, okurku a papriku nakrájíme na menší kousky, vše smícháme s drobně nakrájenými olivami. Celý salát posypeme nastrouhaným sýrem a znovu lehce zalijeme olivovým olejem.

—————

Pikantní rýžový salát

 

  • 100 g uvařené rýže
  • 1 okurka
  • 2 rajčata
  • 1 větší cibule

 

Zálivka:

 

  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce vinného octa
  • 2 lžíce plnotučné hořčice

 

Rýži uvařenou ve slané vodě něcháme vychladnout a pak ji vložíme do mísy. Přidáme na kostičky nakrájenou okurku, rajčata, cibuli (nebo pórek nakrájený na kolečka). směs promícháme se zálivkou. Před podáváním necháme salát vychladit.

—————

Rýžový kuřecí salát

  • 4 ks kuřecích skeletů
  • 250 g rýže (2 sáčky)
  • 1 plechovka sladké sterilované kukuřice
  • 1 sterilovaná okurka
  • 200 ml majonézy
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • pepř
  • 1 rajče na ozdobení

Omyté kuřecí kostry zalijte v hrnci studenou vodou, osolte a pod pokličkou vařte doměkka. Pak je vyjměte z hrnce, nechte vychladnout a uvařené maso oberte z kostí.

Rýži uvařte, nechte prochladnout a v míse ji smíchejte s nakrájeným kuřecím masem, přidejte scezenou kukuřici, nadrobno nakrájenou okurku, citronovou šťávu a dle chuti osolte a opepřete. Nakonec přidejte majonézu, promíchejte a salát postavte do lednice vychladit. Podávejte jej s bílým pečivem, ozdobený na plátky nakrájeným rajčetem.

—————

Rýžový salát

4 porce

 

  • 300 g rýže
  • 100 g žampionů
  • 2 šalotky
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • kari koření
  • špetka mletého zázvoru
  • 1 chilli paprička
  • pepř a sůl

 

Uvařenou rýži promícháte s olivovým olejem. Nakrájené žampiony podusíte na másle. Šalotku a papričku nasekáte a vmícháte do rýže. Přidáte koření a necháte vychladnout.

—————

Rýžový salát s řapíkatým celerem

 

  • 1 hrnek vařené studené rýže
  • 2 řapíky celeru i s lístečky
  • 1 hrnek vařené kukuřice
  • hrnek nakrájených čerstvých ředkviček
  • citron
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

 

Řapíky celeru omyjeme a osušíme. Nakrájíme na velmi jemné proužky. Nať z celeru uschováme na posypání salátu. Ředkvičky nakrájíme na plátečky. Rýži, kukuřici, nakrájenou zeleninu dáme do mísy a zlehka promícháme. Okořeníme, pokapeme olejem a citronovou šťávou a znovu promícháme. Salát ozdobený natí podáváme jako přílohu k pečené rybě nebo drůbeži.

—————

Salát s paprikou

  • 200 g výběrové rýže nebo rýže natural
  • sůl
  • sterilovaný strouhaný celer (160 ml sklenice)
  • 2 červené nebo bílé cibule
  • 2 větší kyselé okurky
  • 2 červené papriky
  • 200 g měkkého salámu
  • 4 - 5 lžic rajského protlaku
  • 2 - 3 lžíce láku od okurek
  • cukr
  • pepř
  • event. tabasco
  • 4 lžíce majonézy
  • 150 ml bílého jogurtu
  • petržel na zdobení

 

Rýži vaříme v osolené vodě na mírném ohni doměkka. Mezitím si připravíme celer, oloupeme cibuli a spolu s okurkou ji rozkrájíme na kolečka. Omytou papriku si nasekáme nadrobno, stejně tak upravíme oloupaný salám. Uvařenou rýži propláchneme studenou vodou a necháme dobře okapat. Přidáme k ní ostatní suroviny a vše důkladně promícháme. Rajskou šťávu, protlak, vodu z okurek a cukr smícháme, ochutíme solí a pepřem, eventuálně několika kapkami tabasca. Nálev vmícháme do salátu a uložíme na hodinu do chladna. Mezitím utřeme majonézu s jogurtem, vmícháme do salátu a ozdobíme petrželkou.

—————