Placky

Bruncvíkovo dobrodružství

 

5 porcí 

  • 750 g kysaného zelí
  • 4 vejce
  • 200 g hladké mouky
  • sůl
  • majoránka
  • mletý bílý pepř
  • 1 dcl oleje
  • 350 g uzené krkovice
  • 2 cibule
  • 150 g pórku
  • 150 g mrkve
  • pažitka
  • petrželka

 

Propláchnuté kysané zelí smícháme s vejci, hladkou moukou, majoránkou, solí i pepřem a směs necháme asi 15 minut odležet v chladničce. Poté z ní usmažíme zlatavé placky. Hotové zelníky otřeme papírovým ubrouskem, čímž odstraníme přebytečný tuk. Cibuli, pórek, mrkev jemně pokrájíme, petrželku posekáme a společně je opečeme na oleji. Osolíme, opepříme, trochu podlijeme a krátce zpěníme. Pak vsypeme uvařenou uzenou krkovici pokrájenou na nudličky a vše znovu orestujeme. Směsí potřeme zelníky a stočíme je do rolek.

—————

Játrové placičky

 

  • 300 g játrové nebo jiné paštiky
  • 80 g vařených brambor
  • 2 vejce
  • majoránka
  • drcený česnek
  • sůl
  • pepř
  • strouhanka

 

Brambory jemně nastrouháme a smícháme s paštikou, vejci a přísadami. Zahustíme strouhankou, prohněteme, vytvoříme placičky a na rozpáleném oleji je opékáme dozlatova. Chutnají se zeleninovým salátem.

—————

Paštikové placičky

 

 4 porce 

  • 4 malé konzervy paštiky
  • 2 vejce
  • 8 lžic strouhanky
  • 1 lžíce solamylu
  • sůl, mletý pepř
  • 3 stroužky česneku
  • 4 lžíce strouhaných syrových brambor
  • olej na smažení

 

Paštiku vyjmeme z konzervy, přidáme vejce, polovinu strouhané housky, solamyl a vymačkané a na jemno nastrouhané brambory.

Ochutíme mletým pepřem a třeným česnekem se solí. Je-li směs příliš řídká, zahustíme ji ještě trochou strouhanky.

Z hmoty tvoříme placičky, které obalíme ve zbytku strouhané housky a osmažíme dozlatova.

Podáváme s chlebem nebo bramborovou kaší.

—————