Nákypy

Hruškovo-makový nákyp

 

  • 1/2 veky z předešlého dne
  • asi 1/4 l mléka
  • 500 g hrušek
  • hrneček umletého máku
  • pískový cukr
  • 3 vejce
  • 1/4 l smetany
  • vanilkový cukr
  • máslo
  • rozinky

Rozkrájenou veku polijeme horkým mlékem, hrušky rozkrájíme na plátky. Misku z varného skla vymažeme máslem, poklademe vekou, hruškami, prosypeme mákem, cukrem, rozinkami a zase vekou. Vše zalijeme smetanou s rozmíchanými vejci. Pečeme přibližně 40 minut.

—————

Jahelník

 

4 porce 

  • 300 g jáhel
  • 1 a 1/2 l polotučného mléka
  • sůl
  • 300 g švestek (čerstvé, kompotované, mražené nebo sušené - ty nechte ve vodě nabobtnat)
  • 100 g třtinového cukru
  • skořice podle chuti
  • 80 g tuku
  • 1/8 l mléka
  • 2 vejce

 

Jáhly přebereme a spaříme vřelou vodou. S mlékem, solí, kouskem tuku a trochou cukru je pomalu uvaříme doměkka.

Polovinu uvařených jáhel vložíme do dobře vymazaného pekáče, poklademe je vypeckovanými švestkami, posypeme cukrem se skořicí a přikryjeme druhou polovinou jáhel.

V 1/8 l mléka rozšleháme vejce, polijeme povrch jahelníku, vložíme do středně vyhřáté trouby a upečeme dorůžova. Podáváme teplý.

—————

Jahelník se sušeným ovocem, ořechy a šlehačkou

 

5 porcí 

  • 200 g syrových jáhel
  • 3 dl plnotučného mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 vejce
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g sušených švestek
  • 100 g sušených meruněk
  • 50 g jader vlašských ořechů
  • rum
  • olej na vymazání formy
  • moučkový cukr
  • šlehačka
  • snítka čerstvé máty

 

Opláchnuté jáhly uvaříme a pak dobře ochladíme. Z vajec oddělíme bílky, žloutky utřeme s vanilkovým cukrem. Do pěny pak střídavě vmícháváme mléko a polohrubou mouku, až se vytvoří směs o hustotě těsta na bábovku. Z bílků ušleháme pevný sníh, který přidáme do těsta spolu s kypřícím práškem. Opláchnuté sušené ovoce a ořechy posekáme, přidáme je do těsta, které dochutíme sklenkou rumu. Nakonec vmícháme uvařené jáhly a směsí naplníme vymazanou a vysypanou formu. Jahelník pečeme podle velikosti asi 50 - 60 minut.

—————

Jáhlový nákyp

 

4 porce 

  • 2 l sójového mléka
  • 500 g jáhel
  • 240 g nerafinovaného cukru (nejlépe třtinového)
  • 6 vajec
  • špetka soli
  • kůra z 1 citronu
  • 100 g másla (nebo rostlinného tuku)
  • 550 g švestek (nebo meruněk či jablek)

 

Přebrané, spařené a okapané jáhly uvaříme v přisoleném mléku a necháme vychladnout. Žloutky utřeme s půlkou cukru i trochou strouhané citrónové kůry a přidáme je k jáhlám. Z bílků ušleháme se zbylým cukrem pevný sníh a lehce je vmícháme do kaše. Na konec ještě doplníme čerstvé nebo předem namočené sušené švestky. Směs vložíme do tukem vymazané formy a povrch pokropíme rozpuštěným máslem. V předehřáté troubě (na 160 °C) pak nákyp 30 minut zapékáme. Jahelník podáváme teplý i studený, posypaný cukrem.

—————

Jahodové rizoto

 

 

  • 750 ml mléka
  • 150 g rýže
  • půl lžičky soli
  • 1 vanilkový cukr
  • cukr podle chutí
  • 250 g čerstvých jahod
  • 1 dl smetany ke šlehání
  • pro dospělé vaječný likér při podávání

 

Osolené mléko přivedeme do varu a vsypeme rýži propláchnutou ve studené vodě a scezenou. Vaříme rýži doměkka, občas promícháme. Uvařenou rýži osladíme podle chuti.

