Rybí saláty
Chlapský mls
- 1 velký zavináč
- 200 g majonézy
- trochu bílého jogurtu
- asi 5 lžic nastrouhané mrkve, celeru a petržele
Zavináče nakrájíme na kostičky, zeleninu ze zavináče na kousky, přidáme nastrouhanou zeleninu, majonézu a jogurt a pro drsňáky i strouhaný křen. Salát vychladíme a jíme s rohlíkem.
—————
Jarní salát s krevetami
- mix salátů: lolo rosso, lolo biondo a hlávkový salát
- 100 g cherry rajčátek
- 1/2 žluté papriky
- 1/2 červené papriky
- 20 velkých krevet
- 1 lžíce olivového oleje
- 4 lžíce sweet chilli omáčky
- máslo
- trochu vývaru
- sekaná petrželka
Dresing:
- 70 ml bílého balsamica
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce cukru
- 1/2 čajové lžičky soli
- 200 ml olivového oleje
- špetka černého pepře
—————
Lehký řecký krabí salát
Doba přípravy: 10 minut
4 porce
- 12 krabích tyčinek
- 4 lžíce scezeného sterilovaného celeru nakrájeného na drobné kostičky
- pažitka
- 1/2 lžíce olivového oleje
- 1 vrchovatá lžíce bílého jogurtu
- sůl
- mletý bílý pepř
Krabí tyčinky nakrájíme na kolečka, pažitku nadrobno a vše promícháme s celerem. V malé nádobě smícháme jogurt s olejem, solí a pepřem.
Obě směsi promícháme a hned podáváme, nejlépe s bílým pečivem. Pokud salát připravujeme dopředu, vyjmeme ho včas z ledničky, aby získal příjemnou pokojovou teplotu.
—————
Norský rybí salát
4 porce
- 300 g filetů z bílé ryby
- 150 g karotky
- 1 pomeranč
- 1 větší jablko
- malá hlávka listového salátu
- 2 nakládané okurky
Dresink:
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce octa
- 3 lžíce krupicového cukru
- drcený černý pepř
- sůl
Rybu v osolené vodě uvaříme doměkka. Z pomeranče odstraníme kůru i s bílou vnitřní slupkou a vykrájíme dílky dužiny. Karotku oloupeme a nahrubou nastrouháme. Jablko zbavíme jádřince a rozdělíme na plátky. Salát rozebereme na jednotlivé listy, opláchneme a natrháme. Okurky nakrájíme na kolečka.
Olej smícháme s octem, cukrem, solí, pepřem a 3 lžícemi vody. Zeleninu s ovocem rozdělíme na talíře, doplníme kousky vychladlé ryby a přelijeme dresinkem.
—————
Pestrý salát ze sleďů
1 porce 2 510 kJ
4 porce
- 6 naložených filetů ze sledě
- 400 ml majonézy light
- 4 jablka
- 3 salátové okurky
- 2 cibule
- 2 lžíce hořčice
- 2 svazky kopru
- 8 lžic vinného octa
- sůl
- pepř
Jablka rozčtvrtíme, okurky rozpůlíme, cibule oloupeme. Jablka nakrájíme na plátky, okurky na půlkolečka, cibuli na kolečka, okapané sleďové filety na kousky a vše smícháme. V misce připravíme zálivku z octa, soli, pepře, majonézy a hořčice. Zálivku smícháme se salátem, ozdobíme koprem a podáváme.
—————
Rožmberský rybí salát
- 50 dkg kapra
- vařená kořenová zelenina
- sterilované okurky
- sterilovaný hrášek
- 1 cibule
- 10 dkg vařených brambor
- ocet
- lžička cukru
- 2 majolky
- mletý pepř
- worcester
- citron
- sůl
Na oleji opečeme porce kapra, necháme vystydnout a vykostíme. K masu přidáme nakrájenou zeleninu, nasekanou cibuli, okurky a nakrájené brambory. Osolíme, přidáme hrášek, zakápneme oslazeným octem a zamícháme. Na závěr vmícháme majolku, pepř, worcester a citrónovou šťávu. Vychlazené podáváme.
