Perníčky

Babiččiny perníčky

 

 

  • 8 lžic rozehřátého medu
  • 600 g  hladké mouky
  • 400 g moučkového cukru
  • 4 vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky skořice
  • po 1/2 lžičce hřebíčku, nového koření a badyánu
  • strouhaná citronová kůra

 

Med, vejce a cukr umíchejte do pěny, přidejte koření, potom postupně přimíchejte mouku s jedlou sodou. Zpracované těsto nechte do druhého dne odpočinout. Z vyváleného plátu na prst silného vykrajujte kolečka, klaďte na vymazaný a vysypaný plech, potřete je rozšlehaným žloutkem a upečte v horké troubě dozlatova (asi 10 minut). Vychladlé potřete slabě zavařeninou, zatáhnete tak póry, a poté potáhnětě čokoládovou polevou.

—————

Kávové perníčky

  • 300 g hladké mouky
  • 50 g tuku
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 pudinkový prášek (nejlépe s mandlovou příchutí)
  • 1 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 - 5 lžic silné černé kávy
  • 1/4 lžičky perníkového koření

Vejce utřeme s cukrem, přidáme rozehřátý vlahý tuk, přilijeme kávu a spojíme s prosátou moukou, smíchanou s práškem do pečiva, pudinkovým práškem a kořením. Vypracujeme vláčné těsto. Z těsta vyválíme plát, ze kterého formičkou vykrájíme různé tvary. Klademe je na plech a v předehřáté troubě zvolna upečeme.

—————

Klasické perníčky

  • 400 g hladké mouky
  • 50 g tuku
  • 100 g medu
  • 100 g moučkového cukru
  • 5 lžic mléka
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • citronová kůra
  • 1 prášek do perníku
  • špetka jedlé sody

Ve vodní lázni rozehřejeme tuk, med, cukr, mléko, vejce a žloutek. Vlijeme do prosáté mouky, smíchané s práškem do perníku a jedlou sodou, přidáme nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu a vypracujeme vláčné těsto. Z těsta vyválíme plát, ze kterého formičkou vykrajujeme rozmanité tvary, přeneseme je na plech a v předehřáté troubě upečeme.

—————

Kokosové perníčky bez cukru

  • 200 g hladké mouky
  • 50 g strouhaného kokosu
  • 80 g tuku
  • 80 g medu
  • 1 žloutek
  • 1 lžičku prášku do perníku
  • špetku jedlé sody
  • trošku bílého jogurtu nebo mléka

Mouku smíchanou s práškem do perníku a sodou prosejeme, přidáme kokos, změklý tuk, med, žloutek a vypracujeme vláčné těsto. Podle potřeby přidáme trochu bílého jogurtu nebo mléka. Těsto uložíme do chladna odpočinout alespoň na půl hodiny. Vyválíme plát, formičkou vykrajujeme různé tvary a v předehřáté troubě je upečeme dorůžova.

—————

Kořeněné perníčky

 

 

  • 500 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 250 g medu
  • 250 ml vody
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 140 g neloupaných mandlí
  • 2 lžíce kandované pomerančové kůry
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • na špičku nože muškátového květu, mletého kardamomu, badyánu a hřebíčku
  • 1/2 lžičky mletého fenyklu a anýzu
  • trocha strouhané citronové kůry

 

Med rozpusťte ve vlažné vodě a nechte vychladnout. V míse našlehejte vejce a žloutek s cukrem, přimíchejte med, nasekané mandle, najemno nakrájenou pomerančovou kůru, koření a citronovou kůru. Pak vypracujte těsto s takovým množstvím mouky, abyste získali tuhé těsto, asi jako na vánočku. Těsto vložte do mísy, přiklopte a nechte alespoň 2 dny v chladu odležet. Pak znovu propracujte a vyválejte na pomoučeném vále na silnější plát, ze kterého vykrájejte různé tvary. Klaďte je na pomaštěný plech a v dobře vyhřáté troubě rychle pečte dočervena - asi 10 minut. Prochladlé perníčky potřete citronovou polevou, kterou můžete připravit s potravinářským barvivem.

