Rajčatové saláty

Bazalkový salát s olivami

Bazalkový salát s olivami
  • 400 g cherry rajčátek
  • 16 - 18 černých oliv
  • 200 g jemného kozího sýra
  • panenský olivový olej
  • sůl
  • černý pepř
  • snítka bazalky

Rajčátka omyjte a nakrájejte na půlky, sýr na kostičky. Vše vložte do salátové mísy, přidejte olivy a podle chuti osolte a opepřete. Pokropte olivovým olejem a ozdobte nasekanou bazalkou.

—————

Caprese

 

  • 300 g větších masitých rajčat
  • mozzarella
  • bazalkové pesto

Rajčata nakrájíme, stejně tak mozzarellu, a když nemáme hotové pesto uděláme si ho doma. Olivový olej, bazalku, piniové oříšky, kudrnku, sůl, bílý pepř a česnek promixujeme. Případně ještě dodáme parmazán. Pesto smícháme s rajčaty a mozzarellou. Podáváme s čerstvě rozpečenou ciabattou.

—————

Letní rajčatový salát

 

  • 6 rajčat
  • 2 cibule
  • 200 g měkkého salámu nebo kabanosu
  • 3 vejce vařená natvrdo
  • 100 g tvrdého sýra
  • 2 majolky
  • sůl, pepř

 

Rajčata překrojíme na půl a pak na plátky, přidáme stejně nakrájenou cibuli. Kabanos a sýr nakrájíme na menší kostičky. Vejce nastrouháme na hrubo nebo v kráječi na vajíčka. Vše smícháme a přidáme majolku.

Osolíme, opepříme a znovu vše smícháme. Dáme vychladit. Salát je nejlepší tak za hodinku.Vhodnou přílohou je chléb.

—————

Rajčatový salát s chřestem

 

4 porce

Doba přípravy: 25 minut

1 porce asi 801 kJ / 191 kcal

 

  • 400 g mini rajčátek
  • 250 g chřestu
  • 2 lžíce sekané bazalky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1/2 salátu frisée
  • 1/2 radiccia
  • sůl, pepř
  • 1 lříce řeřichy
  • 1 lžíce opražených pinií
  • šťáva z 1 citronu

 

Rajčátka nakrájíme na menší kousky a dáme do mísy. Chřest oloupeme, vložíme do vroucí osolené vody a povaříme asi 4 minuty. Pak ho ihned spaříme ve studené vodě a necháme okapat. Bazalku smícháme se 2 lžícemi oleje. Chřest nakrájíme na menší špalíčky, promícháme s bazalkovou zálivkou a přidáme k rajčatům.

Salát frisée a radiccio omyjeme a natrháme na menší kousky. Zlehka ho promícháme se zeleninou ve větší míse a posypeme nasucho opraženými piniemi a řeřichou.

Zbylý olej promícháme s citronovou šťávou a ochutíme solí a pepřem. Zálivkou zalijeme hotový salát a necháme krátce vychladit. Podáváme s bílým pečivem.

—————

Rajčatový salát s jogurtem

 

2 porce 

  • 300 g rajčat
  • 100 g bílého jogurtu
  • 1 lžička jemně posekané pažitky
  • sůl
  • bílý pepř

 

Omytá rajčata pokrájíme na tenké plátky, jogurt rozšleháme se solí a pepřem. Vzniklou zálivkou přelijeme připravená rajčata, salát promícháme, přikryjeme a necháme odležet v chladnu. Před podáváním posypeme nasekanou pažitkou.

—————

Rajčatový salát s tortillou a fetou

Rajčatový salát s tortillou a fetou

Doba přípravy: 30 minut

4 porce

Na salát:

  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 4 tortilly
  • 1 červená cibule (asi 100 g)
  • 200 g grilovaných paprik (z konzervy)
  • 600 g rajčat
  • 200 g sýru feta
  • hrst lístků máty

Na marinádu:

  • 1 lžička kmínu
  • šťáva ze 2 limetek
  • 8 lžic extra panenského olivového oleje
  • sůl
  • čerstvě umletý pepř

Smícháme olivový olej a mletou papriku. Touto směsí potřeme z obou stran tortilly a pečeme je 3 minuty dokřupava v troubě předehřáté na 200 °C. Poté je obrátíme a pečeme další 3 minuty z druhé strany.

Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na tenké proužky. Necháme okapat naloženou papriku a nakrájíme ji na kousky zhruba 1 cm široké. Omyjeme rajčata, odjádříme je a nakrájíme na čtvrtky nebo osminky.

Dáme do mísy cibuli, papriku a rajčata a lehce promícháme.

Připravíme si marinádu: V hmoždíři roztlučeme nahrubo kmín a smícháme ho s limetkovou šťávou a olejem. Dochutíme solí a pepřem.

Pečenou tortillu natrháme na kousky a smícháme se salátem. Salát zalijeme marinádou a promícháme. Rozdělíme salát na 4 talíře, posypeme sýrem feta a lístky máty. 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

—————

Salát Caprese

 

 

  • 4 velká masitá rajčata
  • 3 kusy mozzarelly
  • svazeček čerstvé bazalky
  • špetka oregana
  • olivový olej
  • sůl

 

Omytá rajčata nakrájíme na kolečka, mozzarellu na silnější plátky a na talíři prokládáme střídavě rajče, mozzarellu a listek bazalky. Ochutíme bazalkou, olivovým olejem a osolíme.

—————