Perníčky
Babiččiny perníčky
- 8 lžic rozehřátého medu
- 600 g hladké mouky
- 400 g moučkového cukru
- 4 vejce
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky skořice
- po 1/2 lžičce hřebíčku, nového koření a badyánu
- strouhaná citronová kůra
Med, vejce a cukr umíchejte do pěny, přidejte koření, potom postupně přimíchejte mouku s jedlou sodou. Zpracované těsto nechte do druhého dne odpočinout. Z vyváleného plátu na prst silného vykrajujte kolečka, klaďte na vymazaný a vysypaný plech, potřete je rozšlehaným žloutkem a upečte v horké troubě dozlatova (asi 10 minut). Vychladlé potřete slabě zavařeninou, zatáhnete tak póry, a poté potáhnětě čokoládovou polevou.
—————
Kávové perníčky
- 300 g hladké mouky
- 50 g tuku
- 100 g moučkového cukru
- 1 pudinkový prášek (nejlépe s mandlovou příchutí)
- 1 vejce
- 1 prášek do pečiva
- 4 - 5 lžic silné černé kávy
- 1/4 lžičky perníkového koření
Vejce utřeme s cukrem, přidáme rozehřátý vlahý tuk, přilijeme kávu a spojíme s prosátou moukou, smíchanou s práškem do pečiva, pudinkovým práškem a kořením. Vypracujeme vláčné těsto. Z těsta vyválíme plát, ze kterého formičkou vykrájíme různé tvary. Klademe je na plech a v předehřáté troubě zvolna upečeme.
—————
Klasické perníčky
- 400 g hladké mouky
- 50 g tuku
- 100 g medu
- 100 g moučkového cukru
- 5 lžic mléka
- 1 vejce
- 1 žloutek
- citronová kůra
- 1 prášek do perníku
- špetka jedlé sody
Ve vodní lázni rozehřejeme tuk, med, cukr, mléko, vejce a žloutek. Vlijeme do prosáté mouky, smíchané s práškem do perníku a jedlou sodou, přidáme nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu a vypracujeme vláčné těsto. Z těsta vyválíme plát, ze kterého formičkou vykrajujeme rozmanité tvary, přeneseme je na plech a v předehřáté troubě upečeme.
—————
Kokosové perníčky bez cukru
- 200 g hladké mouky
- 50 g strouhaného kokosu
- 80 g tuku
- 80 g medu
- 1 žloutek
- 1 lžičku prášku do perníku
- špetku jedlé sody
- trošku bílého jogurtu nebo mléka
Mouku smíchanou s práškem do perníku a sodou prosejeme, přidáme kokos, změklý tuk, med, žloutek a vypracujeme vláčné těsto. Podle potřeby přidáme trochu bílého jogurtu nebo mléka. Těsto uložíme do chladna odpočinout alespoň na půl hodiny. Vyválíme plát, formičkou vykrajujeme různé tvary a v předehřáté troubě je upečeme dorůžova.
—————
Kořeněné perníčky
- 500 g hladké mouky
- 200 g moučkového cukru
- 250 g medu
- 250 ml vody
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 140 g neloupaných mandlí
- 2 lžíce kandované pomerančové kůry
- 1/2 lžičky mleté skořice
- na špičku nože muškátového květu, mletého kardamomu, badyánu a hřebíčku
- 1/2 lžičky mletého fenyklu a anýzu
- trocha strouhané citronové kůry
Med rozpusťte ve vlažné vodě a nechte vychladnout. V míse našlehejte vejce a žloutek s cukrem, přimíchejte med, nasekané mandle, najemno nakrájenou pomerančovou kůru, koření a citronovou kůru. Pak vypracujte těsto s takovým množstvím mouky, abyste získali tuhé těsto, asi jako na vánočku. Těsto vložte do mísy, přiklopte a nechte alespoň 2 dny v chladu odležet. Pak znovu propracujte a vyválejte na pomoučeném vále na silnější plát, ze kterého vykrájejte různé tvary. Klaďte je na pomaštěný plech a v dobře vyhřáté troubě rychle pečte dočervena - asi 10 minut. Prochladlé perníčky potřete citronovou polevou, kterou můžete připravit s potravinářským barvivem.