Jahody zbavíme lístků a stopek, omyjeme je a nakrájíme na dílky - část jahod na ozdobu odložíme stranou. Nakrájené jahody promícháme s oslazenou rýží a směsí naplníme tvořítka nebo misky vypláchnuté studenou vodou a vyklopíme na talířky.

Necháme vychladit a pak podáváme ozdobené šlehanou smetanou, zdobíme celými jahodami. Pro dospělé podléváme vaječným likérem.

—————

Kuskus na sladko

 

 

Kuskus zalijeme vroucí vodou, necháme 3-5 minut vzejít pod pokličkou.

Poté načechráme vidličkou a zapracujeme do něj rozehřáté máslo.

Přidáme med, ovoce, oříšky, kakao, mandle podle chuti.

—————

Kuskusový nákyp

 

Na přípravu této pochoutky budete potřebovat kromě kuskusu mléko, ovoce, cukr, skořici a zakysanou smetanu. Nejprve si připravte na menší kousky nakrájené čerstvé ovoce - mango, jahody, hroznové víno, jablka, banány a meruňky, použít můžete cokoliv. Poté dejte vařit kuskus do mléka (to v poměru minimálně 2:1) s cukrem, podobně jako dětskou krupičku. Po přivedení k varu stačí vypnout sporák a kuskus nechat dvě až tři minuty dojít. Poté do něj ještě za horka rychle přimíchejte zakysanou smetanu, připravené ovoce a trochu skořice. Pozor ale - kuskus rychle tuhne. Servírovat ho můžete za tepla i za studena, navíc ho můžete dát do formiček a poté vyklopit nebo nakrájet.

—————

Letní rýžový nákyp

 

 

  • 400 g jahod
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 150 g rýže
  • 600 ml mléka
  • 2 vejce
  • 40 g másla
  • 100 g cukru
  • sůl

 

Do vroucího mléka přidáme lžíci másla a rýži, kterou vydusíme doměkka. Do částečně zchladlé kaše vmícháme zbývající máslo, žloutky utřené s cukrem a špetku soli. Dále přidáme tvaroh, vše promícháme a do směsi lehce vmícháme sníh z bílků. Do vymazané zapékací mísy dáváme střídavě vrstvy rýže a jahod. Poslední vrstva je jahodová. Nákyp pečeme ve středně vyhřáté troubě 30 minut. Před podáváním můžeme porce posypat moučkovým cukrem nebo strouhanou čokoládou.

—————

Nudlový nákyp

 

 

  • 100 g nudlí
  • 1/2 l mléka
  • 1 lžíce másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1/2 balíčku vanilkového cukru
  • sůl
  • tuk a strouhanka na pekáček
  • ovoce

 

Do mírně osoleného mléka přidáme máslo a uvedeme do varu. Vsypeme nudle a za stálého míchání je uvaříme. Zvlášť utřeme v misce tuk s medem a vanilkovým cukrem přidáme žloutky, nakonec uvařené, prochladlé nudle a ušlehaný sníh z bílků. Hmotu rozdělíme na 2 části.

Do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáčku dáme polovinu nudlové směsi, proložíme očištěným, na kousky nakrájeným ovocem, na ně položíme druhou vrstvu nudlí, povrch uhladíme a nákyp upečeme ve středně vyhřáté troubě.

—————

Rejžák

5 porcí

  • 500 g rýže
  • 1 l mléka
  • 250 g sušených švestek
  • sůl
  • 75 g medu
  • 50 g másla
  • 1 lžička skořice
  • 425 g švestkového kompotu

Vypranou rýži vsypeme do vymaštěného pekáčku, proložíme sušenými švestkami, zalijeme slaným mlékem s medem, přidáme kousky másla a směs pečeme 45 minut v troubě na 150 °C. Na závěr rejžák osladíme cukrem se skořicí nebo zalijeme svařeným švestkovým kompotem.

—————