—————

Křehounké vánoční perníčky

  • 600 g hladké mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 200 g másla
  • 3 vejce
  • 7 lžic tekutého medu
  • 1 prášek do perníku
  • 2 lžíce kakaa

 

Z uvedených ingrediencí vypracujeme tužší těsto. Vyválíme a vykrajujeme nejrůznější tvary. Plech vyložíme pečícím papírem a pečeme při 180 °C.

—————

Lahodné perníčky

 

 

  • 650 g hladké mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 100 g medu
  • 50 g másla
  • 4 vejce
  • 1,5 lžičky sody
  • perníkové koření (hřebíček, fenykl, anýz, nové koření, kardamon, pepř, muškátový květ, koriandr, badyán, skořice)

 

Ingredience na těso smíchejte a řádně prohněťte alespoň 1/4 hodiny. Potom těsto dejte odležet ve vlhkém hadříku na 24 hodin a opět alespoň půl hodiny hneťte. Z takto připraveného těsta vyválejte placku silnou asi půl až jeden cm (podle toho jak velké tvary chcete vykrajovat).

Vykrájené těsto poklaďte na plech vymazaný tukem a posypaný moukou. Pečte přibližně 10 minut ve středně horké troubě. Když jsou perníčky upečené, potřete je ještě horké rozšlehaným vejcem, aby dostaly krásný lesk.

—————

Maminčiny perníčky

  • 300 g hladké mouky
  • 150 g moučkového cukru
  • 110 g másla
  • 1 celé vejce
  • 2 lžíce medu
  • trochu kakaa
  • mletý hřebíček
  • na špičku nože badyánu
  • trochu mleté skořice
  • 1 lžička jedlé sody

Hladkou mouku s moučkovým cukrem prosijeme, přidáme ostatní suroviny a na vále vypracujeme těsto. Pak vál lehoučce pomoučíme hladkou moukou, těsto vyválíme a formičkami vykrájíme různé tvary, které přeneseme na plech a upečeme. Potom je po dvou slepujeme oblíbeným krémem a zdobíme čokoládovou polevou.

—————

Mandlové perníčky

 

 

  • 300 g hladké mouky
  • 20 g moučkového cukru
  • 120 g medu
  • 2 lžíce vody
  • 70 g strouhaných loupaných mandlí
  • 1 lžička amonia
  • 2 lžíce rumu
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka mletého hřebíčku
  • 1 vejce na potření

 

Med s cukrem rozpusťte v horké vodě, nechte zchladnout a pak vlijte do mouky s nastrouhanými mandlemi. Propracujte, přidejte amonium rozpuštěné v rumu a koření a dobře vypracujte na hladké těsto. Těsto tence vyválejte a vykrajujte různé tvary, které poklaďte na pomaštěný plech. Potřete je rozšlehaným vejcem a v předehřáté troubě pečte asi 10 minut.

—————

Medové perníčky

  • 300 g hladké mouky
  • 1 prášek do perníku (nebo prášek do pečiva s perníkovým kořením)
  • 100 g cukru
  • 50 g másla nebo rostlinného tuku
  • 1 lžící medu
  • půl hrnečku mléka
  • 1 vejce

 

Perníčky se připravují následujícím způsobem: v horkém mléce rozpustíme med, tuk a nakonec zašleháme vejce.

Tekutinu vlijeme do mouky smíchané s práškem do perníku a s cukrem. Vypracujeme husté těsto, které necháme v chladu přikryté alobalem odležet asi na dvě hodiny nebo až do druhého dne.

Na pomoučeném vále vyválíme plát a vykrajujeme z něj nejrůznější tvary – srdíčka, hvězdičky, zvířátka, stromečky atd.

Perníčky upečeme na tukem vymaštěném plechu a po vychladnutí je buď ozdobíme ornamenty z cukrové polevy, nebo je potřeme citrónovou případně rumovou polevou.

Perníčky připravené dle tohoto receptu je před konzumací potřeba nechat odležet alespoň 14 dnů.

—————