—————
Křehounké vánoční perníčky
- 600 g hladké mouky
- 250 g moučkového cukru
- 200 g másla
- 3 vejce
- 7 lžic tekutého medu
- 1 prášek do perníku
- 2 lžíce kakaa
Z uvedených ingrediencí vypracujeme tužší těsto. Vyválíme a vykrajujeme nejrůznější tvary. Plech vyložíme pečícím papírem a pečeme při 180 °C.
—————
Lahodné perníčky
- 650 g hladké mouky
- 250 g moučkového cukru
- 100 g medu
- 50 g másla
- 4 vejce
- 1,5 lžičky sody
- perníkové koření (hřebíček, fenykl, anýz, nové koření, kardamon, pepř, muškátový květ, koriandr, badyán, skořice)
Ingredience na těso smíchejte a řádně prohněťte alespoň 1/4 hodiny. Potom těsto dejte odležet ve vlhkém hadříku na 24 hodin a opět alespoň půl hodiny hneťte. Z takto připraveného těsta vyválejte placku silnou asi půl až jeden cm (podle toho jak velké tvary chcete vykrajovat).
Vykrájené těsto poklaďte na plech vymazaný tukem a posypaný moukou. Pečte přibližně 10 minut ve středně horké troubě. Když jsou perníčky upečené, potřete je ještě horké rozšlehaným vejcem, aby dostaly krásný lesk.
—————
Maminčiny perníčky
- 300 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 110 g másla
- 1 celé vejce
- 2 lžíce medu
- trochu kakaa
- mletý hřebíček
- na špičku nože badyánu
- trochu mleté skořice
- 1 lžička jedlé sody
Hladkou mouku s moučkovým cukrem prosijeme, přidáme ostatní suroviny a na vále vypracujeme těsto. Pak vál lehoučce pomoučíme hladkou moukou, těsto vyválíme a formičkami vykrájíme různé tvary, které přeneseme na plech a upečeme. Potom je po dvou slepujeme oblíbeným krémem a zdobíme čokoládovou polevou.
—————
Mandlové perníčky
- 300 g hladké mouky
- 20 g moučkového cukru
- 120 g medu
- 2 lžíce vody
- 70 g strouhaných loupaných mandlí
- 1 lžička amonia
- 2 lžíce rumu
- 1/2 lžičky skořice
- špetka mletého hřebíčku
- 1 vejce na potření
Med s cukrem rozpusťte v horké vodě, nechte zchladnout a pak vlijte do mouky s nastrouhanými mandlemi. Propracujte, přidejte amonium rozpuštěné v rumu a koření a dobře vypracujte na hladké těsto. Těsto tence vyválejte a vykrajujte různé tvary, které poklaďte na pomaštěný plech. Potřete je rozšlehaným vejcem a v předehřáté troubě pečte asi 10 minut.
—————
Medové perníčky
- 300 g hladké mouky
- 1 prášek do perníku (nebo prášek do pečiva s perníkovým kořením)
- 100 g cukru
- 50 g másla nebo rostlinného tuku
- 1 lžící medu
- půl hrnečku mléka
- 1 vejce
Perníčky se připravují následujícím způsobem: v horkém mléce rozpustíme med, tuk a nakonec zašleháme vejce.
Tekutinu vlijeme do mouky smíchané s práškem do perníku a s cukrem. Vypracujeme husté těsto, které necháme v chladu přikryté alobalem odležet asi na dvě hodiny nebo až do druhého dne.
Na pomoučeném vále vyválíme plát a vykrajujeme z něj nejrůznější tvary – srdíčka, hvězdičky, zvířátka, stromečky atd.
Perníčky upečeme na tukem vymaštěném plechu a po vychladnutí je buď ozdobíme ornamenty z cukrové polevy, nebo je potřeme citrónovou případně rumovou polevou.
Perníčky připravené dle tohoto receptu je před konzumací potřeba nechat odležet alespoň 14 dnů.
—————