Čočka

Čočka se švestkami

 

  • 300 g čočky
  • 100 g sušených švestek
  • sádlo nebo máslo
  • sůl

Čočku a sušené švestky namočíme do vody a necháme do druhého dne. Druhý den společně uvaříme. Čím více dáme švestek, tím je čočka chutnější. Čočku přisolíme, podle chuti dobře omastíme sádle nebo máslem.

—————

Čočka se zelím a uzeným

Čočka se zelím a uzeným

Doba přípravy: 45 minut

  • 300 g čočky
  • 300 g uzeného masa
  • 2 hrsti kysaného zelí
  • 1 červená paprika
  • 1 menší pórek
  • 1 cibule
  • sůl
  • mletý pepř
  • feferonka nebo chilli (není nutné)
  • olej

Přebranou čočku namočíte den předeme do vody. Druhý den uvaříte doměkka. Maso a papriku nakrájíte na kostičky, zelí překrájíte na menší kousky. Na pánvi rozehřejte olej a na něm necháte zesklovatět najemno pokrájenou cibuli. Pak přidáte nadrobno pokrájený pórek a společně osmažíte.

Přisypete maso, zelí, papriku, promícháte, osolíte, okořeníte a trošku podlijete vodou nebo vývarem. Milovníci ostrých jídel mohou přidat trošku chilli nebo feferonku. Asi 5 minut podusíte pod pokličkou. Uvařenou scezenou čočku smícháte s obsahem pánve. Celou porci ještě můžeme dozdobit zeleninou a podávejte s pečivem.

—————

Čočková sekaná

 

4 porce 

  • 220 g červené čočky
  • sůl
  • 150 g čerstvých hub nakrájených nadrobno
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička tymiánu
  • 100 g nadrobno nakrájeného pórku
  • 2 plátky toastového chleba
  • 100 ml smetany
  • 2 vejce
  • 80 g blaťáckého zlata
  • 70 g ementálu nebo čedaru
  • 2 lžíce sekané petrželky
  • máslo a strouhanka na formu

 

Čočku v osolené vodě přivedeme k varu. Po 3 minutách vaření asi 1/3 čočky vyjmeme. Propláchneme ji studenou vodou. Zbylou luštěninu vaříme  15 minut doměkka. Scedíme ji.

Na oleji houby s tymiánem podusíme asi 10 minut doměkka. Přimícháme pórek a odstavíme. Chléb zalijeme smetanou.

Všechnu čočku promícháme s houbami, rozmočeným chlebem, vejci, nastrouhanými sýry, petrželkou a solí.

Formu naplníme směsí. Postavíme ji do pekáčku s vodou a v troubě pečeme při 170 °C asi 45 minut.

—————

Čočkové kari s vejcem

4 porce

  • 250 g hnědé čočky
  • 1 cibule
  • 250 g mrkve
  • 600 g brambor
  • 1 lžíce másla
  • 500 ml vývaru
  • 250 ml kokosového mléka
  • asi 1 lžíce kari koření
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • 4 vejce uvařená nahniličko
  • bylinka na ozdobu

Čočku necháme ve studené vodě nabobtnat. Cibuli, mrkev i brambory oloupeme a nasekáme na kostičky. V kastrolu zahřejeme máslo. Cibuli s mrkví na něm orestujeme. Pak přidáme scezenou čočku a brambory, zalijeme vše vývarem a dusíme téměř doměkka. Dle potřeby přiléváme vodu.

Do směsi přidáme kokosové mléko a  kari. Vše dovaříme doměkka, osolíme a opepříme. Čočkovo-zeleninovou směs doplníme vejci a ozdobíme bylinkou.

—————

Čočkový prejt s jáhlami

 

 

  • 250 g čočky
  • 150 g jáhel
  • česnek
  • pepř
  • majoránka
  • 1 cibule
  • 3 kuličky nového koření
  • 60 g tuku

 

Čočku uvaříme do poloměkka v neosolené vodě s  novým kořením. Jáhly nejprve spaříme vařící vodou, smícháme je s čočkou a pak směs ještě na mírném ohni dovaříme úplně do změknutí. Odstavíme, osolíme a okořeníme, přidáme nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek. Vmícháme tuk dle vlastního výběru, dáme do pekáčku a zapečeme.