—————
Rybí salát s vejci
- filety z ryb
- okurky nakládané
- mrkev
- cibule
- bobkový list
- sůl
- nové koření
- vejce natvrdo
- jogurt
- rajčata
- hlávkový salát
- petrželka
Filety vaříme chvíli v osolené vodě spolu s kořením. Zvlášť uvaříme mrkev. Vychladlé filety nakrájíme na kousky, přidáme nakrájenou mrkev, cibuli, okurky a zalijeme jogurtem.
Ozdobíme vařeným vejcem, hlávkovým salátem a petrželkou.
—————
Salát s naklíčeným mungem
4 porce
- 1 menší salátová okurka
- 1 šalotka
- 4 sušená rajčata (v oleji)
- 100 g naklíčeného munga
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce olivového oleje
- 150 g uzeného lososa
- mletý černý pepř
- sůl
- čerstvé bylinky na ozdobu
Okurku omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Šalotku oloupeme a nasekáme nadrobno. Sušená rajčata vyjmeme z oleje, necháme je okapat a pokrájíme na kousky. Vše dáme do mísy a smícháme s naklíčeným mungem.
Z citronové šťávy, oleje, soli a pepře připravíme zálivku a salát jí zakapeme. Salát doploníme kousky lososa a ozdobíme bylinkou. Podáváme s bagetou nebo opečeným toastovým chlebem.
—————
Salát s opékaným tuňákem
- různé druhy salátů
- 100 g baby špenátu
- 50 g rajčat
- 2 červené cibule
- 1 sklenička kapary (50 - 100 g)
- 1 citrón
- 2 vejce
Dresink:
- balzamikový ocet
- olivový olej
- sůl
- cukr
- bílý pepř
Tuňák:
- 500 g tuňáka vcelku
- 40 g kopru
- sůl
- bílý pepř
- olej
Natrhané listy salátů smícháme s baby špenátem, ozdobíme cibulí, kapary, rajčaty, citrónem a vejcem uvařeným natvrdo. Dresink vytvoříme smícháním všech surovin dle chuti. Tuňáka nasolíme, opepříme a zprudka na tuku opečeme. Po vystydnutí obalíme v najemno nasekaném kopru a krájíme na plátky a přidáme do salátu.
—————
Salát z citrusů a krabích tyčinek na 2 způsoby
4 porce
- 2 pomeranče
- 1 grep
- 250 g krabích tyčinek surimi
- 100 g majonézy
- 2 lžíce zakysané smetany
- bílý pepř
- sůl
- případně špetka cukru
- hlávkový salát
- citron
Mražené krabí tyčinky necháme trochu povolit, pak je vidličkou natrháme na nudličky. Pomeranče a grep oloupeme, zbavíme bílých blanek a zrnek a nakrájíme na kostky, šťávu zachytíme. Majonézu promícháme se zakysanou smetanou, citrusovou šťávou, pepřem a solí, případně přisladíme. Do směsi přidáme nudličky masa a kostky citrusů. Podáváme na omytých a osušených listech salátu a zdobíme dílkem citronu.
-----------------------------------------------------------------------------
(obrázek)
4 porce
- 400 g mražených krabích tyčinek
- mletý bílý pepř
- sůl
- 1 lžíce olivového oleje
- asi 3 lžíce červeného vinného octa
- 2 menší pomeranče
- 1 růžový grep
- 1 menší červená cibule
- 2 saláty little gem
- kopr na ozdobu
Krabí tyčinky necháme rozmrznout. Překrojíme je, osolíme, opepříme, zakapeme olejem, vinným octem, šťávou z 1 pomeranče a necháme odležet.
Z grepu a zbylého pomeranče odstraníme kůru i s vnitřní bílou slupkou a po obvodu vykrájíme dílky dužiny. Cibuli oloupeme a nasekáme na tenké nudličky. Saláty rozebereme na jednotlivé listy a natrháme.
Krabí tyčinky is marinádou smícháme s citrusy a zeleninou. Zdobíme koprem.
—————