Špenátové
Špenátový salát - dietní
1 porce 1 810 kJ
4 porce
- 600 g čerstvých špenátových listů
- 100 g libovější slaniny
- 5 krajíčků tmavého toastového chleba
- 50 g másla
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Na pánvi s nepřilnavým povrchem opečeme slaninu nakrájenou na kostičky. Když je křupavá, odložíme ji do mističky a překryjeme alobalem. Do pánve pak přidáme máslo a na kostičky nakrájený chleba. Olej vyšleháme s citronem na dresink, lehce osolíme a opepříme. Do salátové mísy vložíme omyté a osušené špenátové listy, zalijeme dresinkem, přidáme kostičky chleba a slaniny a vše promícháme. Salát můžeme dozdobit hoblinkami citronové kůry a ihned podáváme.
—————
Špenátový salát s vejci a cibulí
- 500 g čerstvého špenátu
- 2 vejce
- 1 cibule
- 2 lžíce citronové šťávy
- 4 lžíce olivového oleje
- 3 stroužky česneku
- sůl, pepř
Špenátu odstraníme tuhé stonky a nakrájíme ho na menší kousky. Vejce uvaříme natvrdo, cibuli nakrájíme na kolečka. Smícháme citronovou šťávu, olej, sůl, pepř a utřený česnek. Špenát s cibulí a vejci promícháme a přelijeme hotovou zálivkou.
—————