Čočkové saláty

Barevný čočkový salát

 

 

Doba přípravy: 50 minut (bez namočení čočky)

1 porce asi 2 700 kJ/ 644 kcal

4 porce

  • 300 g červené čočky
  • 200 g zelené čočky
  • 150 g anglické slaniny
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 šalotky
  • 2 lžíce vinného octa
  • sůl
  • mletý pepř
  • 4 malá rajčátka
  • 2 jarní cibulky
  • bylinky na ozdobení

 

Zelenou čočku zalijeme vodou a necháme asi jednu hodinu namočenou. Slaninu nakrájíme na cm kostičky. Šalotku oloupeme a nakrájíme na nudličky.

Na větší pánvi opečeme slaninu na mírném ohni dokřupava. Část slaniny odložíme na pozdější ozdobení salátu. Ke zbytku přidáme nakrájenou šalotku a vše opékáme ještě dvě minuty. Pak směs odstavíme a ochutíme černým pepřem.

Červenou a zelenou čočku uvaříme (každou zvlášť) doměkka. Scedíme ji, a pak ve větší míse zlehka promícháme. Přidáme směs slaniny a šalotky a zakapeme vinným octem. Podle chuti osolíme a opět promícháme.

Rajčátka a cibulku nakrájíme. Hotový salát ozdobíme opečenou slaninou, rajčátky, cibulkou a čerstvými bylinkami.

—————

Čočkový salát

 

Doba přípravy: přibližně 1 hodina (bez bobtnání čočky)

1 porce asi 3 315 kJ/ 790 kcal

4 porce

  • 500 g čočky
  • 1 velká cibule
  • 150 g žampionů
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 100 g uzené krkovice
  • 1 červená paprika
  • 1 zelená paprika
  • 3 rajčata
  • 4 kyselé okurky
  • 1 jogurt
  • 2 lžíce majolky
  • francouzská hořčice
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • 2 vejce
  • 1 paprika a salát na ozdobení

Čočku přebereme, zalijeme studenou vodou a necháme asi 2 hodiny bobtnat. Potom vodu scedíme, čočku znovu zalijeme a uvaříme doměkka spolu s majoránkou - potom není tolik nadýmavá. Hotovou čočku scedíme a necháme okapat.

Mezitím důkladně očistíme žampiony, nakrájíme je na slabší plátky a zakapeme citronovou šťávou. Cibuli oloupeme a usekáme nadrobno. Na pánvi rozehřejeme trochu olivového oleje a cibulku i žampiony na něm podusíme.

V kastrolku ohřejeme vodu a uvaříme v ní vejce natvrdo. Potom ho necháme ve studené vodě vychladnout. Papriky a rajčata očistíme a nakrájíme na malé kostky. Stejně tak rozkrájíme uzenou krkovici a kyselé okurky.

Okapanou čočku opatrně promícháme se žampiony, cibulkou, uzenou krkovicí a rozkrájenou zeleninou. Bílý jogurt dobře prošleháme s majolkou a francouzskou hořčicí. Dochutíme solí a pepřem. Část ochuceného jogurtu promícháme se salátem a necháme vychladit.

Vychladlé vejce oloupeme, omyjeme pod tekoucí vodou, aby na povrchu nezůstaly zbytky skořápky, a nakrájíme ho na tenké plátky. Papriku ozdobně rozkrájíme a listy salátu necháme okapat (můžeme kombinovat listy jednotlivých druhů).

Salát rozdělíme do misek, přelijeme zbylou zálivkou a podáváme ozdobené plátky vajec, paprikou a listy salátu.

—————

Čočkový salát s anglickou slaninou

 

Doba přípravy: 60 minut

  • 250 g čočky
  • 2 - 3 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 svazek petrželky
  • tymián
  • bobkový list
  • 200 g anglické slaniny
  • 2 - 3 šalotky
  • ocet
  • olej
  • sůl
  • pepř

 

Čočku namočíte na noc do vlažné vody. Scedíte, necháte okapat, dáte do studené vody a vaříte s 1 nebo 2 cibulemi, mrkví pokrájenou na kolečka a svazkem bylinek. V půlce doby vaření osolíte a opepříte. Anglickou slaninu pokrájíte na proužky, šalotku pokrájíte. Potom připravíte zálivku: do misky nalijte 1 lžíci vinného octa, přidáte několik špetek soli a promícháte. Přilijete 5 lžic kukuřičného nebo slunečnicového oleje, opepříte a promícháte. Zálivku pomůže ozvláštnit i několik kapek hroznového octa. Okapanou čočku nasypete do hlubokého talíře. Na pánvi do křupava osmahnete proužky slaniny. Čočku posypete šalotkou, zalijete a na závěr na čočku rozprostřete plátky slaniny a vše pokapete omastkem z pánve.

