Vdolky

Bavorské vdolečky

 

Doba přípravy: 45 minut (bez doby kynutí)

1 kousek asi 243 kcal/ 1 021 kJ

20 kousků

  • 250 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 70 g pískového cukru
  • 500 g polohrubé mouky
  • sůl
  • nastrouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 3 žloutky
  • 1 lžíce rumu
  • 80 g másla
  • olej na smažení
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 300 g švestkových povidel
  • švestky a čokoláda nebo skořice na ozdobení
  • mouka na poprášení a na vál

 

Mléko mírně zahřejeme a polovinu nalijeme do misky nebo hrnku. Přidáme droždí, trochu cukru a 4 lžíce mouky. Vše rozmícháme na řidší těstíčko, které necháme na teplém místě vzejít.

Do mísy prosijeme zbylou mouku, dáme špetku soli, zbytek cukru a mléka, citronovou kůru, žloutky, vzešlý kvásek a rozpuštěné máslo. Ochutíme rumem a vypracujeme hladké nelepivé těsto.

Po vykynutí (30 minut) těsto vyválíme na plát silný asi 1 cm a skleničkou vykrájíme kolečka. Dáme je na pečící papír, necháme znovu 15 minut kynout. Pak do středu koleček vytlačíme prstem důlek.

Na rozpáleném oleji (vrstva asi 2 cm) smažíme nejdřív pod poklicí, po obrácení už bez poklice. Dáme okapat, potřeme povidly a nastříkáme šlehačku. Zdobíme švestkami, čokoládou či sypeme skořicí.

—————

České vdolky

 

Doba přípravy: 120 minut

1  kousek asi 715 kJ/ 170 kcal

20 vdolků

  • 500 g hladké mouky
  • sůl
  • 3 lžíce pískového cukru
  • 25 g droždí
  • 7 lžic oleje
  • 1 vejce
  • asi 200 ml mléka
  • polohrubá mouka na plech
  • 200 g meruňkové marmelády
  • šlehačka, rybízový dresink a lísky meduňky na ozdobu

Do zadělávací mísy nasypeme prosátou mouku. Uprostřed mouky vytvoříme důlek, vložíme do něj pískový cukr, rozdrobené droždí a zalijeme vlažným mlékem.

Přikryjeme čistou utěrkou a počkáme, až kvásek vzejde. Pak do těsta přidáme vejce, sůl, olej a za postupného přidávání mléka vypracujeme hladké vláčné těsto. Lehce je posypeme moukou, aby neoschlo. Znovu je přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě aspoň hodinu kynout.

Z vykynuté hmoty vykrajujeme lžící stejně velké kousky, utvoříme z nich malé vdolky, trochu je zploštíme a vložíme na pomoučněný plech, ne těsně vedle sebe. Na plechu je necháme asi 10 minut kynout a potom vložíme do trouby (vyhřáté na 180 °C) a pečeme dorůžova.

Hotové vdolky silně potřeme meruňkovou marmeládou, pak ozdobíme šlehačkou a pokapeme rybízovým dresinkem. Nakonec ještě dozdobíme lístky meduňky a ihned podáváme. Vdolky se mohou podávat i studené, ale v tom případě je zdobíme až před podáváním.

—————

Trouboválky

 

12 kousků 

  • 500 g vychladlých oloupaných brambor vařených ve slupce
  • 240 g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • asi 100 ml kyselého mléka nebo kefíru
  • máslo na potření vdolků
  • máslo na plech
  • špetka soli

Dohotovení: 

  • švestková povidla
  • perník na strouhání
  • moučkový cukr

 

Brambory najemno nastrouháme. Přidáme vejce a mouku promísenou s práškem do pečiva a solí. Přilijeme mléko a vypracujeme ne příliš tuhé těsto.

Těsto rozválíme na silnější plát (asi 3 cm vysoký) a formičkou z něj vykrájíme kolečka.

Vdolky rozložíme na vymaštěný plech. Potřeme je máslem a ve vyhřáté troubě při 180 °C pečeme asi 20 minut.

Upečené trouboválky necháme trochu zchladnout. Poté je potřeme povidly, posypeme perníkem a pocukrujeme.

—————