Guláše
Guláš z vepřového bůčku s fazolemi
Doba přípravy: 1 hodina a 10 minut, z toho dušení masa asi 50 minut
1 porce = 675 kcal/ 2 835 kJ
4 porce
- 500 g vepřového bůčku s kostmi
- 100 g bílých fazolí
- 20 g oleje
- 1 cibule
- mletá sladká paprika
- kmín
- sůl
- špetka chilli
- 150 g sterilovaného leča
- 30 g hladké mouky
- majoránka
- 200 g párků
Přebrané, propláchnuté fazole zalijeme studenou vodou a necháme asi 6 hodin bobtnat. Pak vodu slijeme, fazole zalijeme čerstvou vodou a uvaříme doměkka.
Bůček vykostíme a nakrájíme na stejně velké kostky. Vložíme je do kastrolu s rozehřátým olejem, za stálého míchání opečeme, přidáme drobně nakrájenou cibuli a osmahneme ji. Vše zasypeme paprikou, po zpěnění zalijeme trochou vody, osolíme, přidáme kmín, chilli, lečo a rozetřený česnek a dusíme na malém plameni, až maso téměř změkne.
Vydusíme je do tuku, zasypeme moukou, lehce opražíme, zalijeme trochou vody a dusíme, až maso zcela změkne. Přidáme scezené fazole, majoránku a guláš necháme přejít varem. Při podávání na každou porci položíme půlku ohřátého párku.
—————
Minutkový vepřový guláš
2 porce
- 200 - 300 g libové vepřové kýty
- 1 lžíce oleje
- 80 g cibule
- 3 lžíce kečupu
- 1 sterilovaná okurka
- worcester
- mletá sladká i pálivá paprika
- 50 g červené nebo zelené papriky
- sůl
Vepřovou kýtu nakrájíme na nudličky, vložíme na teflonovou pánev s rozehřátým olejem a za stálého míchání smažíme. Asi po 2 minutách přidáme drobně nakrájenou cibuli, opět smažíme, po dalších 2 minutách vmícháme koření, sůl, nakrájenou papriku, kečup, worcester, asi 2 lžíce vody a vše prohřejeme. Vhodná příloha je vařená rýže nebo brambory.
—————
Pikantní vepřový guláš
- 750 g vepřové plece
- 4 cibule
- 1 lžíce mleté papriky
- kmín
- 1 sklenička sterilovaného leča
- 2 feferonky
- 1 malý rajský protlak
- bramborová kaše v prášku
Vepřovou plec rozkrájíme na kostky. Na tuku osmahneme pokrájenou cibuli, přidáme mletou papriku, vložíme maso a orestujeme. Zalijeme vodou, osolíme, opepříme, přidáme trošku kmínu a dusíme. Když je maso měkké, přidáme lečo bez nálevu, nakrájené feferonky a rajský protlak. Guláš zahustíme bramborovou kaší v prášku.
—————
Pivní vepřový guláš s párkem
4 porce
- 600 g očištěné vepřové plece nakrájené na kostičky
- 250 ml světlého piva
- 2 nožičky párku nakrájené na kolečka
- 2 cibule pokrájené nadrobno
- 4 stroužky prolisovaného česneku
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 2 lžíce rajského protlaku
- střídka z 1 většího krajíce chleba nakrájená na kostičky
- mletý černý pepř
- olej
- sůl
V kastrolu na rozehřátém oleji orestujeme maso. Poté ho vyjmeme a ve výpeku zpěníme cibuli. Přidáme mletou papriku s protlakem a osmahneme je. Podlijeme částí piva a vodou. Do kastrolu vrátíme maso, přidáme česnek, sůl a pepř. Pod pokličkou dusíme doměkka asi 50 minut.
Chléb zalijeme zbylým pivem. Když je maso měkké, guláš jím zahustíme.
Párek na trošce oleje opečeme dozlatova a vmícháme ho do guláše. Podáváme s knedlíkem či chlebem.