—————

Čočkový salát s cibulí a salámem

Doba přípravy: 30 minut

4 porce

  • 400 - 500 g čočky
  • 1 lžíce kvalitního oleje
  • 150 g šunkového salámu
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce worcesteru
  • 3 - 4 lžíce jablečného octa
  • 1 červená cibule
  • menší svazek zelené petrželky
  • 4 snítky libečku

Čočku propláchneme a na hodinu až dvě namočíme do vody. Vodu slijeme, čočku zalijeme dvojnásobným množstvím teplé vody. Uvedeme k varu a bez míchání uvaříme doměkka, trvá to asi 15 - 20 minut. Potom ji scedíme, necháme okapat, vložíme do mísy a promícháme s plátky nakrájené cibule.

V pánvi na oleji krátce osmahneme nakrájený šunkový salám, vmícháme ho do čočky a salát dochutíme solí, pepřem, worcesterem a octem. Salát ozdobíme bylinkami a podáváme teplý nebo i po vychlazení.

—————

Čočkový salát s karotkou

 

 

  • 100 g čočky
  • 1 karotka
  • lžíce oleje
  • lžíce dijonské hořčice
  • 1 bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 celý pepř
  • sůl
  • 1 cibule
  • ocet podle chuti
  • zelená petrželka

 

Čočku propláchneme, alespoň na hodinu namočíme (pokud nepoužijeme čočku předvařenou). Z oleje, octa, hořčice a soli prošleháme zálivku. Čočku uvaříme s kořením a necháme vychladnout. Pak ji promícháme s jemně nastrouhanou karotkou, nadrobno nakrájenou cibulí a promícháme se zálivkou. Salát necháme v chladu uležet. Při podávání sypeme nasekanou zelenou petrželkou.

 

TIP: koření dáme do kovového sítka na čaj ("vajíčka")

—————

Čočkový salát s uzeninou

 

  •  250 g čočky
  • 100 g cibule
  • 100 g uzeniny
  • 100 g nakrájené sladkokyselé okurky
  • 1 červená paprika
  • 3 vejce
  • 2 rajčata
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • citrónová šťáva

 

Namočenou čočku uvaříme a necháme vychladit. Do mísy zamícháme vajíčka, papriku, rajčata, okurky, cibulku, osmaženou uzeninu a vmícháme čočku. Zakápneme olejem a dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou. Dle chuti je možno do salátu místo oleje vmíchat majonézu.

—————

Čočkový salát s vajíčkem

 

 

  • 1 a 1/4 hrnku čočky
  • 4 vejce vařená natvrdo
  • 1 čerstvá okurka
  • 2 červené cibule
  • svazek zelené petrželky
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1/4 hrnku vinného octa
  • sůl

 

Čočku propláchneme a namočíme asi na hodinu (i déle). Pak ji uvaříme doměkka, ale nerozvaříme. Uvařená zchlazená vejce nakrájíme na kostky, červenou cibuli nakrájíme nadrobno, oloupanou okurku na kostičky, petrželku nasekáme nadrobno. Olej prošleháme s vinným octem a půl lžičkou soli a všechno lehce promícháme a vychladíme.

—————

Čočkový salát s vejci a okurkou

Čočkový salát s vejci a okurkou
  • 1 a 3/4 hrnku čočky
  • 4 vejce
  • 1 větší okurka
  • 3 lžíce panenského olivového oleje
  • 1/4 hrnku vinného octa
  • 1/2 hrnku nasekané petrželky
  • 1 červená cibule
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Čočku omyjeme a uvaříme, až je měkká, ale nerozvařená. Vejce dáme do rendlíku se studenou vodou, přivedeme k varu, přiklopíme, odstavíme a necháme 12 minut stát. Pak je zchladíme ve studené vodě a oloupeme. V míse prošleháme olej s vinným octem, vmícháme čočku, oloupanou okurku nakrájenou na kostičky, nasekanou červenou cibuli a zelenou petrželku, osolíme a opepříme a lehce promícháme. Salát necháme vychladit. Podáváme posypaný nakrájenými vařenými vejci s chlebem nebo pečivem.

—————

Čočkový salát se zelím

 

 

  •  1/2 kg čočky
  • sklenice červeného sterilovaného zelí
  • 1 velká majonéza
  • sůl
  • cukr
  • ocet

Čočku uvaříme doměkka, scedíme a necháme vychladnout. Zelí nakrájíme na menší kousky. Čočku osolíme, přidáme 1 lžičku cukru a 1 lžíci octa, přidáme zelí a majonézu. Důkladně promícháme.

—————

Salát z naklíčené čočky

 

4 porce 

  • 1 balení naklíčené čočky
  • 1 - 2 kyselé okurky
  • 1 paprika
  • 2 cibulky
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička nakrájené citrónové kůry
  • 1 citron, chemicky neošetřený
  • sůl

 

Čočku spařte a prolejte studenou vodou. Cibulku omyjte, osušte a nakrájejte nadrobno. Papriku omyjte, osušte, rozpulte, odstraňte z ní semínka a nakrájejte ji na kostičky stejně jako okurky.

Připravte si zálivku: V malé zavařovací skleničce s víčkem protřepejte 2 lžíce citrónové šťávy, 3 lžíce oleje a špetku soli. Salát promíchejte se zálivkou, posypte nastrouhanou citrónovou kůrou a podávejte.

—————