Špízy

Slovenská zbojnická jehla obložená salátem

Doba přípravy: 60 minut

1 porce je 3 555 kJ/850 kcal

4 porce

  • 600 g vepřové kýty
  • 2 červené cibule
  • 2 zelené papriky
  • 1 červená paprika
  • 2 rajčata
  • 150 g slaniny nebo uzeného bůčku
  • 200 ml bílého vína
  • 100 ml oleje
  • pepř
  • 1 kg brambor
  • mletá sladká paprika
  • 150 g sterilovaných kukuřičných zrn
  • 2  lžíce másla
  • sůl
  • hlávkový salát

Vepřovou kýtu opláchneme, osušíme, přes vlákno rozkrájíme na menší plátky, dobře paličkou naklepeme a mírně po okrajích nařízneme. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Do hlubší mísy urovnáme ve vrstvách střídavě cibuli a maso. Každou vrstvu masa posypeme mletým černým pepřem, mletou červenou paprikou a pokropíme vínem. Vše necháme přikryté odležet na chladném místě asi 1/2 dne.

Mezitím důkladně omyjeme brambory, zalijeme je horkou vodou a přibližně 10 minut je vaříme. Potom vodu slijeme a brambory necháme vychladnout. Slaninu nebo uzený bůček nakrájíme na plátky. Místo uzeného bůčku můžeme použít i bůček česnekový. Papriky omyjeme, zbavíme semen a nakrájíme na kousky. Rajčata nakrájíme na kolečka.

Připravené maso osolíme a napichujeme střídavě s cibulí, slaninou, zelenými a červenými paprikami a rajčaty na grilovací jehlice nebo špejle. Opékáme ze všech stran na části rozpáleného oleje asi 6 minut. Vychladlé brambory nakrájíme i se slupkou na kolečka silná asi 1/2 cm a vložíme je do zbylého rozpáleného oleje a osmažíme dozlatova.

Sterilovanou kukuřici mírně osolíme a prohřejeme na másle. Hotový špíz vyjmeme, obložíme listy hlávkového salátu a podáváme s kukuřicí a opečenými brambory. Zbojnickou jehlu můžeme také pokapat kečupem, posypat nastrouhaným křenem nebo podávat s tatarskou omáčkou.

—————

Špíz z vepřové panenky

Doba přípravy: 60 minut

1 porce asi 2 995 kJ/715 kcal

4 porce

  • 600 g vepřové panenky
  • olej

Marináda:

  • sůl
  • pepř
  • 2 šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce chilli
  • 2 lžíce mletého koriandru
  • 2 lžíce zázvoru
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce oleje

Burská omáčka:

  • 200 g burských oříšků
  • 2 lžíce oleje
  • 1 šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 2 chilli papričky
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • zelenina na přílohu

Nejprve si připravíme marinádu na maso. Šalotku a česnek oloupeme. Cibulku nasekáme najemno a česnek prolisujeme. V hlubší míse rozšleháme olivový olej, do kterého přidáváme koření - zázvor, koriandr, pepř, chilli a nakonec podle chuti sůl. Pak přidáme česnek a nasekanou šalotku, přilijeme také sojovou omáčku a vše zamícháme.

Vepřovou panenku opláchneme pod tekoucí vodou, očistíme od blan a osušíme papírovou utěrkou. Maso rozkrájíme na nudličky, které naložíme do předem připravené marinády. Maso necháme naložené 24 hodin. Druhý den napichujeme nudličky na špíz.

Na přípravu burské omáčky oloupeme šalotku a stroužky česneku. Cibulku usekáme nadrobno a česnek prolisujeme. Chilli papričky nasekáme na jemné kousky (z čerstvých nezapomeneme vyndat jádra). Na hlubší pánvi na oleji osmahneme nasekanou šalotku s česnekem a chilli papričkami. Přidáme buráky a vše osmahneme. Dochutíme cukrem, citronovou šťávou, solí a pepřem.

Připravené špízy opečeme na oleji ze všech stran. Po opečení je pokládáme na papírový ubrousek, aby se odsál přebytečný tuk. Hotové špízy servírujeme podlité burskou omáčkou. Jako přílohu můžeme podávat různé druhy zeleniny, jako je listový salát, rajče, paprika nebo okurka.

—————

Špízy z vepřové panenky s brusinkovou omáčkou

 

4 porce

  • 500 g vepřové panenky
  • 4 lžíce oleje
  • trocha thajské chilli omáčky
  • trocha hrubě mletého barevného pepře
  • sůl
  • 3 různobarevné papriky

Na omáčku:

  • 100 g kompotovaných brusinek
  • 200 ml bílého smetanového jogurtu nebo zakysané smetany
  • zelená petrželka
  • 1 červená cibule

Nejdříve připravíme studenou brusinkovou omáčku. Zelenou petrželku omyjeme a nadrobno nasekáme. Červenou cibuli oloupeme a nasekáme na kostičky. Do misky dáme kompotované brusinky, případně cibuli, petrželku a smetanový jogurt nebo zakysanou smetanu. Zlehka promícháme.

Vepřovou panenku omyjeme, osušíme a nakrájíme na větší kostky. Papriky očistíme, odstraníme semeníky, opláchneme a rovněž nakrájíme na větší kostky. Na grilovací jehly napícháme střídavě kostky masa a kousky papriky. V pánvi rozpálíme olej a špízy ze všech stran dokřupava opečeme.

Maso přelijeme ostrou chilli omáčkou, osolíme a okořeníme hrubě mletým barevným pepřem. Podlijeme několika lžícemi horké vody nebo vývaru a chvíli špízy podusíme. Podáváme se studenou brusinkovou omáčkou a s dušenou rýží nebo bramborami.

—————

Vepřové špízy s meruňkami

 

4 porce 

  • 600 g vepřové panenky
  • 200 g kompotovaných meruněk
  • 200 g anglické slaniny
  • 150 g pórku
  • olej na smažení
  • sůl
  • pepř

 

Vepřovou panenku omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky asi 2 cm silné. Plátky osolíme, opepříme a polovinu jich po obvodu obalíme slaninou.

Pórek očistíme a šikmo nakrájíme na širší špalíčky. Meruňky vyjmeme ze sklenice a na sítku necháme okapat. Poté je překrájíme na širší měsíčky.

Na jehly střídavě napichujeme maso, pórek a meruňky. Špízy osolíme,  opepříme a na oleji opečeme. Podáváme se sladkou chilli omáčkou a pečenými brambory.

—————