Vepřové pečeně

Bavorská křupavá pečeně

Bavorská křupavá pečeně
  • 1 kg vepřového plecka s kůží
  • sůl
  • pepř
  • olej
  • 1 lžička celého kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička bazalky
  • 500 ml tmavého piva
  • 1 kg cibule
  • bylinky na ozdobu

Troubu předehřejeme na 180 °C. Kůži u masa nakrojíme ostrým nožem do kříže a maso potřeme solí a pepřem. Pekáč vymažeme olejem, maso do něj položíme kůží nahoru a posypeme kmínem a drcenými bylinkami. Podlijeme trochou piva.

Cibuli nakrájíme na kousky a přidáme k masu. Pečeme v troubě asi 80 minut, občas znovu podlijeme pivem a 10 minut před vyjmutím masa z trouby potřeme kůži vypečenou šťávou a zapneme gril v troubě. Před nařezáním na plátky pečeni necháme asi 10 minut odležet v troubě s otevřenými dvířky. Na talíři zdobíme plátky masa bylinkami a podáváme s bramborovou kaší a kysaným zelím.

—————

Čínská pečeně

Pěkné vepřové maso se potře sardelovou pastou a dá péci. K němu se dá na plátky nakrájená velká cibule, pár zrnek pepře, nové koření, kousek bobkového listu a citronové nebo pomerančové kůry. Když je maso měkké, vyndá se a na ostatní se přilije dle potřeby vody, nechá hodně povařit, zahustí kysanou smetanou, v které se rozkloktá přiměřeně mouky. Vše se ještě povaří a přecedí na připravené nakrájené maso.

—————

Královská krkovička

Královská krkovička
  • 2 kg krkovice bez kosti

Marináda na maso:

  • 2 lžíce oleje
  • 3 lžíce hořčice
  • 4 lžíce bílého vína
  • 2 lžičky soli
  • šťáva z 1 citronu
  • 2 lžičky bílého pepře
  • 600 g uzeného masa bez kosti (kýta, krkovice, libový bok) nakrájeného na plátky
  • 250 g sýra nakrájeného na plátky (eidam nebo niva)
  • 300 g bílých žampionů
  • olej na potření alobalu
  • případně motouz
  • alobal na zabalení

Maso příčně nakrájíme na porce, ale úplně nedokrojíme, aby se pečeně nerozpadla. Rozšleháme marinádu z uvedených surovin a maso ze všech stran a v zářezech potřeme, zabalíme a necháme v chladu marinovat, nejlépe do druhého dne.

Pak na plátky uzeného masa klademe plátky žampionů a přitiskneme plátky sýra a to dáme do každého zářezu v krkovici. Celou naplněnou pečeni můžeme ovázat motouzem, pevně ji zabalíme do pomaštěného alobalu a dáme péct do trouby předehřáté na 180 °C 2 hodiny.

Opatrně rozbalíme a můžeme ještě chvíli dopékat dočervena. Hotovou pečeni necháme 10 minut odpočívat, teprve pak ji porcujeme a podáváme. Vhodnou přílohou je zapečená bramborová kaše nebo bramborový salát.

—————

Křupavá vepřová pečeně

6 porcí

 

  • 1,5 kg vepřového masa s kůží (bůček, plec, pečeně)
  • 1 oloupaná cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 180 ml světlého piva
  • 200 g růžičkové kapusty
  • 2 mrkve
  • 1 menší pórek
  • lžíce másla

 

Směs na potření masa:

 

  • 2 lžíce medu
  • drcený černý pepř
  • 1 lžička drceného koriandru
  • 2 stroužky česneku utřeného se solí
  • 2 lžíce světlého piva

 

Kůži masa nařežeme do mřížky a celý povrch potřeme směsí. Necháme ve fólii alespoň přes noc odležet.

Kostky cibule s česnekem a naloženým masem dáme do pekáčku. Podlijeme polovinou piva, přiklopíme a pečeme v troubě při 180 °C.

Maso pečeme pod pokličkou asi hodinu, pak je odklopíme a dopečeme. Během pečení podléváme pivem a výpekem.

Zeleninu očistíme, pak krátce povaříme v osolené vodě, scedíme. Před podáváním ji orestujeme na másle a osolíme.

