Sušenky

Brazilské tyčinky

 

Doba přípravy: 45 minut

6 porcí

  • 300 g hladké mouky
  • 250 g hery
  • 150 g cukru
  • 150 g ořechů
  • pikantní marmeláda

Poleva:

  • 2 žloutky
  • 140 g moučkového cukru
  • čokoláda na vaření

Z propracovaného těsta vyválíme tenkou placku. Nakrájíme na pásky 8 x 25 cm a přeneseme je na plech s pečícím papírem. Upečeme dozlatova.

Po vychladnutí potřeme marmeládou a slepíme. Povrch natřeme polevou a ozdobíme rozpuštěnou čokoládou.

Po zchladnutí krájíme na malé tyčinky.

—————

Celozrnné sušenky

 

  • 50 g ovesných vloček
  • 300 g celozrnné špaldové mouky
  • 80 g loupaných mandlí
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce medu
  • estragon
  • fenykl, mořská sůl
  •  

    Mouku smícháme olejem a medem, rozmícháme společně se špetkou soli, trochou koření (s estragonem šetřete, má výraznou aromatickou chuť) a rozmixovanou směsí mandlí a vloček.

    Uhněteme těsto, z něj vytvoříme hrudky (může být i jakákoli forma), které vložíme na plech vymazaný olivovým olejem nebo vyložený pečícím papírem.

    Pečeme ve vyhřáté troubě (200 °C). Sušenky mají střední glykemický index a výborně se hodí k běžné stravě!

     

     

    —————

    Hrnkové cukroví - výborné

     

    1 kousek asi 382 kJ

     

    • 5 hrnků ovesných vloček
    • 1 hrnek strouhaného kokosu
    • 1 kondenzované slazené mléko
    • 1 hrnek oleje
    • ořechy (podle chuti)
    • rozinky (podle chuti)

     

    Oloupané ořechy jemně posekáme. Pak promícháme všechny ingredience a ze směsi tvarujeme středně velké hrudky. Cukroví rozložíme na vymazaný plech a 10 - 20 minut je sušíme ve vyhřáté troubě při 120 °C dorůžova.

    —————

    Ježci

     

    18 kousků

     

    Světlý krém:

     

    • 125 ml šlehačky
    • 100 g nakrájené bílé čokolády

     

    Tmavý krém:

     

    • 125 ml šlehačky
    • 100 g hořké čokolády

     

    Sušenky:

     

    • 180 g hladké mouky
    • 1 lžička prášku do pečiva
    • 20 g kakaa
    • 70 g změklého másla
    • 140 g moučkového cukru
    • 1 vanilkový cukr
    • 1 vejce

     

    Dohotovení:

     

    • kakao na posypání

     

    Smetanu necháme přejít varem, odstavíme, přidáme bílou čokoládu a mícháme do rozpuštění. Dáme na noc do lednice zatuhnout. Stejně připravíme i tmavý krém.

    Mouku prosijeme s práškem do pečiva a kakaem. Přidáme oba cukry, máslo a vejce. Rychle vypracujeme těsto a ve fólii ho uložíme na 30 minut do chladna.

    Těsto rozválíme a formičkou vykrájíme asi 6 cm kolečka. Na plechu v troubě při 180 °C pečeme asi 15 minut. Náplň na vychlazené sušenky nastříkáme. Poprášíme kakaem.

    —————

    Kávové piškotky s likérovou náplní

     

    30 kousků

     

    Piškoty:

     

    • 160 g hladké mouky
    • 100 g změklého másla
    • 100 g moučkového cukru
    • 8 žloutků
    • 1 lžíce mleté kávy

     

    Krém:

     

    • 150 g změklého másla
    • 50 g moučkového cukru
    • 50 ml vaječného likéru

     

    Máslo utřeme s cukrem do pěny. Postupně zašleháme žloutky a vmícháme mouku prosátou s kávou. Těsto přendáme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme malé piškotky. V troubě vyhřáté na 180 °C je pečeme asi 15 minut.

    Z másla, cukru a likéru vyšleháme hladký krém. Vychladlé piškotky opatrně odtrhneme od papíru, na kterém se pekly, a po dvou je slepíme krémem.

