Celerové saláty
Celerovo - jablečný salát
- 200 g sterilovaného celeru krájeného na jemné nudličky
- 3 - 4 jablka
- 1 citrón
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- 2 lžíce panenského olivového oleje
- 1 hlávkový salát
- 1 vejce
Jablka oloupeme a nastrouháme nahrubo, hned je pokapeme citronovou šťávou. Promícháme je se sterilovaným celerem, osolíme a okořeníme, zakapeme olivovým olejem. Salát podáváme na dezertních talířcích na listech omytého a osušeného hlávkového salátu a ozdobíme dílky natvrdo uvařeného vejce.
—————
Celerový salát s ananasem
2 porce
- 200 g celeru
- 60 g jablek
- 2 lžíce citronové šťávy
- 45 g čerstvého ananasu
- 2 listy hlávkového salátu, pokapané citronovou šťávou
Zálivka:
- 3 lžíce netučného jogurtu
- 2 lžičky sekaných vlašských ořechů
- špetka soli
- cukr dle chuti
- citronová šťáva
Celer a oloupané jablko jemně nastrouháme a zakapeme citronovou šťávou, přidáme kostičky ananasu a se zálivkou vše promícháme. Salát necháme uležet v lednici a podáváme na listech hlávkového salátu.
—————
Celerový salát s vejci a ořechy
- 1 tvrdý celer
- 50 g majonézy
- 1 lžička hořčice
- špetka cukru
- sůl
- pepř
- 2 vejce uvařená natvrdo
- několik ořechových jader
Oloupaný na silnější plátky nakrájený celer uvaříme doměkka v osolené a okyselené vodě. Studený nakrájíme na nudličky. Majonézu ochutíme solí, hořčicí, cukrem, pepřem, citrónovou šťávou a promícháme ji s nakrájeným celerem. Povrch salátu zdobíme kolečky vařeného vejce a posypeme několika nasekanými jádry vlašských ořechů.
—————
Celerový salát v rohlíku
Doba přípravy: 30 minut
1 porce asi 1 390 kJ/330 kcal
4 porce
- 4 větší rohlíky
- 50 g tvrdého sýra
- 300 g celeru
- 100 g salámu junior
- 1 jablko
- 1 malá červená paprika
- 1 cibule
- 1 bílý jogurt
- 1 lžička plnotučné hořčice
- špetka cukru
- citronová šťáva
- 2 lžíce vinného octa
- 3 zrnka pepře
- 3 znrka nového koření
- 1 lžička oleje
- bílý mletý pepř
- sůl
- 4 listy čerstvého salátu
- rajčata a papriky na ozdobu
Omytý a oloupaný celer nakrájíme na plátky a povaříme v malém množství vody, do které jsme předem vložili zrnka pepře, nového koření a dvě lžíce vinného octa. Vaříme 5 - 7 minut, pak scedíme a necháme celer trochu zchladnout.
Zchladlý nakrájíme na kostičky a vložíme do mísy, přidáme na nudličky nakrájený salám, oloupanou a jemně nasekanou cibuli, na hrubém struhadle nastrouhané jablko a na kostičky nakrájenou červenou papriku.
Jogurt rozmixujeme se špetkou cukru a soli, hořčicí, citronovou šťávou a lžičkou oleje a promícháme v misce s nakrájeným celerem a salámem. Podle chuti ještě přisolíme a opepříme bílým pepřem.
Rohlíky posypeme nastrouhaným sýrem, vložíme do rozehřáté trouby a necháme sýr roztavit. Pak je necháme vychladnout, podélně rozkrojíme a odklopíme vrchní část. Na spodní položíme list omytého salátu, na něj rozprostřeme čtvrtinu připraveného salátu a zakryjeme horní polovinou rohlíku. Podáváme s rajčty a paprikami.
—————
Salát z celeru a nivy
Doba přípravy: 25 - 30 minut (bez doby chlazení)
1 porce asi 2 975 kJ/ 525 kcal (včetně krekrů)
4 porce
- 1 středně velký celer (300 g)
- 1 jablko
- 50 g vlašských ořechů
- 150 g nivy
- 150 g jogurtu
- 1 citron
- 1/2 hlávky salátu
- 2 středně velké patisony
- 100 g krekrů
Bulvu celeru dobře omyjeme a pečlivě očistíme. Rozkrojíme ji na polovinu a nakrájíme na stejně silné nudličky. Také ji můžeme nakrouhat na struhadle. Poté ihned musíme nakrájený celer důkladně pokapat citronem, aby rychle neoxidoval a neztmavl.
Jablko též omyjeme a oloupeme. Nakrouhaný celer pak s jablkem pečlivě promícháme. Přidáme bílý jogurt a hrubě nastrouhanou nivu. Vyloupaná vlaššká jádra asi z poloviny jemně nasekáme a přidáme do salátu. Pěkná a nepolámaná si necháme na ozdobu.
Směs rozdělíme na listy salátu nebo ji upravíme do vydlabaného patisonu. Loupanými ořechy, kousky salátu a dílky omytého a zčásti i oloupaného pomeranče salát dozdobíme. Podáváme s krekry.
—————