Ragú a perkelty

Masové ragú s houbami

 

1 porce 1 590 kJ

1 porce

  • 50 g hovězího masa
  • 40 g libového vepřového masa
  • 5 g oleje
  • 30 g cibule
  • 100 g čerstvých hub
  • 35 g pálivých papriček
  • 35 g rýže
  • sůl
  • římský drcený kmín
  • mletý pepř

Omyté a osušené maso nakrájíme na nudličky, houby očistíme a pokrájíme na kousky. Na oleji orestujeme cibuli, přidáme maso, okořeníme a necháme dusit. Během dušení doplníme houbami, pálivou papričkou a dusíme, až je maso měkké. Podáváme s rýží.

—————

Ragú na tymiánu

 

4 porce 

  • 1/2 kg libové vepřové plece nebo kýty
  • sůl, mletý pepř
  • hladká mouka
  • olej
  • 10 dkg šunky
  • 5 lžic kečupu
  • 1 dl červeného vína
  • tymián
  • 2 vejce uvařená natvrdo
  • 1 cibule

 

Maso naklepeme a nakrájíme na stejné kousky. Osolíme je, opepříme, obalíme v mouce a vložíme na drobně nakrájenou, na oleji zpěněnou cibuli. Za stálého míchání je opečeme, podlijeme trochou vody a dusíme. K poloměkkému masu přidáme šunku nakrájenou na nudličky, kečup, víno, tymián a dusíme, až maso změkne. Při podávání porce ozdobíme kolečky uvařených vajec.

—————

Vepřové ragú s párkem a hráškem

 

Doba přípravy: 45 minut, z toho dušení 30 minut

1 porce = 370 kcal/ 1 550 kJ

4 porce

  • 500 g libové vepřové plece
  • 30 g oleje
  • 10 g hladké mouky
  • sůl
  • 1 lžička vegety
  • 200 g zmrazeného hrášku
  • 1 párek

 

Vepřové maso naklepeme, nakrájíme na kostky, vložíme na rozehřátý olej a za stálého míchání opékáme, až se vlastní šťáva vydusí. Maso poprášíme moukou, osmahneme, podlijeme trochou vody, přidáme vegetu, osolíme a dusíme, až maso téměř změkne. Pak přidáme hrášek, párek nakrájený na kolečka a dohotovíme.

—————

Vepřové ragú se zeleninou

 

4 porce 

  • 500 g vepřové plece
  • 200 g bílých fazolí
  • 200 g mrkve
  • 200 g žampionů
  • 300 g brambor
  • 150 g malých cibulek
  • 40 g tuku
  • 3/4 lžičky škrobové moučky
  • 2 dl bílého vína
  • 500 g rajčat
  • sůl

 

Přebrané, propláchnuté a okapané fazole zalijeme studenou vodou a necháme nabobtnat. Uvaříme doměkka. Maso nakrájíme na kostky, osolíme, vložíme na rozehřátý tuk,přidáme oloupané cibulky, na kousky nakrájenou mrkev, podlijeme trochou vody a dusíme pod pokličkou. Když je maso téměř měkké, přidáme pokrájené žampiony, spařená, oloupaná a na 1/4 nakrájená rajčata, brambory nakrájené na kousky, fazole a dusíme, až maso i zelenina změknou. Pak zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou ve víně a povaříme 2 minuty.

—————

Vepřový perkelt

 

  • 250 g libového vepřového masa (plec)
  • 50 g cibule
  • 1 lžíce oleje
  • mletá sladká paprika
  • sůl
  • česnek
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 10 g hladké mouky
  • 40 g Lučiny

 

Drobně nakrájenou cibuli zpěníme na oleji, zasypeme ji mletou paprikou, po zpěnění zalijeme trochou vody, osolíme a přivedeme do varu. Přidáme maso nakrájené na stejné kousky a dusíme téměř doměkka. Mouku rozmícháme v troše vody, vmícháme k masu, podle potřeby ještě podlijeme a přidáme rajčatový protlak a rozetřený česnek. Dusíme, až maso změkne. Lučinu rozetřeme se 2 lžícemi vody, vmícháme do omáčky a přihřejeme téměř k varu. Hned podáváme. Vhodná příloha je rýže nebo těstoviny.

—————