—————

Medová vepřová žebírka

 

  • vepřový bok od kosti
  • podravka
  • grilovací koření
  • drcený kmín
  • sůl
  • voda

Na marinádu:

  • červené víno
  • med
  • sojová omáčka
  • drcené chillii papričky
  • česnek

Vepřový bok rozporcujte na jednotlivá žebírka. Ta osolte a ochuťte grilovacím kořením, podravkou a kmínem. Jednotlivé kousky mas naskládejte na hluboký plech, podlijte vodou a dejte péct do trouby. Během pečení žebírka pravidelně otáčejte, dokud nejsou hotová.

Mezitím si připravíme marinádu z červeného vína a medu v poměru 1:1, přidejte sojovou omáčku, chilli papričky a lisovaný česnek. Upečená žebírka kousek po kousku potřete ze všech stran marinádou. Případně ještě na pár minut vložte do trouby.

—————

Pečená krkovice s domácí barbecue omáčkou

6 porcí

  • 100 ml pomerančové šťávy
  • 75 ml šťávy z grepu
  • 1 kg vepřové krkovice
  • půlka zelené chilli papriky
  • mletá káva
  • drcený římský kmín
  • indické kari koření
  • hrubozrnná sůl

Barbecue omáčka:

  • 40 g prorostlé slaniny
  • 0,5 lžíce oleje
  • 150 g kečupu
  • 50 g javorového sirupu
  • 100 ml pomerančové šťávy
  • 1,5 lžíce worcesteru
  • 1 sušená červená chilli paprička

Chilli papriku tence nakrájíme a smícháme s kořením, solí, kávou i ovocnými šťávami. Do marinády na 12 hodin ponoříme nakrojenou krkovici - často otáčíme a přeléváme. Maso opečeme na pánvi a pak na 90 minut vložíme do trouby vyhřáté na 150 °C. Kostičky slaniny orestujeme, přidáme sirup, kečup, ovocnou šťávu, drcené chilli i worcester a při mírné teplotě 5 minut povaříme. Omáčku dáme vystydnout a uložíme v  chladu.

—————

Plněná vepřová pečeně

Plněná vepřová pečeně

Doba přípravy: 110 minut

1 porce 2 885 kJ/ 689 kcal

4 porce

  • 1 kg vepřové pečeně
  • 200 g švestek
  • 100 g slaniny
  • sůl
  • mletý pepř
  • 2 - 3 snítky čerstvého tymiánu
  • 2 snítky šalvěje
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 pomeranč
  • 400 ml červeného vína
  • 800 ml vývaru
  • 1 lžíce hladké mouky

Vepřovou pečeni důkladně očistíme a opatrně ostrým nožem vyřízneme do jejího středu kulatý otvor. Švestky omyjeme a nakrájíme na menší kousky, slaninu na nudličky. Švestky a část slaniny smícháme.

Směsí ze švestek a slaniny důkladně naplníme dutinu v pečeni. Na povrchu maso osolíme a opepříme. Položíme na ni čerstvý tymián a šalvěj a převážeme provázkem. Cibuli a česnek nakrájíme na větší kousky.

Připravené maso dáme do pekáčku a pokapeme pomerančovou šťávou. Přidáme nakrájenou cibuli, česnek a zbylou slaninu. Podlijeme vínem, přiklopíme a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 180 °C asi 80 minut.

Při pečení maso podléváme vývarem a přeléváme šťávou. Ke konci je odklopíme a dopečeme dozlatova. Měkké maso vyjmeme, omáčku zahustíme moukou a provaříme. Maso vrátíme a vše krátce prohřejeme.

—————

Vepřo knedlo zelo

4 porce

 

Knedlík:

 

  • 1 houska
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • sůl
  • 400 g hrubé mouky
  • na špičku nože kypřícího prášku

 

Pečeně:

 

  • 1 oloupaná cibule
  • 800 g vepřového masa
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 1 lžíce hladké mouky

 

Zelí:

 

  • 1 oloupaná brambora
  • 500 g kysaného zelí
  • 1/2 lžičky celého kmínu
  • sůl
  • asi 1 lžíce krupicového cukru

 

Vejce a sůl rozmícháme v mléce. Vlijeme je do mouky, přidáme kostičky housky a vypracujeme těsto. Po hodině zapracujeme kypřící prášek s trochou mouky a vyválíme 2 šišky. Vaříme ve vroucí, osolené vodě asi 25 minut. Poté propícháme.

