Zelenina a houby z grilu
Grilovaná cibule
1 porce 113 kcal/ 475 kJ
1 porce
- 1 velká červená cibule
- máslo
- tabasco
- worcester
- sůl a pepř
Neoloupanou cibuli dáme do misky s vodou a zatížíme talířkem tak, aby byla potopená. Takto máčíme asi 30 minut. Cibuli vyjmeme, dobře osušíme a dáme na gril. Grilujeme asi 20 minut ze všech stran. Dobře ugrilovaná cibule se dá snadno propíchnout vidličkou. Přendáme z grilu na talířek a odstraníme vrchní slupku. Osolíme a opepříme podle chuti. Podáváme s máslem, tabascem a worcesterem.
—————
Grilovaná rajčata s mozzarellou
4 porce
- 4 velká rajčata
- 1 mozzarella
- 1 vejce
- čerstvá bazalka
- mletý pepř
- sůl
Rajčata omyjeme, rozpůlíme a lžičkou vydlabeme. Mozzarellu nakrájíme na kostičky, smícháme se syrovým vejcem, osolíme, opepříme a přidáme nasekanou bazalku. Půlky rajčat osolíme, naplníme směsí a dáme asi 10 minut na gril.
—————
Grilované cuketové rolky
- 1 cuketa nakrájená na tenké plátky (podélně)
- sůl
- pepř
- olivový olej na pánev
- 200 g lučiny nebo měkkého kozího sýra
- lístky bazalky nebo petrželky (nebo listového špenátu)
- citronová šťáva
Plátky cukety opečeme na grilovací pánvi nebo na grilu z obou stran, osolíme je a opepříme. Našleháme lučinu nebo čerstvý kozí sýr, potřemem jím cuketu, poklademe zelenými lístky a stočíme. Rolky podáváme vychlazené.
Tip: Opečené plátky cukety potřeme utřeným česnekem se solí a pak plníme, pevně stočíme.
—————
Grilovaný lilek s kozím sýrem
Doba přípravy: 50 minut
1 porce asi 250 kcal/ 1 047 kJ
4 porce
- 1 velký lilek
- 4 rajčata
- sůl
- 4 - 5 lžic olivového oleje
- 1 1/2 lžíce citronové šťávy
- 3 lžíce nasekaného oregana
- mletý černý pepř
- 100 g čerstvého kozího sýra
- 1 lžíce nasekané pažitky
- 150 g rukoly
- 2 lžíce piniových jader
Lilek očistíme, omyjeme a nakrájíme na kolečka asi 1 cm silná. Osolíme je a necháme vypotit. Rajčata omyjeme - polovinu nakrájíme na plátky a zbylá na malé kousky.
V misce smícháme olej, citronovou šťávu a oregano. Marinádu podle chuti osolíme a opepříme. Kolečka lilku osušíme papírovým ubrouskem a potřeme 2/3 připravené marinády. Lilek z obou stran ogrilujeme (asi 8 minut) a polovinu koleček potřeme sýrem. Na sýr rozdělíme plátky rajčat a přiklopíme zbylými kolečky lilku.
Vzniklý sendvič krátce zapečeme na grilu a posypeme pažitkou. Rukolu očistíme, opláchneme, promícháme s rajčaty nakrájenými na kousky a posypeme piniemi. Salát zakapeme zbylou marinádou a podáváme s grilovaným lilkem.
—————
Lilek na grilu
- 4 lilky
- malý svazek listové petržele
- 4 lžíce vinného octa
- 4 stroužky česneku
- olivový olej
- sůl
Omyté neoloupané lilky nakrájíme podélně na plátky silné asi 1 cm, potřeme je olejem a pečeme na grilu asi 3 minuty z každé strany. Pak lilky osolíme, zakápneme olivovým olejem a vinným octem, posypeme nadrobno nasekanou listovou petrželí a nakrájeným česnekem a necháme asi hodinu odležet v chladnu. Poté podáváme.
TIP: pokud lilky nepodáváme hned, můžeme je zalít olejem a uložit i na delší dobu do chladničky
—————
Marinované žampiony
1 porce 62 kcal/ 260 kJ
4 porce
- 12 pevných žampionů
- olivový olej
- 2 lžíce grilovacího koření
Žampiony očistíme a odřízneme nožky. Společně s olejem a grilovacím kořením vložíme do sáčku, uzavřeme a necháme marinovat. Čím déle tím lépe. Grilujeme asi 10 minut, až zhnědnou.
—————
Papriky grilované s česnekem
- půlky paprik, omyté a zbavené semínek
- česnek utřený se solí
- olivový olej
- čerstvě mletý černý pepř
Papriky máčíme v marinádě z oleje, česneku, soli a pepře. Necháme marinovat několik hodin. Pomalu grilujeme, až je zelenina měkká.
—————
Tulácká zelenina
4 porce
- 4 větší kusy alobalu
- olej na vymazání
- 4 oškrábané mrkve
- 4 oloupané cibule
- 4 umyté brambory
- 4 lžíce tuku
- pepř
Alobal potřeme olejem, položíme na něj 1 mrkev, 1 bramboru, 1 cibuli, přídáme 1 lžíci tuku a špetku pepře. Důkladně zabalíme a pečeme na roštu 45 - 50 minut. Můžeme péci také v troubě, asi 30 minut.
—————