Kotlety

Americké kotlety ***

 

4 porce

  • 600 g vepřových kotlet
  • 60 g rostlinného oleje
  • 80 g kečupu Hellmann´s jemně pálivého
  • 20 g plnotučné hořčice
  • 4 g chilli papriček
  • 4 g česneku
  • 4 g soli

 

Z oleje, kečupu, hořčice, nadrobno nasekaných pálivých papriček, utřeného česneku a soli připravte marinádu. Kotlety nakrájíte na porce, naložíte do připravené marinády a necháte do druhého dne marinovat. Pak je položíte na vymaštěný plech a za stálého míchání zbylou marinádou pečete v troubě doměkka.

—————

Chalupářské maso

 

6 porcí

  • 6 vykostěných kotlet nebo plátky z kýty
  • 2 vejce
  • lžíce soli
  • lžíce majoránky
  • lžíce worcesteru
  • lžíce kečupu
  • 1/2 lžíce mletého pepře
  • 1/2 lžičky kari
  • 1/2 lžičky chilli nebo feferonky
  • lžička Solamylu
  • 1/2 kostky masoxu rozpuštěného v 0,5 dl vody
  • 10 stroužků česneku
  • olej

 

Z uvedených přísad připravíme marinádu. Plátky masa naklepeme, obalíme marinádou a naskládáme do zavařovací sklenice. Zavíčkujeme ji a uložíme do chladničky nejméně na 48 hodin. (Maso v marinádě ovšem vydrží v chladu i několik dní, což je na chalupě výhodné). Plátky smažíme na rozpáleném oleji asi 4 minuty po každé straně. Podáváme s brambory nebo s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

—————

Debrecínské vepřové kotlety

Debrecínské vepřové kotlety

 

Doba přípravy: asi 60 minut

1 porce asi 4 950 kJ/ 1 185 kcal 

4 porce

  • 4 větší kotlety
  • 10 dkg debrecínské klobásy
  • 3 rajčata
  • 3 zelené papriky
  • 1 velká cibule
  • 5 dkg slaniny
  • 2 lžíce sádla nebo jiného tuku
  • mletá sladká paprika
  • sůl

 

Kotlety naklepeme, na krajích nakrojíme, osolíme, opečeme je z obou stran na pánvi a vložíme do tepla. Na zbylém tuku z opékání kotlet osmahneme jemně nakrájenou cibuli, přidáme spařená oloupaná a na kostky nakrájená rajčata a očištěné papriky nakrájené na nudličky. Osolíme, okořeníme mletou paprikou, vložíme zpět kotlety, podlijeme a dusíme doměkka. Na jiné pánvi vyškvaříme nakrájenou slaninu a klobásu, přidáme k měkkým kotletám a podáváme s brambory, noky, rýží nebo těstovinami.

—————

Děkanské řízky

 

  • 3/4 kg vykostěných vepřových kotlet
  • 2 vejce
  • 1 lžíce hořčice
  • trochu soli
  • worcester
  • majoránka
  • mletý pepř
  • kmín
  • česnek utřený se solí
  • 2 lžičky solamylu

 

Ingredience smícháme a ve vzniklé směsi kotlety obalíme, naskládáme je do nádoby na sebe, alespoň dvakrát je přeložíme a necháme 24 hodin odležet. Pak prudce opečeme na oleji.

—————

Kotlety s perníkovou omáčkou

Kotlety s perníkovou omáčkou

 

4 porce

  • 4 vepřové kotlety
  • sůl
  • špetka římského kmínu (kuminu)
  • špetka koriandru
  • špetka pepře
  • čerstvá nebo sušená šalvěj a tymián
  • 2 stroužky česneku
  • 1 velká cibule
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 50 g másla
  • 1 a 1/2 hrnu slepičího vývaru (může být i z kostky)
  • 100 g nastrouhaného perníku

Očištěné naklepané kotlety osolíme a okořeníme a potřeme částí nasekaných bylinek. Necháme chvíli marinovat. Pak na rozehřátém másle kotlety opečeme z obou stran, vyjmeme je a uchováme na teplém místě. Ve výpeku opečeme drobně nakrájenou cibuli a nakrájený celer, přidáme prolisovaný česnek a vše zalijeme vývarem.

