Formičkové

Plněné ořechy

80 ks

Doba přípravy: 130 minut

Těsto: 

  • 340 g hladké mouky
  • 250 g tuku na pečení
  • 150 g mletých ořechů
  • 200 g cukru

Náplň: 

  • 10 g cukru
  • 30 g kakaa
  • 2 dl mléka
  • 100 g tuku na pečení
  • 50 g mletých ořechů

 

Z hladké mouky, změklého tuku, cukru a mletých ořechů vypracujeme těsto. Postupně ho pak po malých kouscích odebíráme a vtlačujeme do formiček na ořechy, které rozmístíme na plechy s vyššími okraji, aby nám při manipulaci formičky nepadaly. Předehřejeme si troubu, plech vložíme na střední příčku a cukroví ve středně vyhřáté troubě upečeme.

Mezitím si připravíme náplň: V hrnku převaříme mléko s cukrem, ořechy a kakaem. Hrnek pak z ohně stáhneme a postavíme do studené vodní lázně, ve které mícháme směsí tak dlouho, až úplně vystydne. Do lehké nadýchané pěny vymícháme tuk na pečení a po částech do ní zapracováváme vystydlou hmotu. Upečené ořechy opatrně vyklápíme z formiček a po vychladnutí je plníme krémem a spojujeme vždy dva k sobě. Některé můžeme nakonec ještě ozdobit polevou čokoládovou nebo rumovou anebo citronovou.

 

Tip: Nejlépe chutnají trochu rozleželé. Pro dospělé můžeme do náplně přidat ořechy navlhčené v rumu nebo punči.

—————

Vyskočky

 

  • 350 g hladké mouky
  • 1 smetana ke šlehání
  • 1 ztužený tuk
  • moučkový a vanilkový cukr na obalení

Tuk nastrouháme do mouky, vmícháme smetanu a vypracujeme tužší těsto, které dáme do chladna ztuhnout. Odleželé těsto natlačíme do formiček a upečeme (krásně nabude). Těsto můžeme také vyválet na sílu asi 5 mm, vykrájet z něj drobné tvary a naskládané na plechu upéct dorůžova. Ještě teplé vyskočky obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.

—————