Vykrajované

Čajové pečivo

Na těsto:

  • 275 g hladké mouky
  • 125 g cukru
  • 150 g másla
  • 3 žloutky
  • kůra z půlky citrónu

Na krém:

  • 100 g másla
  • 50 g práškového cukru
  • 100 g mletých ořechů
  • 2 vaječné žloutky
  • 2 lžíce rumu
  • čokoládová poleva

Recept na vánoční čajové pečivo není nijak složitý. Z mouky, cukru, másla, vaječných žloutků a citrónové kůry vypracujeme křehké těsto, které necháme asi 60 minut v chladu odpočívat. Poté těsto vyválíme, vykrájíme z něj různé tvary a upečeme. 

Krém připravíme následujícím způsobem: vaječné žloutky, máslo a cukr utřeme do pěn, přidáme ořechy a rum. Upečené cukroví poté slepujeme krémem a zdobíme čokoládovou polevou.

—————

Černobílá variace

 

  • 25 dkg hladké mouky
  • lžička prášku do pečiva
  • 12,5 dkg másla
  • 1 vejce
  • 5 dkg moučkového cukru
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 lžíce mléka

 

Mouku smícháme s práškem do pečiva. Přidáme máslo, vejce, cukr, sůl, vanilkový cukr a vypracujeme těsto. Rozdělíme na poloviny. Jednu obarvíme mlékem s kakaem. Necháme odležet v chladu. Z obou těst vyválíme asi 1/2 cm silné placky. Vykrajujeme srdíčka a hvězdičky. Z jejich středů vykrojíme ještě menší tvary. Vkládáme pak tmavé do světlých a světlé do tmavých. Na plechu vyloženém pečícím papírem pečeme asi 15 minut.

—————

Darebáčci

  • 520 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 320 g másla
  • 2 žloutky
  • kokos na obalení

Krém:

  • 3 celá vejce
  • 200 g másla
  • 200 g moučkového cukru

Prosijeme mouku, přidáme cukr, žloutky, rozstrouháme máslo a vypracujeme těsto. Z odleželého těsta na pomoučeném vále vykrajujeme kolečka, která dorůžova upečeme.

Vychladlá spojujeme máslovým krémem, který namažeme i na  hrany, a obalíme v kokosu. Krém připravíme tak, že vejce a 70 g cukru vyšleháme v páře do husté pěny. Zvlášť ušleháme máslo a zbytek moučkového cukru a spojíme s vychlazenou vaječnou hmotou.

—————

Dvoubarevná linecká kolečka

  • 60 g čokolády
  • 325 g hladké mouky
  • 175 g másla
  • 1,5 lžičky prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 150 g cukru krupice

Čokoládu nalámeme do kastrůlku a ve vodní lázni rozpustíme. Ve větší míse smícháme hladkou mouku, změklé máslo, prášek do pečiva, vejce a cukr. Propracujeme v hladké těsto. Polovinu těsta zabalíme do fólie a dáme do lednice odpočinout. Do zbývajícího těsta vmícháme zchladlou čokoládu a promícháme. Zabalíme také do fólie a necháme ztuhnout v chladu.

Ze světlého těsta vyválíme 3 mm silný plát a vykrajujeme kolečka, která přendáme na plech. Stejně tak pokračujeme i u tmavého těsta.

Vše posypeme cukrem a pečeme 10 - 15 minut ve středně vyhřáté troubě. Vychladlé sušenky vyskládáme na mísu střídavě podle barev. Kdo má doma ořechy, může je použít na ozdobení koleček.

—————

Hnětýnky z Prachaticka

 

60 kousků 

  • 800 g hladké mouky
  • 500 g změklého másla nebo hery
  • 500 g moučkového cukru
  • 6 žloutků
  • 250 g rybízové marmelády
  • 80 g hořké čokoládové polevy
  • 40 g bílé čokoládové polevy
  • 40 g mandlových lupínků
  • 40 g nahrubo nasekaných, oloupaných mandlí
  • 4 lžíce barevného cukrového zdobení
  • mouka na vál

 

Na vál prosijeme mouku, promícháme ji s cukrem a uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme žloutky. Přidáme malé kousky másla a vypracujeme hladké těsto. Necháme alespoň 20 minut v chladu odpočinout.

Těsto rozválíme a vykrájíme různé tvary. Na plechu pečeme při 175 °C asi 8 minut. Necháme je vychladnout.

Kousky slepíme marmeládou. V horké vodní lázni rozpustíme obě polevy - každou zvlášť.

Cukroví potřeme polevami a ihned dozdobíme.

