Kaše
Jáhlová kaše s ananasem a banánem
- 200 g jáhel
- 600 ml polotučného mléka
- špetka soli
- dia sladidlo
- 2 lžíce rozehřáté Hery
- 100 g ananasu
- 100 g banánu
Jáhly propláchneme, spaříme 2 x horkou vodou, scedíme, přendáme je do kastrolu, zalijem částí mléka, osolíme a zvolna dusíme za občasného promíchání a dolití mlékem.
Dochutíme sladidlem, kaši upravíme na talířky, pokapeme rozehřátým tukem a obložíme na kousky nakrájeným ovocem.
—————
Kaše z bulguru
2 porce
- 1 hrnek mléka
- 1/2 hrnku bulguru
- 1/2 hrnku rozinek
- špetka soli
- 1 až 2 lžíce cukru, nejlépe hnědého
- čerstvé ovoce (jahody, maliny, borůvky apod.)
- mléko na zředění
V rendlíku smícháme bulgur, omyté rozinky, sůl a hrnek vody, přivedeme do varu, zmírníme a za občasného míchání vaříme asi 10 minut. Osladíme, rozdělíme do dvou misek. Přidáme ovoce a podle chuti zředíme mlékem.
—————
Krupicová kaše s jablky
- 1,2 l polotučného mléka
- 240 g krupice
- sůl
- 2 jablka
- 100 g másla
- 100 g cukru krupice
- 50 g cukru moučka
- 1 tabulka čokolády
Do vařícího se, mírně osoleného mléka nasypte za stálého promíchávání prosátou krupici a zvolna vařte, až se krupice dostatečně provaří a vznikne přiměřeně hustá kaše.
Na plátky nakrájená jablka opečte na pánvi s rozpuštěným máslem a cukrem - až cukr zkaramelizuje.
Jednotlivé porce kaše poklaďte opečenými jablky, posypte moučkovým cukrem a přelijte rozpuštěným máslem. Nakonec posypte strouhanou čokoládou.
—————
Muzika
- po dvou hrstech sušených švestek, jablečných a hruškových křížal
- 2 lžíce hrubé mouky
- hrst rozinek
- hrst krájených spařených mandlí
- 1 l vody
Sušené ovoce rozvaříme ve vodě doměkka, propasírujeme sítem a zahustíme nasucho opraženou moukou. Do ovocné kaše přidáme rozinky i mandle a znovu krátce povaříme.
—————
Ovesná kaše s jablky
Doba přípravy: asi 80 minut (i s namáčením vloček)
1 porce přibližně 2 325 kJ/555 kcal
4 porce
- 300 g ovesných vloček
- 1/2 l mléka
- 3 středně velká jablka
- 100 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce másla či rostlinného tuku
- špetka soli
- skořice na posypání
Na ozdobu:
- 2 jablka
- citronová šťáva
Ovesné vločky neproplachujeme, ale namočíme je na jednu hodinu do studené vody. Mezitím omyjeme jablka, oloupeme je, zbavíme jádřinců a rozkrájíme na malé kousky. Vložíme je do hrnce, zalijeme takovým množstvím vody, aby byly ponořené, přidáme cukr a jablka rozdusíme na kaši. Do jiného hrnce nalijeme mléko, přidáme špetku soli a uvedeme do varu.
Z ovesných vloček scedíme přebytečnou vodu a pomalu je nasypeme do vařícího se mléka. Stále směs mícháme, aby se mléko s vločkami nepřipálilo. Vaříme tak dlouho, dokud směs nezhoustne. Pokud se nám zdá, že je kaše příliš hustá, přilijeme ještě trochu mléka. Z jablkové směsi slijeme přebytečnou vodu a přimícháme ji do hotové kaše. Uvařenou kaši dáme na talíře, polijeme rozpuštěným máslem a posypeme skořicí a vanilkovým cukrem. Nakonec ozdobíme plátky čerstvých jablek, které zakapeme citronovou šťávou, aby nezhnědly.
Další variantou je náhrada jablek zakysanou smetanou či nízkotučným jogurtem a ovocnou šťávou nebo oblíbeným kompotovaným ovocem. Ovesnou kaši podáváme nejlépe s mlékem.
—————
Syrná kaše
4 porce
- 250 g tučného tvarohu
- 200 g másla
- 150 g krupice
- 1 l vody
- med
Tvaroh rozdrobíme nebo nastrouháme a smícháme s krupicí. Máslo i připravený tvaroh rozmícháme ve vodě a pomalu uvaříme na kaši. Pozor - nesolíme! Na talíři polijeme kaši medem.
—————