Placky
Bruncvíkovo dobrodružství
5 porcí
- 750 g kysaného zelí
- 4 vejce
- 200 g hladké mouky
- sůl
- majoránka
- mletý bílý pepř
- 1 dcl oleje
- 350 g uzené krkovice
- 2 cibule
- 150 g pórku
- 150 g mrkve
- pažitka
- petrželka
Propláchnuté kysané zelí smícháme s vejci, hladkou moukou, majoránkou, solí i pepřem a směs necháme asi 15 minut odležet v chladničce. Poté z ní usmažíme zlatavé placky. Hotové zelníky otřeme papírovým ubrouskem, čímž odstraníme přebytečný tuk. Cibuli, pórek, mrkev jemně pokrájíme, petrželku posekáme a společně je opečeme na oleji. Osolíme, opepříme, trochu podlijeme a krátce zpěníme. Pak vsypeme uvařenou uzenou krkovici pokrájenou na nudličky a vše znovu orestujeme. Směsí potřeme zelníky a stočíme je do rolek.
—————
Játrové placičky
- 300 g játrové nebo jiné paštiky
- 80 g vařených brambor
- 2 vejce
- majoránka
- drcený česnek
- sůl
- pepř
- strouhanka
Brambory jemně nastrouháme a smícháme s paštikou, vejci a přísadami. Zahustíme strouhankou, prohněteme, vytvoříme placičky a na rozpáleném oleji je opékáme dozlatova. Chutnají se zeleninovým salátem.
—————
Paštikové placičky
4 porce
- 4 malé konzervy paštiky
- 2 vejce
- 8 lžic strouhanky
- 1 lžíce solamylu
- sůl, mletý pepř
- 3 stroužky česneku
- 4 lžíce strouhaných syrových brambor
- olej na smažení
Paštiku vyjmeme z konzervy, přidáme vejce, polovinu strouhané housky, solamyl a vymačkané a na jemno nastrouhané brambory.
Ochutíme mletým pepřem a třeným česnekem se solí. Je-li směs příliš řídká, zahustíme ji ještě trochou strouhanky.
Z hmoty tvoříme placičky, které obalíme ve zbytku strouhané housky a osmažíme dozlatova.
Podáváme s chlebem nebo bramborovou kaší.
—————