Rybí saláty

Chlapský mls

 

  • 1 velký zavináč
  • 200 g majonézy
  • trochu bílého jogurtu
  • asi 5 lžic nastrouhané mrkve, celeru a petržele

 

Zavináče nakrájíme na kostičky, zeleninu ze zavináče na kousky, přidáme nastrouhanou zeleninu, majonézu a jogurt a pro drsňáky i strouhaný křen. Salát vychladíme a jíme s rohlíkem.

—————

Jarní salát s krevetami

Jarní salát s krevetami
  • mix salátů: lolo rosso, lolo biondo a hlávkový salát
  • 100 g cherry rajčátek
  • 1/2 žluté papriky
  • 1/2 červené papriky
  • 20 velkých krevet
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce sweet chilli omáčky
  • máslo
  • trochu vývaru
  • sekaná petrželka

Dresing:

  • 70 ml bílého balsamica
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce cukru
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 200 ml olivového oleje
  • špetka černého pepře
    Nejprve připravte dresing. Nejjednodušší příprava je v mixéru, do něho se dají všechny suroviny a pořádně se rozmixují. Potom     si nakrájejte podle vlastní fantazie zeleninu.
    Nakonec připravte krevety, které osmažíte na olivovém oleji, přidáte sweet chilli, trochu másla, vývar a sekanou petrželku.

—————

Lehký řecký krabí salát

 

Doba přípravy: 10 minut

4 porce

  • 12 krabích tyčinek
  • 4 lžíce scezeného sterilovaného celeru nakrájeného na drobné kostičky
  • pažitka
  • 1/2 lžíce olivového oleje
  • 1 vrchovatá lžíce bílého jogurtu
  • sůl
  • mletý bílý pepř

Krabí tyčinky nakrájíme na kolečka, pažitku nadrobno a vše promícháme s celerem. V malé nádobě smícháme jogurt s olejem, solí a pepřem.

Obě směsi promícháme a hned podáváme, nejlépe s bílým pečivem. Pokud salát připravujeme dopředu, vyjmeme ho včas z ledničky, aby získal příjemnou pokojovou teplotu.

—————

Norský rybí salát

4 porce

  • 300 g filetů z bílé ryby
  • 150 g karotky
  • 1 pomeranč
  • 1 větší jablko
  • malá hlávka listového salátu
  • 2 nakládané okurky

Dresink:

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce octa
  • 3 lžíce krupicového cukru
  • drcený černý pepř
  • sůl

Rybu v osolené vodě uvaříme doměkka. Z pomeranče odstraníme kůru i s bílou vnitřní slupkou a vykrájíme dílky dužiny. Karotku oloupeme a nahrubou nastrouháme. Jablko zbavíme jádřince a rozdělíme na plátky. Salát rozebereme na jednotlivé listy, opláchneme a natrháme. Okurky nakrájíme na kolečka.

Olej smícháme s octem, cukrem, solí, pepřem a 3 lžícemi vody. Zeleninu s ovocem rozdělíme na talíře, doplníme kousky vychladlé ryby a přelijeme dresinkem.

—————

Pestrý salát ze sleďů

1 porce 2 510 kJ

4 porce

  • 6 naložených filetů ze sledě
  • 400 ml majonézy light
  • 4 jablka
  • 3 salátové okurky
  • 2 cibule
  • 2 lžíce hořčice
  • 2 svazky kopru
  • 8 lžic vinného octa
  • sůl
  • pepř

Jablka rozčtvrtíme, okurky rozpůlíme, cibule oloupeme. Jablka nakrájíme na plátky, okurky na půlkolečka, cibuli na kolečka, okapané sleďové filety na kousky a vše smícháme. V misce připravíme zálivku z octa, soli, pepře, majonézy a hořčice. Zálivku smícháme se salátem, ozdobíme koprem a podáváme.

—————

Rožmberský rybí salát

 

  • 50 dkg kapra
  • vařená kořenová zelenina
  • sterilované okurky
  • sterilovaný hrášek
  • 1 cibule
  • 10 dkg vařených brambor
  • ocet
  • lžička cukru
  • 2 majolky
  • mletý pepř
  • worcester
  • citron
  • sůl

 

Na oleji opečeme porce kapra, necháme vystydnout a vykostíme. K masu přidáme nakrájenou zeleninu, nasekanou cibuli, okurky a nakrájené brambory. Osolíme, přidáme hrášek, zakápneme oslazeným octem a zamícháme. Na závěr vmícháme majolku, pepř, worcester a citrónovou šťávu. Vychlazené podáváme.

