Cibule

Cibuláčky

 

 

  • 1 vejce
  • 10 dkg hladké mouky
  • 1 větší cibule
  • 5 dkg nastrouhaného eidamu
  • 1 dl piva
  • sůl
  • pepř
  • mletá sladká paprika
  • kari
  • olej na smažení

Všechny suroviny smícháme, vytvoříme malinké placičky a smažíme na oleji. Cibuláčky chutnají výborně k pivu a vínu.

—————

Cibule jako mozeček

 

  • 4 větší cibule
  • 50 g tuku
  • 1 malá konzerva játrové paštiky
  • 4 vejce
  • pepř
  • sůl
  • zelená nať

 

Cibuli nakrájíme na plátky a osmahneme na tuku, mírně podlijeme a dusíme doměkka. Pak ji doplníme pokrájenou paštikou a znovu osmahneme. Tento základ osolíme, opepříme a zalijeme vejci. Mícháme, až vznikne hustá kaše. Nakonec hojně posypeme zelenou natí. Podáváme s pečivem nebo bramborem. Nejlépe vychutnáme s okurkou nebo zeleninovým salátem a chlazeným pivem.

—————

Cibule zapečená s balkánským sýrem

 

 

  • 1/2 kg cibule
  • 200 g balkánského sýra
  • 2 dl mléka
  • 2 vejce
  • 3 lžíce strouhanky
  • pepř
  • petrželka
  • olej
  • tuk a strouhanka na vysypání

 

Oloupanou cibuli pokrájíme na plátky, osmahneme na oleji a když zchladne, vmícháme nastrouhaný sýr, strouhanku, pepř a petrželku. Promícháme a dáme do zapékací misky vymazané a vysypané strouhankou. Zalijeme mlékem s rozmíchanými vejci a upečeme dozlatova.

—————

Cibulové prstýnky

 

  • větší cibule
  • 1 a 1/4 hrnku hladké mouky
  • půl hrnku solamylu
  • 1 a 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 1 hrnek sodovky
  • olej na smažení
  • zelená petrželka
  • sůl

Cibule zbavíme slupek a nakrájíme na prstýnky a necháme je asi 10 minut v ledové vodě, pak je v utěrce osušíme. V misce smícháme mouku, škrob, kypřící prášek do pečiva, sůl a sodovku. Ve fritéze nebo v těžké pánvi rozehřejeme olej, kroužky máčíme v těstíčku a smažíme dozlatova. Klademe je na talíře s papírovým ubrouskem, aby odkapal přebytečný tuk, a osolíme. Hotové prstýnky uchováváme v troubě vyhřáté na 100 °C. Smažíme po částech, olej musí být vždy dobře rozehřátý. Hotové prstýnky narovnáme na mísu, v oleji prudce (10 vteřin) osmažíme petrželové lístky, kterými prstýnky posypeme.

—————

Smažené cibulky

  • plátky cibule
  • 1 až 2 vejce
  • mouka
  • strouhaný sýr
  • sůl
  • mléko

Těstíčko uděláme z mouky,vajec, sýra, soli a mléka. Nakrájíme asi 1 cm silná cibulová kolečka, která obalíme v těstíčku. Smažíme na mírnějším ohni (cibule měkne pomaleji). 

—————