Vdolky
Bavorské vdolečky
Doba přípravy: 45 minut (bez doby kynutí)
1 kousek asi 243 kcal/ 1 021 kJ
20 kousků
- 250 ml mléka
- 30 g droždí
- 70 g pískového cukru
- 500 g polohrubé mouky
- sůl
- nastrouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
- 3 žloutky
- 1 lžíce rumu
- 80 g másla
- olej na smažení
- 200 ml smetany ke šlehání
- 300 g švestkových povidel
- švestky a čokoláda nebo skořice na ozdobení
- mouka na poprášení a na vál
Mléko mírně zahřejeme a polovinu nalijeme do misky nebo hrnku. Přidáme droždí, trochu cukru a 4 lžíce mouky. Vše rozmícháme na řidší těstíčko, které necháme na teplém místě vzejít.
Do mísy prosijeme zbylou mouku, dáme špetku soli, zbytek cukru a mléka, citronovou kůru, žloutky, vzešlý kvásek a rozpuštěné máslo. Ochutíme rumem a vypracujeme hladké nelepivé těsto.
Po vykynutí (30 minut) těsto vyválíme na plát silný asi 1 cm a skleničkou vykrájíme kolečka. Dáme je na pečící papír, necháme znovu 15 minut kynout. Pak do středu koleček vytlačíme prstem důlek.
Na rozpáleném oleji (vrstva asi 2 cm) smažíme nejdřív pod poklicí, po obrácení už bez poklice. Dáme okapat, potřeme povidly a nastříkáme šlehačku. Zdobíme švestkami, čokoládou či sypeme skořicí.
—————
České vdolky
Doba přípravy: 120 minut
1 kousek asi 715 kJ/ 170 kcal
20 vdolků
- 500 g hladké mouky
- sůl
- 3 lžíce pískového cukru
- 25 g droždí
- 7 lžic oleje
- 1 vejce
- asi 200 ml mléka
- polohrubá mouka na plech
- 200 g meruňkové marmelády
- šlehačka, rybízový dresink a lísky meduňky na ozdobu
Do zadělávací mísy nasypeme prosátou mouku. Uprostřed mouky vytvoříme důlek, vložíme do něj pískový cukr, rozdrobené droždí a zalijeme vlažným mlékem.
Přikryjeme čistou utěrkou a počkáme, až kvásek vzejde. Pak do těsta přidáme vejce, sůl, olej a za postupného přidávání mléka vypracujeme hladké vláčné těsto. Lehce je posypeme moukou, aby neoschlo. Znovu je přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě aspoň hodinu kynout.
Z vykynuté hmoty vykrajujeme lžící stejně velké kousky, utvoříme z nich malé vdolky, trochu je zploštíme a vložíme na pomoučněný plech, ne těsně vedle sebe. Na plechu je necháme asi 10 minut kynout a potom vložíme do trouby (vyhřáté na 180 °C) a pečeme dorůžova.
Hotové vdolky silně potřeme meruňkovou marmeládou, pak ozdobíme šlehačkou a pokapeme rybízovým dresinkem. Nakonec ještě dozdobíme lístky meduňky a ihned podáváme. Vdolky se mohou podávat i studené, ale v tom případě je zdobíme až před podáváním.
—————
Trouboválky
12 kousků
- 500 g vychladlých oloupaných brambor vařených ve slupce
- 240 g hrubé mouky
- 2 vejce
- 1 prášek do pečiva
- asi 100 ml kyselého mléka nebo kefíru
- máslo na potření vdolků
- máslo na plech
- špetka soli
Dohotovení:
- švestková povidla
- perník na strouhání
- moučkový cukr
Brambory najemno nastrouháme. Přidáme vejce a mouku promísenou s práškem do pečiva a solí. Přilijeme mléko a vypracujeme ne příliš tuhé těsto.
Těsto rozválíme na silnější plát (asi 3 cm vysoký) a formičkou z něj vykrájíme kolečka.
Vdolky rozložíme na vymaštěný plech. Potřeme je máslem a ve vyhřáté troubě při 180 °C pečeme asi 20 minut.
Upečené trouboválky necháme trochu zchladnout. Poté je potřeme povidly, posypeme perníkem a pocukrujeme.
—————