—————

Rybí salát s vejci

 

 

  • filety z ryb
  • okurky nakládané
  • mrkev
  • cibule
  • bobkový list
  • sůl
  • nové koření
  • vejce natvrdo
  • jogurt
  • rajčata
  • hlávkový salát
  • petrželka

 

Filety vaříme chvíli v osolené vodě spolu s kořením. Zvlášť uvaříme mrkev. Vychladlé filety nakrájíme na kousky, přidáme nakrájenou mrkev, cibuli, okurky a zalijeme jogurtem.

Ozdobíme vařeným vejcem, hlávkovým salátem a petrželkou.

—————

Salát s naklíčeným mungem

4 porce

  • 1 menší salátová okurka
  • 1 šalotka
  • 4 sušená rajčata (v oleji)
  • 100 g naklíčeného munga
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 150 g uzeného lososa
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • čerstvé bylinky na ozdobu

Okurku omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Šalotku oloupeme a nasekáme nadrobno. Sušená rajčata vyjmeme z oleje, necháme je okapat a pokrájíme na kousky. Vše dáme do mísy a smícháme s naklíčeným mungem.

Z citronové šťávy, oleje, soli a pepře připravíme zálivku a salát jí zakapeme. Salát doploníme kousky lososa a ozdobíme bylinkou. Podáváme s bagetou nebo opečeným toastovým chlebem.

—————

Salát s opékaným tuňákem

 

  • různé druhy salátů
  • 100 g baby špenátu
  • 50 g rajčat
  • 2 červené cibule
  • 1 sklenička kapary (50 - 100 g)
  • 1 citrón
  • 2 vejce

 

Dresink:

  • balzamikový ocet
  • olivový olej
  • sůl
  • cukr
  • bílý pepř

 

Tuňák:

  • 500 g tuňáka vcelku
  • 40 g kopru
  • sůl
  • bílý pepř
  • olej

 

Natrhané listy salátů smícháme s baby špenátem, ozdobíme cibulí, kapary, rajčaty, citrónem a vejcem uvařeným natvrdo. Dresink vytvoříme smícháním všech surovin dle chuti. Tuňáka nasolíme, opepříme a zprudka na tuku opečeme. Po vystydnutí obalíme v najemno nasekaném kopru a krájíme na plátky a přidáme do salátu.

—————

Salát z citrusů a krabích tyčinek na 2 způsoby

 4 porce 

  • 2  pomeranče
  • 1 grep
  • 250 g krabích tyčinek surimi
  • 100 g majonézy
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • bílý pepř
  • sůl
  • případně špetka cukru
  • hlávkový salát
  • citron

 

Mražené krabí tyčinky necháme trochu povolit, pak je vidličkou natrháme na nudličky. Pomeranče a grep oloupeme, zbavíme bílých blanek a zrnek a nakrájíme na kostky, šťávu zachytíme. Majonézu promícháme se zakysanou smetanou, citrusovou šťávou, pepřem a solí, případně přisladíme. Do směsi přidáme nudličky masa a kostky citrusů. Podáváme na omytých a osušených listech salátu a zdobíme dílkem citronu.

-----------------------------------------------------------------------------

(obrázek)

4 porce

  • 400 g mražených krabích tyčinek
  • mletý bílý pepř
  • sůl
  • 1 lžíce olivového oleje
  • asi 3 lžíce červeného vinného octa
  • 2 menší pomeranče
  • 1 růžový grep
  • 1 menší červená cibule
  • 2 saláty little gem
  • kopr na ozdobu

Krabí tyčinky necháme rozmrznout. Překrojíme je, osolíme, opepříme, zakapeme olejem, vinným octem, šťávou z 1 pomeranče a necháme odležet.

Z grepu a zbylého pomeranče odstraníme kůru i s vnitřní bílou slupkou a po obvodu vykrájíme dílky dužiny. Cibuli oloupeme a nasekáme na tenké nudličky. Saláty rozebereme na jednotlivé listy a natrháme.

Krabí tyčinky is marinádou smícháme s citrusy a zeleninou. Zdobíme koprem.

—————