Mrkvové saláty

Karotkový salát se sušenými brusinkami

 

  • 500 g karotky
  • 1 hrnek vody
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžička soli
  • půl lžičky římského kmínu
  • čtvrt lžičky pepře
  • špetka drcených chilli papriček
  • půl hrnku sušených brusinek
  • 1 lžíce panenského olivového oleje

Karotku očistíme a nastrouháme na nudličky. Ve vodě rozpustíme sůl, přidáme vinný ocet a olivový olej, prošleháme. Nastrouhanou karotku okořeníme římským kmínem a pepřem, promícháme se sušenými brusinkami a zalijeme zálivkou. Salát podáváme dobře vychlazený.

—————

Mrkvový salát

Doba přípravy: asi 30 minut

1 porce asi 880 kJ/ 210 kcal

4 porce

  • 300 g mrkve
  • 150 g mražené kukuřice
  • 3 pomeranče
  • škrobová moučka
  • 500 ml pomerančové šťávy
  • sůl
  • cukr
  • 200 g tmavého hroznového vína
  • 20 ml koňaku
  • 100 g dýňových semínek

Mrkev oloupeme a nakrájíme na tenké nudličky. Přidáme rozmraženou kukuřici, hroznové víno zbavené peciček a nakrájené na půlky. Pomeranče oloupeme a rozkrájíme na tenké filetky.

Pokud máme slupky z chemicky neošetřeného pomeranče, nakrájíme je na jemné nudličky a svaříme společně s džusem. Lehce zahustíme škrobovou moučkou. Moučku vmícháme do studeného džusu nebo ji rozmícháme v části džusu a opatrně vléváme do šťávy. Pomalu ji zahříváme a stále mícháme, aby se nám neudělaly žmolky. Přidáme koňak a vše krátce povaříme. Necháme vychladnout, přilijeme do salátu a dochutíme solí a cukrem.

Salát necháme dobře vychladit a podáváme posypaný dýňovými semínky nebo nasucho opraženými ořechy. Pro děti vynecháme koňak.Zdobíme lístky čerstvé máty. Můžeme také ušlehat šlehačku, kterou nesladíme.

—————

Mrkvový salát s jablky

 

 

  • 300 g mladé mrkve
  • 3 jablka
  • 2 pomeranče
  • 2 citrony
  • 1 stroužek česneku
  • 1 dl olivového oleje
  • 2 dl bílého jogurtu
  • 1 lžíce hořčice
  • 1/2 svazečku petrželové natě
  • 1/2 svazečku pažitky
  • čerstvý estragon
  • sůl, pepř

 

Jablka nakrájíme na tenké plátky a zakapeme citronovou šťávou. Mrkev rozkrájíme na tenké nudličky, pomeranče oloupeme, rozebereme na jednotlivé dílky a promícháme s jablky. Jogurt osolíme, opepříme a vmícháme do něj estragon předem namočený do olivového oleje, nadrobnou nasekanou petrželovou nať, rozetřený česnek, hořčici a 1 dl olivového oleje.

Hotovou zálivkou zakapeme mrkvový salát s jablky. Podáváme posypané pažitkou.

—————

Mrkvový salát s rozinkami

 

Doba přípravy: 40 minut

2 porce

  • 4 mrkve
  • 1 jablko
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce pomletých vlašských ořechů
  • 1 lžíce rozinek

Do misky nastrouháme čerstvé mrkve a k tomu i tvrdší, nemoučnatá jablka. Do nastrouhané mrkve a jablka přidáme zbývající suroviny. Rozinky můžeme i předem namočit do vody, budou lahodnější. Nakonec dochutíme lžičkou citronové šťávy.

Vše důkladně promícháme, necháme odležet v chladu a začneme ochutnávat.

Tip: pokud máš rád pikantnější chutě, přidej strouhaný křen, nakrájené zelí a cibuli. Takový salátek je skvělou přílohou k masitým jídlům.

—————