Cizrna
Cizrna na rajčatech
Doba přípravy: 50 minut
1 porce asi 598 kcal/ 2 505 kJ
4 porce
- 1 velká cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 400 g naklíčené cizrny
- špetka mletého koriandru
- kurkuma
- špetka drceného pepře
- 300 ml zeleninového vývaru
- 1 snítka bazalky
- 500 g rajčat nebo cherry rajčátek
- 3 stroužky česneku
- 250 g zakysané smetany
- řeřicha na ozdobení
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Na pánvi rozpálíme olej a cibuli na něm necháme zesklovatět. Přidáme cizrnu, krátce orestujeme a ochutíme špetkou mletého koriandru, drceného pepře a kurkumu.
Podlijeme zeleninovým vývarem, přiklopíme a dusíme do poloměkka. Rajčata opláchneme a nakrájíme na menší kousky. Česnek oloupeme a utřeme nebo prolisujeme. Bazalku opláchneme a nasekáme nadrobno.
Zeleninu přidáme na pánev k cizrně, osolíme a dusíme doměkka. Nakonec vše zalijeme zakysanou smetanou promíchanou s nasekanými bylinkami a krátce prohřejeme. Hotový pokrm ozdobíme řeřichou.
—————
Cizrna s krůtími řízky - dietní
1 porce 1 306 kJ
6 porcí
- 100 g naklíčené cizrny
- 1 lžíce másla
- 1 střední cibule nakrájená na kostičky
- 1 červená paprika nakrájená na nudličky
- 500 g krůtích řízků nakrájených na nudličky
- 200 g rýže
- 2 lžíce oleje
- 500 ml masového vývaru
- 2 lžíce petrželky
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Naklíčenou cizrnu prolijeme vroucí vodou, přesypeme do hrnce, zalijeme horkou vodou a necháme pomalu vařit 10 minut. Ke konci varu ji osolíme. Rýži uvaříme ve větším množství osolené vroucí vody. V malé pánvičce na másle zpěníme cibuli, přidáme papričku a krátce osmažíme. Ve větší pánvi rozpálíme olej a opečeme osolené a opepřené nudličky masa. Do pánve s masem přidáme rýži, cizrnu, cibuli s papričkou, společně prohřejeme a podáváme zdobené petrželkou.
—————
Cizrna s rajčatovou salsou
Doba přípravy: 80 minut (bez doby namáčení)
1 porce asi 1 672 kJ/ 399 kcal
4 porce
- 300 g cizrny
- 2 jarní cibulky
- 2 snítky petrželky
- 1/2 lžičky kypřícího prášku
- 1/2 lžičky drceného fenyklu
- špetka mletého římského kmínu
- 1 lžička cukru
- šťáva z 1/2 citronu
- sůl
- mletý pepř
Salsa:
- 1 salátová okurka
- 1 zelená paprika
- 3 rajčata
- 2 lžičky olivového oleje
- 1 lžíce kečupu
- olej na smažením
- bylinky na ozdobu
Cizrnu namočíme přes noc do studené vody, aby byla měkká, ale stále křupavá (kdo chce, může ji uvařit). Pak ji přecedíme přes síto a rozmixujeme. Jarní cibulky očistíme, nakrájíme nadrobno, petrželku nasekáme najemno. Vše přidáme k rozmixované cizrně.
Směs promícháme, přisypeme kypřící prášek, drcený fenykl, kmín, cukr, zakapeme citronovou šťávou, osolíme a opepříme. Ještě jednou důkladně promícháme nebo rozmixujeme a necháme odležet.
Mezitím připravíme salsu. Okurku, papriku a rajčata nakrájíme na kostičky a promícháme. Zalijeme olivovým olejem, přidáme kečup a ještě jednou promícháme.
Z cizrnové hmoty uděláme navlhčenýma rukama kuličky. Osmažíme je ze všech stran v rozpáleném oleji. Pokládáme je na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk. Kuličky podáváme teplé i studené, a to s rajčatovou salsou a ozdobené čerstvými bylinkami.
—————