Maso osolíme a opepříme a s nasekanou cibulí podlijeme asi 150 ml vody. Pečeme při 180 °C zhruba 75 minut. Výpek zahustíme moukou a připravíme z něj šťávu.

Zelí překrájíme a ve troše vody je spolu s nastrouhanou bramborou a kmínem podusíme. Dochutíme solí a cukrem.

 

—————

Vepřová krkovice s bramborovým knedlíkem

Vepřová krkovice s bramborovým knedlíkem

Doba přípravy: asi 2 hodiny

1 porce asi 8 017 kJ/ 1 915 kcal

4 porce

  • 800 g vepřové krkovice bez kosti
  • 2 stroužky česneku
  • sůl
  • pepř
  • kmín

Knedlíky:

  • 100 g krupice
  • 100 g hrubé mouky
  • 600 g brambor vařených ve slupce

Zelí:

  • 1 hlávka červeného zelí
  • 1 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • ocet
  • cukr
  • 1 brambor

Krkovici omyjeme a osušíme. Osolíme, opepříme a potřeme drceným česnekem. Vložíme do pekáčku, pokmínujeme, podlijeme vodou a pečeme zhruba při 180 °C 100 minut. Maso obracíme a podléváme výpekem.

Připravíme si zelí a knedlíky. Hlávku zelí rozčtvrtíme, vyřízneme košťál a zelí nakrouháme. Cibuli rozkrájíme na kostky a orestujeme na sádle. Přidáme zelí, mírně podlijeme vodou a zlehka ochutíme octem, cukrem a solí. Přikryjeme poklicí a dusíme doměkka. Mezitím najemno nastrouháme syrový brambor, kterým zelí před dokončením zahustíme. Nakonec ještě dochutíme solí, cukrem a octem.

Vařené brambory oloupeme, umeleme a promícháme s vejcem, moukou, krupicí a solí. Vypracujeme tužší těsto, které rozdělíme na díly, ze kterých tvarujeme šišky. Pracujeme pokud možno rychle, protože bramborové těsto rychle řídne. Knedlíky vložíme do vroucí osolené vody. Po zavaření je lehce zamícháme, aby se nám nepřilepily ke dnu. Vaříme asi 20 - 25 minut.

—————

Vepřová kýta dušená na pivě

Doba přípravy: asi 60 minut

1 porce asi 2 535 kJ/ 605 kcal

4 porce

  • 1 kg vepřové kýty
  • 1 cibule
  • 3 lžíce oleje nebo sádla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 dl světlého piva
  • 2 stroužky česneku
  • 4 zrnka pepře
  • 2 lžičky kmínu
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • sůl
  • listy hlávkového salátu, rajčata, okurky, fazolky na ozdobu

Vepřovou kýtu otřeme vlhkou utěrkou. Česnek utřeme se solí, potřeme jím maso, které opečeme po všech stranách v rozehřátém oleji. Kýtu vyndáme a do oleje vložíme oloupanou a  nadrobno nakrájenou cibuli.

Osmahneme ji dorůžova, zaprášíme hladkou moukou a znovu osmahneme. Podlijeme ji pivem (ne plzeň, ta hořkne), 1/4 litrem horkého vývaru nebo vodou, vše rozmícháme a do směsi vložíme kýtu. Posypeme ji kmínem, přidáme zrnka pepře a dusíme ji v troubě za občasného podlévání šťávou.

Před koncem úpravy maso odklopíme a necháme je opéci, aby mělo kůrčičku. Hotové maso vyjmeme, ze šťávy odstraníme zrnka pepře, vmícháme rajčatový protlak a krátce povaříme.

Nakonec maso nakrájíme na plátky, polijeme je šťávou a podáváme s vařenými bramborami či rýží. Zdobíme listy hlávkového salátu, rajčaty, okurkami a vařenými fazolkami.

Maso můžeme podávat i s haluškami.

—————