Formičkové
Plněné ořechy
80 ks
Doba přípravy: 130 minut
Těsto:
- 340 g hladké mouky
- 250 g tuku na pečení
- 150 g mletých ořechů
- 200 g cukru
Náplň:
- 10 g cukru
- 30 g kakaa
- 2 dl mléka
- 100 g tuku na pečení
- 50 g mletých ořechů
Z hladké mouky, změklého tuku, cukru a mletých ořechů vypracujeme těsto. Postupně ho pak po malých kouscích odebíráme a vtlačujeme do formiček na ořechy, které rozmístíme na plechy s vyššími okraji, aby nám při manipulaci formičky nepadaly. Předehřejeme si troubu, plech vložíme na střední příčku a cukroví ve středně vyhřáté troubě upečeme.
Mezitím si připravíme náplň: V hrnku převaříme mléko s cukrem, ořechy a kakaem. Hrnek pak z ohně stáhneme a postavíme do studené vodní lázně, ve které mícháme směsí tak dlouho, až úplně vystydne. Do lehké nadýchané pěny vymícháme tuk na pečení a po částech do ní zapracováváme vystydlou hmotu. Upečené ořechy opatrně vyklápíme z formiček a po vychladnutí je plníme krémem a spojujeme vždy dva k sobě. Některé můžeme nakonec ještě ozdobit polevou čokoládovou nebo rumovou anebo citronovou.
Tip: Nejlépe chutnají trochu rozleželé. Pro dospělé můžeme do náplně přidat ořechy navlhčené v rumu nebo punči.
—————
Vyskočky
- 350 g hladké mouky
- 1 smetana ke šlehání
- 1 ztužený tuk
- moučkový a vanilkový cukr na obalení
Tuk nastrouháme do mouky, vmícháme smetanu a vypracujeme tužší těsto, které dáme do chladna ztuhnout. Odleželé těsto natlačíme do formiček a upečeme (krásně nabude). Těsto můžeme také vyválet na sílu asi 5 mm, vykrájet z něj drobné tvary a naskládané na plechu upéct dorůžova. Ještě teplé vyskočky obalujeme v moučkovém cukru s vanilkou.
—————