Vykrajované
Čajové pečivo
Na těsto:
- 275 g hladké mouky
- 125 g cukru
- 150 g másla
- 3 žloutky
- kůra z půlky citrónu
Na krém:
- 100 g másla
- 50 g práškového cukru
- 100 g mletých ořechů
- 2 vaječné žloutky
- 2 lžíce rumu
- čokoládová poleva
Recept na vánoční čajové pečivo není nijak složitý. Z mouky, cukru, másla, vaječných žloutků a citrónové kůry vypracujeme křehké těsto, které necháme asi 60 minut v chladu odpočívat. Poté těsto vyválíme, vykrájíme z něj různé tvary a upečeme.
Krém připravíme následujícím způsobem: vaječné žloutky, máslo a cukr utřeme do pěn, přidáme ořechy a rum. Upečené cukroví poté slepujeme krémem a zdobíme čokoládovou polevou.
—————
Černobílá variace
- 25 dkg hladké mouky
- lžička prášku do pečiva
- 12,5 dkg másla
- 1 vejce
- 5 dkg moučkového cukru
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžíce mléka
Mouku smícháme s práškem do pečiva. Přidáme máslo, vejce, cukr, sůl, vanilkový cukr a vypracujeme těsto. Rozdělíme na poloviny. Jednu obarvíme mlékem s kakaem. Necháme odležet v chladu. Z obou těst vyválíme asi 1/2 cm silné placky. Vykrajujeme srdíčka a hvězdičky. Z jejich středů vykrojíme ještě menší tvary. Vkládáme pak tmavé do světlých a světlé do tmavých. Na plechu vyloženém pečícím papírem pečeme asi 15 minut.
—————
Darebáčci
- 520 g hladké mouky
- 140 g moučkového cukru
- 320 g másla
- 2 žloutky
- kokos na obalení
Krém:
- 3 celá vejce
- 200 g másla
- 200 g moučkového cukru
Prosijeme mouku, přidáme cukr, žloutky, rozstrouháme máslo a vypracujeme těsto. Z odleželého těsta na pomoučeném vále vykrajujeme kolečka, která dorůžova upečeme.
Vychladlá spojujeme máslovým krémem, který namažeme i na hrany, a obalíme v kokosu. Krém připravíme tak, že vejce a 70 g cukru vyšleháme v páře do husté pěny. Zvlášť ušleháme máslo a zbytek moučkového cukru a spojíme s vychlazenou vaječnou hmotou.
—————
Dvoubarevná linecká kolečka
- 60 g čokolády
- 325 g hladké mouky
- 175 g másla
- 1,5 lžičky prášku do pečiva
- 1 vejce
- 150 g cukru krupice
Čokoládu nalámeme do kastrůlku a ve vodní lázni rozpustíme. Ve větší míse smícháme hladkou mouku, změklé máslo, prášek do pečiva, vejce a cukr. Propracujeme v hladké těsto. Polovinu těsta zabalíme do fólie a dáme do lednice odpočinout. Do zbývajícího těsta vmícháme zchladlou čokoládu a promícháme. Zabalíme také do fólie a necháme ztuhnout v chladu.
Ze světlého těsta vyválíme 3 mm silný plát a vykrajujeme kolečka, která přendáme na plech. Stejně tak pokračujeme i u tmavého těsta.
Vše posypeme cukrem a pečeme 10 - 15 minut ve středně vyhřáté troubě. Vychladlé sušenky vyskládáme na mísu střídavě podle barev. Kdo má doma ořechy, může je použít na ozdobení koleček.
—————
Hnětýnky z Prachaticka
60 kousků
- 800 g hladké mouky
- 500 g změklého másla nebo hery
- 500 g moučkového cukru
- 6 žloutků
- 250 g rybízové marmelády
- 80 g hořké čokoládové polevy
- 40 g bílé čokoládové polevy
- 40 g mandlových lupínků
- 40 g nahrubo nasekaných, oloupaných mandlí
- 4 lžíce barevného cukrového zdobení
- mouka na vál
Na vál prosijeme mouku, promícháme ji s cukrem a uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme žloutky. Přidáme malé kousky másla a vypracujeme hladké těsto. Necháme alespoň 20 minut v chladu odpočinout.
Těsto rozválíme a vykrájíme různé tvary. Na plechu pečeme při 175 °C asi 8 minut. Necháme je vychladnout.
Kousky slepíme marmeládou. V horké vodní lázni rozpustíme obě polevy - každou zvlášť.
Cukroví potřeme polevami a ihned dozdobíme.
