Houbové
Houbové toasty s taveným sýrem
4 porce
- 50 g másla
- 1 cibule
- 200 g čerstvých hub
- 1 balení taveného smetanového sýra
- 1 balení toastového chleba
- 1 čerstvý křen
- kmín
- sůl
Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a za stálého míchání ji smažte, dokud nezačne pěnit a nezesklovatí. Přisypte očištěné a na kousky nakrájené houby, posolte, ochuťte kmínem a asi 10 minut duste. Přidejte sýr a nechte jej rozpustit tak aby houby spojil.
Směs mažte na plátky nasucho opečeného toastového chleba a před podáváním posypte čerstvě nastrouhaným křenem.
—————
Toasty s hlívou ústřičnou
3 - 4 porce
- 600 g hlívy ústřičné
- 2 bagety
- 3 stroužky česneku
- hrst listové petržele
- olivový olej
- sůl
Česnek nakrájíme na plátky, petržel nasekáme, houby nakrájíme nadrobno. Na zahřátém oleji osmahneme česnek, asi 4 minuty. Přidáme petržel a houby a n a mírném plameni dusíme pod poklicí asi 8 minut. Ke konci poklici sundáme, aby se šťáva zredukovala. Bagetu nakrájíme na plátky a opečeme v toastovači. Na krajíce bagety navršíme houbovou směs a před podáváním zasypeme zbylou petrželí. Tuto houbovou směs můžeme servírovat také s těstovinami nebo jako přílohu k masu.
—————
Topinky s houbami
- 40 dkg čerstvých hub
- 3 vejce
- 2 cibule
- hrstička kmínu
- pepř
- sůl
- sádlo
- topinky, potřené česnekem
Na rozpáleném sádle zesklovatíme cibuli, pak přidáme nakrájené houby s kmínem. Jakmile houby změknou, zalijeme je rozšlehanými vejci se solí a pepřem a mícháme na pánvi až do zhoustnutí. Mažeme na topinky s česnekem.
—————
Žampionová pochoutka
Doba přípravy: 1 hodina
4 porce
- 20 dkg žampionů
- 20 dkg sýra cihly
- 20 dkg majonézy
- špetka soli a pepře
- 1 veka
Omyté, syrové žampiony nastrouháme na hrubém struhadle společně se sýrem do mísy. Přidáme majonézu, sůl, pepř a promícháme. Namažeme na nakrájenou veku, vložíme do trouby a pečeme zhruba 20 minut při 180 °, a to dokřupava. Hotové ozdobíme čerstvou zeleninou.
—————
Žampionové tousty
- 200 g sterilovaných žampionů
- 40 g cibule
- 20 g másla
- 1 lžíce bílého vína
- 3 lžičky bramborového škrobu
- 1,25 dl smetany
- 4 plátky toustového chleba
- 1 lžička koňaku
- pažitka
- petrželka
- pepř
- sůl
Oloupanou cibuli jemně nakrájíme a podusíme na másle. Osušené žampiony nakrájíme na silnější plátky, přidáme bílé víno, osolíme, opepříme a vaříme zakryté 2 minuty. Škrob smícháme se smetanou, přidáme k žampionům a znovu vaříme 1,5 minuty. V opékači topinek opečeme toustový chléb. Do směsi žampionů a omáčky kápneme koňak, rozdělíme na tousty, posypeme pažitkou a petrželkou a ihned podáváme.
—————