Vše promícháme a do směsi vrátíme opečené kotlety, které pod poklicí dusíme asi 40 minut na mírném ohni. Nakonec měkké kotlety vyjmeme, šťávu zahustíme strouhaným perníkem a rozvaříme. Kotlety na talířích přeléváme pernikovou omáčkou, porce zdobíme čerstvými bylinkami. Vhodné jsou různé přílohy z bramborového těsta nebo houskové knedlíky.

—————

Kotlety se švestkami

 

4 porce 

  • 4 vepřové kotlety
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • 2 lžíce oleje
  • 10 vypeckovaných švestek

 

Omyté osušené kotlety naklepeme, potřeme 2 stroužky česneku utřenými se solí, dva stroužky nakrájíme na plátky. Na rozehřátém oleji kotlety z obou stran dočervena opečeme, přidáme rozpůlené švestky a chvíli dusíme pod poklicí. Kotlety podáváme přelité vypečenou šťávou se švestkami. Vhodnou přílohou jsou brambory.

—————

Madridská žebírka

4 porce 

  • 4 vepřová žebírka
  • 4 lžíce oleje
  • petrželka
  • 2 stroužky česneku
  • 1 feferonka
  • pepř, sůl

 

Česnek, petrželku a feferonku jemně usekáme, promícháme s pepřem a olejem. Vepřová žebírka po obvodu a u kostí nařízneme mělkými zářezy, jemně naklepeme, potřeme připravenou směsí a necháme chvíli proležet. Pak je opečeme po obou stranách na pánvičce na oleji, osolíme a hned podáváme. Vhodnou přílohou jsou smažené bramborové hranolky a zeleninový salát.

—————

Mikulovské kotletky

 

Doba přípravy: 60 minut

1 porce asi 419 kcal/ 1 755 kJ

4 porce 

  • 4 větší nebo 8 menších kotlet (800 g)
  • 1 lžička grilovacího koření
  • špetka drceného pepře
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce másla
  • 1 chemicky neošetřený citron
  • 250 g hroznového vína
  • bylinky na ozdobení

 

Kotlety omyjeme a osušíme. Po obou stranách je zlehka naklepeme a několikrát nařízneme na okrajích, aby se nezkroutily. Můžeme je také na několika místech mírně uvolnit od kosti, aby se lépe propekly.

Kotlety posypeme grilovacím kořením a drceným pepřem. V pánvi rozpálíme olej a zprudka je z obou stran opečeme doměkka. Pak kotlety vyjmeme a udržujeme je stále teplé.

Do pánve s vypečeným tukem nasypeme cukr, necháme ho rozpustit a připravíme světlý karamel. Potom ho zalijeme trochou vody, přidáme máslo a vše ještě krátce povaříme.

Citron důkladně omyjeme, kůru ostrouháme a šťávu vymačkáme. Hrozny omyjeme a kuličky otrháme. Karamel ochutíme citronovou šťávou a najemno nastrouhanou kůrou, přidáme kuličky vína a vše společně prohřejeme. Pečené kotlety podáváme přelité karamelovou šťávou a ozdobené čerstvými bylinkami. Jako příloha jsou vhodné brambory.

—————

Steak v cibulové krustě - dietní

1 porce 1 135 kJ

2 porce

  • 2 vepřové kotlety
  • 1 lžíce hořčice
  • 2 cibule
  • sůl
  • pepř
  • trocha olivového oleje na smažení

Maso omyjeme, osušíme a rukou naklepeme. Z každé strany ho osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Cibuli nakrájíme na tenčí proužky a maso v ní obalíme. Pánev potřenou olivovým olejem rozpálíme a maso na ní z obou stran opečeme.

—————

Texaské kotlety se zázvorovou griládou

 

  • 600 g vepřových kotlet
  • 1 cibule
  • 1 lžíce medu
  • 1 palička česneku
  • 1 lžička worcesteru
  • olej
  • sůl

Griláda:

  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • 1 dl kečupu
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • lžička mletého zázvoru
  • 50 g rozinek

 

Porce masa zčásti odkrojíme od kosti, potřeme česnekem utřeným se solí a jemně krájenou cibulkou, pokapeme omáčkou, medem, vetřeme do masa a vše zakapeme olejem. Po zaležení nejméně 12 hodin vložíme na rozehřátou pánev, po 4 minutách otočíme a dopečeme. Dopředu si smícháním všech uvedených surovin připravíme griládu, kterou podáváme k masu. Jíme s chlebem nebo s pečenými brambory.

—————