    —————

    Kořenění motýlci

    50 kousků

    • 250 g hladké špaldové mouky
    • 120 g másla
    • 75 g třtinového cukru
    • 1 vejce
    • 1 lžička mleté skořice
    • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
    • 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
    • sůl

    Do mísy prosijeme hladkou mouku. Přidáme třtinový cukr, vejce, špetku soli, změklé máslo a koření. Vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do fólie a necháme v chladu (nejlépe přes noc) odpočinout.

    Odleželé těsto rozválíme na tenký plát. Vypíchneme z něj motýlky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem.

    Sušenky vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 175 °C asi 10 - 15 minut do zlatohněda.

    —————

    Máslové kytičky

    60 kousků

    • 300 g hladké mouky
    • 150 g změklého másla
    • 150 g moučkového cukru
    • 2 vejce
    • lžíce rumu
    • 1 lžíce kakaa
    • špetka soli

    Máslo utřeme s cukrem, přidáme vejce, rum a po částech mouku prosátou se solí. Vypracujeme vláčné těsto.

    Těsto rozdělíme na poloviny a do jedné vmícháme kakao. Ve fólii necháme v chladu asi hodinu odpočinout.

    Z obou těst tvoříme kytičky; buď modelujeme malé kuličky, které položíme do kroužky na plech vyložený pečícím papírem a stlačíme je, až se spojí do tvaru, nebo těstem naplníme lis na cukroví a stříkáme na studený nevymaštěný plech. Pečeme při 200 °C asi 15 minut.

    —————

    Máslové sušenky

    25 kousků

     

    • 150 g polohrubé mouky
    • 100 g maizeny
    • 100 g másla
    • 60 g moučkového cukru
    • hladká mouka na vál

     

    Na vál prosijeme mouku s maizenou a cukrem. Přidáme na malé kousky nakrájené změklé máslo. Vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a na 30 minut dáme do ledničky odležet.

    Proleželé těsto rozválíme na pomoučněném válu na plát asi 0,7 cm silný a formičkou z něj vykrájíme sušenky libovolných tvarů.

    Sušenky přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a při 200 °C je pečeme asi 15 minut.

    —————

    Oříškové čokotyčinky

    Doba přípravy: 50 minut

    1 kousek asi 170 kcal/ 713 kJ

    30 kousků

     

    • 3 vejce
    • 250 g hery
    • 200 g moučkového cukru
    • 1 vanilkový cukr
    • 100 g čokolády na vaření
    • 50 g nastrouhaných mandlí
    • 200 g hladké mouky
    • 100 g lískových oříšků
    • tuk a hrubá mouka do formy

     

    Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Heru dáme do mísy a necháme změknout při pokojové teplotě. Přidáme cukr, žloutky a utřeme do pěny. Rozpustíme dvě třetiny čokolády, přilijeme ji do mísy a přidáme mandle. Z bílků ušleháme pevný sníh a zlehka jej vmícháme do směsi. Nakonec vmícháme prosátou mouku.

    Oříšky nasekáme nahrubo, zbylou čokoládu nasekáme na malé kousky. Pekáček nebo plech s vyšším okrajem vymažeme tukem a vysypeme moukou. Těsto do něj rozetřeme, povrch uhladíme a posypeme oříšky a kousky čokolády.

    Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 30 minut a necháme na kovové mřížce vychladnout. Upečený plát nakrájíme na proužky 2 x 8 cm a podáváme.

    —————

    Ovesné sušenky s medem

    Doba přípravy: 50 minut

    1 kousek asi 61 kcal/ 256 kJ

    50 kousků

     

    • 50 g rozinek
    • 1 vejce
    • 150 g ovesných vloček
    • 200 g másla
    • 250 g medu
    • 250 g polohrubé mouky
    • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
    • 1/2 lžičky jedlé sody
    • sůl
    • 1 vanilkový cukr
    • 2 lžičky perníkového koření

     

    Rozinky a ovesné vločky nasypeme do misky, pokapeme trochou teplé vody a promícháme. Máslo necháme při pokojové teplotě změknout, nakrájíme je na kousky a vyšleháme s medem do pevné pěny. Nakonec zašleháme vejce.

    Mouku promícháme s práškem do pečiva a jedlou sodou a prolijeme ji na medovou pěnu. Přidáme namočené ovesné vločky s rozinkami. Vše důkladně promícháme, ochutíme solí (asi 1/2 lžičky), vanilkovým cukrem a perníkovým kořením.

    Cukrářský sáček naplníme těstem a na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme kolečka. Sušenky pečeme v předehřáté troubě při 190 °C 25 minut.

    —————