—————

Hrozinková srdíčka

30 kousků

Těsto:

  • 100 g hrozinek
  • 100 g oloupaných mandlí
  • 100 g moučkového cukru
  • 30 g polohrubé mouky
  • 1 bílek
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce nastrouhané citronové kůry

Dohotovení:

  • 50 g rozehřáté mléčné čokoládové polevy
  • 30 g rozehřáté hořké čokoládové polevy

Hrozinky umeleme na masovém strojku. Mandle nastrouháme najemno. Oboje smícháme s cukrem, moukou, bílkem, šťávou i kůrou. Vypracujeme vláčné těsto.

Těsto rozválíme a vykrájíme z něj srdíčka. Na plechu vyloženém pečícím papírem je pečeme při 160 °C asi 15 minut. Po upečení je necháme krátce vychladnout na plechu a pak přemístíme na kovovou mřížku.

Srdíčka do poloviny namáčíme do mléčné polevy. Po zatuhnutí je ozdobíme pomocí kornoutku hořkou polevou.

—————

Jogurtové cukroví

  • 400 g hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 180 g moučkového cukru
  • 180 g tuku
  • 1 balíček ovocného pudinkového prášku
  • 1 ovocný jogurt
  • 1 žloutek

Všechny přísady smícháme a vypracujeme těsto, které necháme hodinu odpočinout. Pak je na pomoučeném vále rozválíme a formičkami vykrajujeme různé tvary. Upečeme na vymazaném plechu v mírné troubě. Stejné tvary slepujeme k sobě zavařeninou a poléváme libovolnou polevou.

—————

Kloboučky s pistáciemi a meruňkami

 

20 kousků

Těsto: 

  • 150 g vařených brambor
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 60 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 1 bílek
  • 60 g másla
  • 1 žloutek na potření
  • kandované třešně na dozdobení

Náplň: 

  • 50 g nastrouhaných pistácií (nepražených a nesolených)
  • 100 g sušených meruněk
  • 50 ml meruňkového likéru nebo šťávy

 

Meruňky umeleme na masovém strojku a zalijeme likérem. Vmícháme pistácie. Necháme hodinu stát. Vymodelujeme kuličky (je-li potřeba, zahustíme piškoty).

Nastrouhané brambory, mouku, prášek do pečiva, sůl, cukry, vejce, bílek a tuk zpracujeme v těsto a na 30 minut uložíme do chladna.

Těsto rozválíme, vykrájíme z něj kolečka. Každé kolečko poklademe kuličkou a ze tří stran přehrneme ke středu.

Kloboučky potřeme žloutkem, navrch posadíme třešni a při 180 °C pečeme asi 12 minut.

—————

Koláčky s marcipánem a višněmi

Doba přípravy: 70 minut

1 kousek 160 kcal

20 kousků

  • 200 g hladké mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g másla
  • 1 bílek
  • 250 g marcipánové hmoty
  • 3 žloutky
  • 50 g moučkového cukru
  • asi 20 kandovaných višní

Mouku prosijeme a smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme máslo nakrájené na kousky. Z těchto surovin vypracujeme křehké těsto. Zabalíme je do fólie a necháme chvíli odležet v chladu. Na pomoučeném válu z ně vyválíme tenký plát a vykrájíme koláčky o průměru 4 - 5 cm. Poskládáme je na plech vyložený papírem na pečení a chladíme asi 20 minut. Troubu předehřejeme na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C).

Z bílku ušleháme pevný sníh. Marcipánovou hmotu nastrouháme a dobře propracujeme se žloutky a moučkovým cukrem. Do vzniklého těsta opatrně vmícháme sníh.

Hmotou naplníme cukrářský sáček s hvězdicovitou trubičkou. Koláčky vyjmeme z chladničky a nastříkáme na ně věnečky z marcipánové hmoty. Doprostřed každého koláčku vložíme kandovanou višeň.

Pečeme asi 15 minut. Vyjmeme a lehce pocukrujeme.

—————

Kolečka se sněhovou závějí

60 kousků

Těsto:

  • 230 g prosáté hladké mouky
  • 50 g moučkového cukru
  • 20 g kakaa
  • 250 g změklého másla nakrájeného na kousky
  • 3 žloutky

Bílková hmota:

  • 3 bílky
  • 120 g krupicového cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 50 g prosátého moučkového cukru

Z mouky, cukru, kakaa, másla a žloutků vypracujeme těsto, které zabalené dáme do chladu 30 minut odležet. Z rozváleného těsta vykrojíme kolečka a průměru 4 cm. Na plechu vyloženém pečícím papírem je předpečeme při 200 °C asi 15 minut. Na plechu necháme chladnout.

Z bílků, krupicového cukru a šťávy vyšleháme sníh, nakonec vmícháme moučkový cukr. Pomocí cukrářského sáčku nastříkáme na kolečka pusinky. Dopékáme při 120 °C asi 50 minut. Pak troubu vypneme a necháme asi hodinu dosušit.

—————