—————
Hrozinková srdíčka
30 kousků
Těsto:
- 100 g hrozinek
- 100 g oloupaných mandlí
- 100 g moučkového cukru
- 30 g polohrubé mouky
- 1 bílek
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce nastrouhané citronové kůry
Dohotovení:
- 50 g rozehřáté mléčné čokoládové polevy
- 30 g rozehřáté hořké čokoládové polevy
Hrozinky umeleme na masovém strojku. Mandle nastrouháme najemno. Oboje smícháme s cukrem, moukou, bílkem, šťávou i kůrou. Vypracujeme vláčné těsto.
Těsto rozválíme a vykrájíme z něj srdíčka. Na plechu vyloženém pečícím papírem je pečeme při 160 °C asi 15 minut. Po upečení je necháme krátce vychladnout na plechu a pak přemístíme na kovovou mřížku.
Srdíčka do poloviny namáčíme do mléčné polevy. Po zatuhnutí je ozdobíme pomocí kornoutku hořkou polevou.
—————
Jogurtové cukroví
- 400 g hladké mouky
- 1 prášek do pečiva
- 180 g moučkového cukru
- 180 g tuku
- 1 balíček ovocného pudinkového prášku
- 1 ovocný jogurt
- 1 žloutek
Všechny přísady smícháme a vypracujeme těsto, které necháme hodinu odpočinout. Pak je na pomoučeném vále rozválíme a formičkami vykrajujeme různé tvary. Upečeme na vymazaném plechu v mírné troubě. Stejné tvary slepujeme k sobě zavařeninou a poléváme libovolnou polevou.
—————
Kloboučky s pistáciemi a meruňkami
20 kousků
Těsto:
- 150 g vařených brambor
- 250 g polohrubé mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 vanilkový cukr
- 60 g moučkového cukru
- 1 vejce
- 1 bílek
- 60 g másla
- 1 žloutek na potření
- kandované třešně na dozdobení
Náplň:
- 50 g nastrouhaných pistácií (nepražených a nesolených)
- 100 g sušených meruněk
- 50 ml meruňkového likéru nebo šťávy
Meruňky umeleme na masovém strojku a zalijeme likérem. Vmícháme pistácie. Necháme hodinu stát. Vymodelujeme kuličky (je-li potřeba, zahustíme piškoty).
Nastrouhané brambory, mouku, prášek do pečiva, sůl, cukry, vejce, bílek a tuk zpracujeme v těsto a na 30 minut uložíme do chladna.
Těsto rozválíme, vykrájíme z něj kolečka. Každé kolečko poklademe kuličkou a ze tří stran přehrneme ke středu.
Kloboučky potřeme žloutkem, navrch posadíme třešni a při 180 °C pečeme asi 12 minut.
—————
Koláčky s marcipánem a višněmi
Doba přípravy: 70 minut
1 kousek 160 kcal
20 kousků
- 200 g hladké mouky
- 50 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 100 g másla
- 1 bílek
- 250 g marcipánové hmoty
- 3 žloutky
- 50 g moučkového cukru
- asi 20 kandovaných višní
Mouku prosijeme a smícháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme máslo nakrájené na kousky. Z těchto surovin vypracujeme křehké těsto. Zabalíme je do fólie a necháme chvíli odležet v chladu. Na pomoučeném válu z ně vyválíme tenký plát a vykrájíme koláčky o průměru 4 - 5 cm. Poskládáme je na plech vyložený papírem na pečení a chladíme asi 20 minut. Troubu předehřejeme na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C).
Z bílku ušleháme pevný sníh. Marcipánovou hmotu nastrouháme a dobře propracujeme se žloutky a moučkovým cukrem. Do vzniklého těsta opatrně vmícháme sníh.
Hmotou naplníme cukrářský sáček s hvězdicovitou trubičkou. Koláčky vyjmeme z chladničky a nastříkáme na ně věnečky z marcipánové hmoty. Doprostřed každého koláčku vložíme kandovanou višeň.
Pečeme asi 15 minut. Vyjmeme a lehce pocukrujeme.
—————
Kolečka se sněhovou závějí
60 kousků
Těsto:
- 230 g prosáté hladké mouky
- 50 g moučkového cukru
- 20 g kakaa
- 250 g změklého másla nakrájeného na kousky
- 3 žloutky
Bílková hmota:
- 3 bílky
- 120 g krupicového cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 50 g prosátého moučkového cukru
Z mouky, cukru, kakaa, másla a žloutků vypracujeme těsto, které zabalené dáme do chladu 30 minut odležet. Z rozváleného těsta vykrojíme kolečka a průměru 4 cm. Na plechu vyloženém pečícím papírem je předpečeme při 200 °C asi 15 minut. Na plechu necháme chladnout.
Z bílků, krupicového cukru a šťávy vyšleháme sníh, nakonec vmícháme moučkový cukr. Pomocí cukrářského sáčku nastříkáme na kolečka pusinky. Dopékáme při 120 °C asi 50 minut. Pak troubu vypneme a necháme asi hodinu dosušit.
—————