Rybí
Chudí rytíři s mozzarellou a sardelkami
4 porce
- 8 větších plátků toastového chleba
- 100 g mozzarelly
- 8 ančoviček
- 40 g vypeckovaných oliv
- 3 vejce
- 50 ml mléka
- asi 10 lístečků bazalky
- mletý černý pepř
- olej
Mozzarellu nakrájíme na malé kousky a vložíme do misky. Opláchnuté lístky bazalky, ančovičky a olivy nadrobno nasekáme a přidáme k sýru. Vše trošku opepříme a promícháme.
Připravenou nádivku rozdělíme rovnoměrně na 4 plátky chleba a přitiskneme na ní zbylé toasty. Naplněné sendviče úhlopříčně rozpůlíme a obalíme ve vejcích rozšlehaných s mlékem. Na rozehřátém oleji je opatrně opečeme obou stran dozlatova.
—————
Rybářčiny tousty
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 olejovky
- 2 vejce
- 1 červená cibule
- 50 g másla
- lžička sladké papriky
- sůl
- pepř
- citronová šťáva
- pažitka nebo petrželka
- 1 bílá veka
- olej na opečení toastů
Tvaroh vyšleháme se změklým máslem, přidáme rozmačkané olejovky i s olejem, jemně nakrájenou cibuli, sůl, pepř, papriku a vše našleháme. Vejce uvaříme natvrdo, zchladíme, nasekáme nadrobno a přidáme do pomazánky, kterou ochutíme citronovou šťávou a bylinkami. Lehce promícháme a mažeme na opečené toasty.
TIP: vařená vejce nemusíme dávat do pomazánky. Pomazánku lze našlehat i bez nich a vařená vejce postrouháme jako ozdobu. Toasty opečeme nasucho na plechu ve vyhřáté troubě.
—————
Tousty se sardinkovou paštikou
- 50 g másla
- 75 g strouhanky z čerstvého pečiva
- kůra a šťáva z půlky citronu
- 2 lžičky drobně nasekané petrželky
- 1 sardinky v oleji
- sůl
- čerstvě mletý pepř
V menším rendlíku rozpustíme máslo, sejmeme z ohně, vmícháme strouhanku z čerstvé žemle, kůru a šťávu z citrónu, nasekanou petrželku, vidličkou rozmačkané sardinky, sůl a pepř. Promícháme a vychladíme buď v malých jednoporcových mističkách nebo v jedné větší. Paštiku podáváme ozdobenou dílky citronu s horkými tousty.
TIP: čerstvá strouhanka je nejen velmi chutná, ale když ji použijeme na obalování smažených jídel, nenasákne tolik tuku jako strouhanka ze suchého pečiva
—————
Zapečené sardelové tousty
4 porce
Doba přípravy: 15 minut
1 toast obsahuje 102 kcal/ 428 kJ
- 8 plátků celozrnné veky (po 15 g)
- 20 g oleje na opečení
- 50 g tvrdého sýra
Pomazánka:
- 30 g oleje
- 2 stroužky česneku
- sardelová pasta
- 40 g kečupu
- 1 cibule
- citrónová šťáva
- mletý pepř
Plátky opečeme po jedné straně na oleji, opečené strany potřeme pomazánkou, tu poklademe kousky sýra a krátce zapečeme v horké troubě nebo pod grilem. Hned podáváme.
Příprava pomazánky: česnek rozetřeme a promícháme s olejem a sardelovou pastou.Pak vmícháme kečup, drobně nakrájenou cibuli, citrónovou šťávu a pepř.
—————