Kedlubnové saláty

Jarní kedlubnový salát

 

  • 4 vejce
  • 3 velké kedlubny
  • pažitka
  • trochu citronové šťávy
  • 6 lžic oleje
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • 1 lžíce octa
  • špetka cukru

Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme, oloupeme, opláchneme a nakrájíme  na kostičky. Z kedluben odstraníme mladé lístečky, opláchneme je a nadrobno posekáme. Kedlubny oloupeme, omyjeme, nastrouháme na hrubší nudličky a spolu s kostičkami vajec vložíme do salátové mísy. Přidáme omytou a nasekanou pažitku, posekané lístečky kedluben, olej, hořčici, ocet, sůl a špetku cukru. Salát zlehounka promícháme a podáváme s čerstvým pečivem, se slanými krekry apod.

—————

Kedlubnový salát

 

Doba přípravy: 30 minut                        

4 porce 

  • 750 g kedlubnů
  • 120 g zakysané smetany
  • 200  g tatarské omáčky
  • 1 citron
  • sůl, bílý pepř, mletý muškátový oříšek

 

Oloupané kedlubny nahrubo nasekáme a promícháme s tatarskou omáčkou a zakysanou smetanou. Ochutíme solí a pepřem, citronovou šťávou a muškátovým oříškem.

—————

Kedlubnový salát s křenem

 

  • 1/2 kg kedluben
  • 1 jablko
  • 1 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu nebo krenexu
  • 1 lžíce oleje
  • ocet
  • cukr
  • sůl
  • 2 lžíce vody

 

Oloupané kedlubny a jablko nastrouháme na hrubé nudličky. Ostatní přísady smícháme, přidáme ke kedlubnám, promícháme a hned podáváme.

—————

Kedlubnový salát s ředkvičkami - DIETNÍ

 

Doba přípravy: 15 minut (bez doby odležení)

1 porce asi 657 kJ/ 157 kcal

4 porce

  • 4 větší kedlubny
  • 10 ředkviček
  • 4 snítky kopru
  • 1 citron
  • 200 g bílého jogurtu
  • sůl
  • mletý bílý pepř

Kedlubny oloupeme a nakrájíme na delší hranolky, silné asi jeden cm. Dáme je do větší mísy. Ředkvičky omyjeme, očistíme, nakrájíme na tenké plátky a přidáme ke kedlubnám. Kopr opláchneme a necháme okapat. Nasekáme ho nadrobno a přidáme do mísy.

Citron poválíme dlaní po stole (aby se šťáva lépe uvolnila), rozkrojíme ho napůl a šťávu vymačkáme na zeleninu.

Přidáme bílý jogurt, sůl a mletý bílý pepř. Vše dobře promícháme. Dáme do chladničky a necháme asi dvě hodiny odležet. Pak salát rozdělíme do misek a podáváme s pečivem.

—————

Kedlubnový salát se žervé

 

  • 2 kedlubny
  • 2 žervé
  • 2 lžíce nízkotučného mléka
  • sůl
  • čerstvý kopr

 

Mléko a žervé rozmícháme se solí. Kedlubny oloupeme, nahrubo postrouháme a smícháme s mléčnou směsí. Na závěr dochutíme čerstvým koprem a podáváme.

—————