—————
Segedínský guláš
- 1,5 kg vepřového plecka nebo bůčku
- 3 větší cibule
- 2 dcl oleje
- 1,5 lžíce sladké papriky
- 0,5 kg kysaného zelí
- pepř
- bobkový list
- kmín
- sůl
- 2 lžíce hladké mouky
- trochu smetany
Pokrájenou cibuli orestujeme na oleji, přidáme papriku a nakrájené maso. Zalijeme přiměřenou dávkou vody, krátce povaříme a vmícháme krájené kysané zelí, bobkový list a pepř. Směs vaříme doměkka a pak zalijeme moukou rozmíchanou ve vodě. Povaříme a nakonec přidáme smetanu. Jíme výhradně s houskovým knedlíkem.
—————
Vepřový guláš s bramborami
Doba přípravy: 65 - 70 minut
1 porce 2 095 kJ/ 500 kcal
4 porce
- 800 g vepřového plecka
- 400 g brambor
- 250 g vývaru
- 1 cibule
- 3 rajčata
- 2 mrkve
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce másla
- 2 stroužky česneku
- 1 svazek naťové cibulky
- 50 g polohrubé mouky
- mletý pepř
- sůl
- kolečka cibule a lístky kapustiček na ozdobu
Maso očistíme, omyjeme, nakrájíme na kostky a vložíme do mísy. Oloupeme česnek, utřeme ho se solí, smísíme s olejem, směsí polijeme kostky masa a promícháme. Potom necháme 10 minut odležet.
Oloupeme cibuli, nakrájíme na kostičky a na másle necháme zesklovatět. Naložené maso přidáme k cibuli a společně osmahneme. Poprášíme polohrubou moukou, zamícháme, zalijeme vývarem a přivedeme k varu.
Spaříme rajčata, sloupneme slupku, plody rozčtvrtíme a přidáme k masu. Vše dusíme pomalu na mírném ohni přibližně 40 minut. Oloupeme brambory, očistíme mrkev a nakrájíme na kostičky. Naťovou cibulku omyjeme a nadrobno nasekáme. Všechnu nakrájenou zeleninu přidáme do guláše a vaříme ještě 15 minut. Je-li třeba, přilijeme trochu horké vody.
Hotový guláš dochutíme solí a pepřem. Při vaření můžeme vložit do guláše i jednu malou chilli papričku. Na talíři guláš ozdobíme čerstvou cibulí a lísky kapustiček. Můžeme k němu podávat tmavý chléb.
—————
Vepřový guláš se žampiony a pórkem
4 porce
- 600 g vepřové plece
- 1 cibule
- 200 g žampionů
- 2 malé nebo 1 větší pórek nakrájený na kolečka
- 1 chilli paprička
- 4 lžíce oleje
- 1 lžička mletého kmínu
- 1 lžíce kari koření
- 1 lžíce hladké mouky
- 250 ml smetany
- sůl
Na polovině oleje osmahneme kostičky cibule. Přidáme větší koustky masa, které orestujeme, sůl, kmín a kari koření. Podlijeme vodou. Na mírném ohni dusíme.
Na zbylém oleji orestujeme menší kousky žampionů s kolečky chilli papričky. Podlijeme je trochou vody a 10 minut podusíme. Poté přidáme pórek a odstavíme.
Když je maso měkké, zahustíme ho moukou rozmíchanou ve smetaně a ještě 5 minut povaříme. Nakonec vmícháme podušené houby. Vše společně prohřejeme.
—————
Vepřový guláš trikolora
- 750 g vepřové plece
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 500 g cibule
- několik různobarevných paprik
- 1 plechovka drcených rajčat
- 1/2 paličky česneku
- 1 lžíce sladké papriky
- sůl
- pepř
- drcený kmín
- 1 lžíce instantní tmavé jíšky
Na sádle nebo oleji osmahneme dorůžova drobně nakrájenou cibuli, odhrneme ji stranou a přidáme maso nakrájené na kostky. Maso opečeme, přidáme papriku, kmín, pepř a sůl, orestujeme a zalijeme sterilovanými rajčaty i se šťávou a trochou vody. Pod poklicí dusíme za občasného míchání, až je maso měkké, pak přidáme proužky paprik a dodusíme. Vhodnou přílohou jsou houskové knedlíky nebo chléb.
—————