Masové saláty

Řecký salát s vepřovým masem

 

4 porce

  • 300 g vepřové panenky
  • 250 g tučného bílého jogurtu
  • 100 g zelených oliv
  • 2 barevné papriky
  • 2 rajčata
  • 1/2 salátové okurky
  • 1 malá červená cibule
  • 1/2 ledového salátu
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 a 1/2 lžičky koření tzatziky
  • sůl
  • bylinky na ozdobu

Maso nakrájíme na tenké plátky. Na 2 lžících oleje je zprudka opečeme dozlatova. Vyjmeme je a osolíme.

Papriky zbavíme semínek, cibuli oloupeme. Salát rozebereme na listy,  opláchneme a necháme oschnout. Všechnu zeleninu nakrájíme na kousky.

Do jogurtu vmícháme zbylý olej, koření tzatziki a podle chuti případně i sůl. Do misek střídavě klademe zeleninu spolu s olivami, ochucený jogurt a kousky masa. Zdobíme bylinkami.

—————

Salát s uzeným bůčkem

 

  • 400 g libového uzeného bůčku
  • 3 - 4 cibulky nebo šalotky
  • velká hlávka salátu
  • 1/3 sklenice vinného octa
  • 2 - 3 vejce natvrdo
  • lžíce cukru
  • sůl
  • pepř

 

Na široké pánvi opečeme do křupava na kostičky nakrájenou uzenou slaninu. Poté vlijeme ocet a chvíli povaříme na slabém ohni. Pánev odstavíme, přidáme natrhané listy salátu a nakrájenou cibuli nebo šalotku, osolíme, opepříme, osladíme. Opatrně mícháme 1 až 2 minuty, až salát "zvadne". Přidáme nakrájená vajíčka, opatrně promícháme a ihned podáváme.

—————

Salát z hovězího masa

 

500 g vařeného a vychladlého hovězího masa nakrájíme na nudličky, přidáme na nudličky nakrájené 2 čerstvé barevné papriky, 3 rajčata, 5 - 6 sladkokyselých okurek, sůl, pepř, trošku oleje a vinného octa. Vše jemně promícháme a podáváme jako přílohu k masu nebo samostatně s chlebem.

—————

Špekáčkový salát

  • 300 g špekáčků
  • 1 salátová okurka
  • 3 rajčata
  • 1 paprika

Nálev:

  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce octa
  • špetka pepře, soli, mleté sladké papriky
  • 1 nadrobno nakrájená cibule

Oloupané špekáčky, okurku a rajčata nakrájíme na plátky, papriku na proužky. Promícháme se zálivkou, povrch posypeme sekanou petrželkou nebo pažitkou.

—————