Celerové saláty

Celerovo - jablečný salát

  • 200 g sterilovaného celeru krájeného na jemné nudličky
  • 3 - 4 jablka
  • 1 citrón
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl
  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 hlávkový salát
  • 1 vejce

Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo, hned je pokapeme citronovou šťávou. Promícháme je se sterilovaným celerem, osolíme a okořeníme, zakapeme olivovým olejem. Salát podáváme na dezertních talířcích na listech omytého a osušeného hlávkového salátu a ozdobíme dílky natvrdo uvařeného vejce.

—————

Celerový salát s ananasem

 

2 porce 

  • 200 g celeru
  • 60 g jablek
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 45 g čerstvého ananasu
  • 2 listy hlávkového salátu, pokapané citronovou šťávou 

Zálivka:

  • 3 lžíce netučného jogurtu
  • 2 lžičky sekaných vlašských ořechů
  • špetka soli
  • cukr dle chuti
  • citronová šťáva

 

Celer a oloupané jablko jemně nastrouháme a zakapeme citronovou šťávou, přidáme kostičky ananasu a se zálivkou vše promícháme. Salát necháme uležet v lednici a podáváme na listech hlávkového salátu.

 

—————

Celerový salát s vejci a ořechy

 

 

  • 1 tvrdý celer
  • 50 g majonézy
  • 1 lžička hořčice
  • špetka cukru
  • sůl
  • pepř
  • 2 vejce uvařená natvrdo
  • několik ořechových jader

 

Oloupaný na silnější plátky nakrájený celer uvaříme doměkka v osolené a okyselené vodě. Studený nakrájíme na nudličky. Majonézu ochutíme solí, hořčicí, cukrem, pepřem, citrónovou šťávou a promícháme ji s nakrájeným celerem. Povrch salátu zdobíme kolečky vařeného vejce a posypeme několika nasekanými jádry vlašských ořechů.

—————

Celerový salát v rohlíku

 

Doba přípravy: 30 minut

1 porce asi 1 390 kJ/330 kcal

4 porce

  • 4 větší rohlíky
  • 50 g tvrdého sýra
  • 300 g celeru
  • 100 g salámu junior
  • 1 jablko
  • 1 malá červená paprika
  • 1 cibule
  • 1 bílý jogurt
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • špetka cukru
  • citronová šťáva
  • 2 lžíce vinného octa
  • 3 zrnka pepře
  • 3 znrka nového koření
  • 1 lžička oleje
  • bílý mletý pepř
  • sůl
  • 4 listy čerstvého salátu
  • rajčata a papriky na ozdobu

Omytý a oloupaný celer nakrájíme na plátky a povaříme v malém množství vody, do které jsme předem vložili zrnka pepře, nového koření a dvě lžíce vinného octa. Vaříme 5 - 7 minut, pak scedíme a necháme celer trochu zchladnout.

Zchladlý nakrájíme na kostičky a vložíme do mísy, přidáme na nudličky nakrájený salám, oloupanou a jemně nasekanou cibuli, na hrubém struhadle nastrouhané jablko a na kostičky nakrájenou červenou papriku.

Jogurt rozmixujeme se špetkou cukru a soli, hořčicí, citronovou šťávou a lžičkou oleje a promícháme v misce s nakrájeným celerem a salámem. Podle chuti ještě přisolíme a opepříme bílým pepřem.

Rohlíky posypeme nastrouhaným sýrem, vložíme do rozehřáté trouby a necháme sýr roztavit. Pak je necháme vychladnout, podélně rozkrojíme a odklopíme vrchní část. Na spodní položíme list omytého salátu, na něj rozprostřeme čtvrtinu připraveného salátu a zakryjeme horní polovinou rohlíku. Podáváme s rajčty a paprikami.

—————

Salát z celeru a nivy

 

Doba přípravy: 25 - 30 minut (bez doby chlazení)

1 porce asi 2 975 kJ/ 525 kcal (včetně krekrů)

4 porce

  • 1 středně velký celer (300 g)
  • 1 jablko
  • 50 g vlašských ořechů
  • 150 g nivy
  • 150 g jogurtu
  • 1 citron
  • 1/2 hlávky salátu
  • 2 středně velké patisony
  • 100 g krekrů

Bulvu celeru dobře omyjeme a pečlivě očistíme. Rozkrojíme ji na polovinu a nakrájíme na stejně silné nudličky. Také ji můžeme nakrouhat na struhadle. Poté ihned musíme nakrájený celer důkladně pokapat citronem, aby rychle neoxidoval a neztmavl.

Jablko též omyjeme a oloupeme. Nakrouhaný celer pak s jablkem pečlivě promícháme. Přidáme bílý jogurt a hrubě nastrouhanou nivu. Vyloupaná vlaššká jádra asi z poloviny jemně nasekáme a přidáme do salátu. Pěkná a nepolámaná si necháme na ozdobu.

Směs rozdělíme na listy salátu nebo ji upravíme do vydlabaného patisonu. Loupanými ořechy, kousky salátu a dílky omytého a zčásti i oloupaného pomeranče salát dozdobíme. Podáváme s krekry.

—————