Zelenina a houby z grilu

Grilovaná cibule

1 porce 113 kcal/ 475 kJ

1 porce

 

  • 1 velká červená cibule
  • máslo
  • tabasco
  • worcester
  • sůl a pepř

 

Neoloupanou cibuli dáme do misky s vodou a zatížíme talířkem tak, aby byla potopená. Takto máčíme asi 30 minut. Cibuli vyjmeme, dobře osušíme a dáme na gril. Grilujeme asi 20 minut ze všech stran. Dobře ugrilovaná cibule se dá snadno propíchnout vidličkou. Přendáme z grilu na talířek a odstraníme vrchní slupku. Osolíme a opepříme podle chuti. Podáváme s máslem, tabascem a worcesterem.

—————

Grilovaná rajčata s mozzarellou

4 porce

  • 4 velká rajčata
  • 1 mozzarella
  • 1 vejce
  • čerstvá bazalka
  • mletý pepř
  • sůl

Rajčata omyjeme, rozpůlíme a lžičkou vydlabeme. Mozzarellu nakrájíme na kostičky, smícháme se syrovým vejcem, osolíme, opepříme a přidáme nasekanou bazalku. Půlky rajčat osolíme, naplníme směsí a dáme asi 10 minut na gril.

—————

Grilované cuketové rolky

 

  • 1 cuketa nakrájená na tenké plátky (podélně)
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej na pánev
  • 200 g lučiny nebo měkkého kozího sýra
  • lístky bazalky nebo petrželky (nebo listového špenátu)
  • citronová šťáva

 

Plátky cukety opečeme na grilovací pánvi nebo na grilu z obou stran, osolíme je a opepříme. Našleháme lučinu nebo čerstvý kozí sýr, potřemem jím cuketu, poklademe zelenými lístky a stočíme. Rolky podáváme vychlazené.

 

Tip: Opečené plátky cukety potřeme utřeným česnekem se solí a pak plníme, pevně stočíme.

—————

Grilovaný lilek s kozím sýrem

Doba přípravy: 50 minut

1 porce asi 250 kcal/ 1 047 kJ

4 porce

 

  • 1 velký lilek
  • 4 rajčata
  • sůl
  • 4 - 5 lžic olivového oleje
  • 1 1/2 lžíce citronové šťávy
  • 3 lžíce nasekaného oregana
  • mletý černý pepř
  • 100 g čerstvého kozího sýra
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • 150 g rukoly
  • 2 lžíce piniových jader

 

Lilek očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka asi 1 cm silná. Osolíme je a necháme vypotit. Rajčata omyjeme - polovinu nakrájíme na plátky a zbylá na malé kousky.

V misce smícháme olej, citronovou šťávu a oregano. Marinádu podle chuti osolíme a opepříme. Kolečka lilku osušíme papírovým ubrouskem a potřeme 2/3 připravené marinády. Lilek z obou stran ogrilujeme (asi 8 minut) a polovinu koleček potřeme sýrem. Na sýr rozdělíme plátky rajčat a přiklopíme zbylými kolečky lilku.

Vzniklý sendvič krátce zapečeme na grilu a posypeme pažitkou. Rukolu očistíme, opláchneme, promícháme s rajčaty nakrájenými na kousky a posypeme piniemi. Salát zakapeme zbylou marinádou a podáváme s grilovaným lilkem.

—————

Lilek na grilu

 

  • 4 lilky
  • malý svazek listové  petržele
  • 4 lžíce vinného octa
  • 4 stroužky česneku
  • olivový olej
  • sůl

 

Omyté neoloupané lilky nakrájíme podélně na plátky silné asi 1 cm, potřeme je olejem a pečeme na grilu asi 3 minuty z každé strany. Pak lilky osolíme, zakápneme olivovým olejem a vinným octem, posypeme nadrobno nasekanou listovou petrželí a nakrájeným česnekem a necháme asi hodinu odležet v chladnu. Poté podáváme.

 

TIP: pokud lilky nepodáváme hned, můžeme je zalít olejem a uložit i na delší dobu do chladničky

—————

Marinované žampiony

 

1 porce 62 kcal/ 260 kJ

4 porce

 

  • 12 pevných žampionů
  • olivový olej
  • 2 lžíce grilovacího koření

 

Žampiony očistíme a odřízneme nožky. Společně s olejem a grilovacím kořením vložíme do sáčku, uzavřeme a necháme marinovat. Čím déle tím lépe. Grilujeme asi 10 minut, až zhnědnou.

—————

Papriky grilované s česnekem

 

  • půlky paprik, omyté a zbavené semínek
  • česnek utřený se solí
  • olivový olej
  • čerstvě mletý černý pepř

 

Papriky máčíme v marinádě z oleje, česneku, soli a pepře. Necháme marinovat několik hodin. Pomalu grilujeme, až je zelenina měkká.

—————

Tulácká zelenina

4 porce

  • 4 větší kusy alobalu
  • olej na vymazání
  • 4 oškrábané mrkve
  • 4 oloupané cibule
  • 4 umyté brambory
  • 4 lžíce tuku
  • pepř

 

Alobal potřeme olejem, položíme na něj 1 mrkev, 1 bramboru, 1 cibuli, přídáme 1 lžíci tuku a špetku pepře. Důkladně zabalíme a pečeme na roštu 45 - 50 minut. Můžeme péci také v troubě, asi 30 minut.

—————