—————

Ďábelský čočkový hrnec

Ďábelský čočkový hrnec

Doba přípravy: 60 minut

4 porce

  • 1 svazek mladé cibulky nebo 1 cibule
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 chilli papričky
  • 250 g červené čočky
  • 1 malý ananas
  • 250 g brambor
  • 2 lžíce olivového oleje
  • špetka šafránu
  • 1 l masového vývaru
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 3 lžíce pomerančové šťávy
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • drcený pepř
  • sůl
  • čerstvé bylinky na ozdobení

Cibuli očistíme a nakrájíme na nudličky. Slaninu nakrájíme na tenké plátky. Chilli papričky nasekáme najemno. Čočku propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Ananas i brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky.

V hrnci rozpálíme olej a cibuli necháme zesklovatět. Přidáme slaninu, opečeme jí, přisypeme chilli papričky a šafrán a osmahneme. Zalijeme vývarem, přisypeme čočku a necháme 20 minut dusit.

Potom přidáme nakrájené brambory a povaříme ještě asi 10 minut. Nakonec přimícháme kousky ananasu a kurkumu a dusíme doměkka.

Hotový pokrm dochutíme pomerančovou a citronovou šťávou, solí a pepřem. Ozdobíme čerstvými bylinkami.

 

—————

Dušená čočka s klobásou

  • 4 lžíce olivového oleje
  • 450 g klobásy šikmo nakrájené na kolečka
  • 1 nakrájená cibule
  • 2 karotky nakrájené na špalíčky
  • 2 řapíky celeru nakrájené na špalíky
  • 1 prolisovaná palička česneku
  • 3 a 1/2 hrnku čočky
  • 2 hrnky slepičího vývaru (může být i z kostky)
  • 1 bobkový list
  • lžička sušeného rozmarýnu
  • sůl
  • pepř

Na dvou lžících rozehřátého oleje opečeme klobásy dozlatova a vyjmeme je z rendlíku. Přidáme cibuli, karotku, celer a česnek a opékáme 5 minut za stálého míchání. Pak přidáme propláchnutou čočku, vývar, necelé 4 hrnky vody, bobkový list, rozmarýn, zbylý olej a sůl. Přivedeme do varu, zmírníme a pomalu dusíme, až je čočka měkká. Pak přidáme opečené klobásy, vše prohřejeme a podle chuti dosolíme, opepříme a podáváme.

—————

Zapečená čočka

 

Doba přípravy: 60 minut (bez doby máčení čočky)

6 porcí

  • 500 g čočky
  • ocet
  • 100 g slaniny
  • 1 nožička klobásy
  • 100 g cibule
  • pepř
  • sůl
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1,5 dl zakysané smetany
  • snítka petržele
  • 2 bobkové listy
  • 2 vejce natvrdo
  • 4 sladkokyselé okurky
  • 4 listy hlávkového salátu

Čočku přebereme, opláchneme, namočíme na 2 hodiny do studené vody a pak ji v téže (neosolené) vodě dáme vařit. Máme-li malozrnnou čočku, musíme namáčet déle - nejlépe přes noc.

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Slaninu nakrájíme na menší nudličky a osmahneme ji na polovině sádla v míse remosky. Přidáme nakrájenou cibuli a vše osmažíme dozlatova. Zaprášíme hladkou moukou. Zalijeme asi 1,5 dl vody, podle chuti okyselíme octem, přidáme bobkový list a krátce povaříme. Téměř doměkka uvařenou čočku scedíme a zamícháme do základu z cibulové jíšky. Dobře promícháme, společně provaříme a dochutíme solí. Vypneme příkon tepla pod mísou, zapneme víko remosky.

Klobásu sloupneme, nakrájíme na tenká kolečka, která opečeme na pánvi ve zbytku sádla a vmícháme do čočky. Nakonec vše mírně osolíme a opepříme zakysanou smetanu, kterou čočku zalijeme, přiklopíme víkem a dáme zapéci.

Podáváme ozdobené kolečky vajec, okurkou, omytou petrželou a listy čerstvého hlávkového salátu.

 

—————

Zeleninové karbanátky

 

4 porce

  • 300 g žampionů
  • 200 g čočky
  • 150 g bulguru
  • 2 cibule
  • 1 velký řapík celeru
  • 1/2 pórku
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 vejce
  • strouhanka podle potřeby
  • mletý černý pepř
  • sůl
  • olej na smažení

Přebranou čočku propláchneme, nasypeme do kastrolu, zalijeme studenou vodou a necháme asi hodinu nabobtnat. Potom ji ve stejné vodě uvaříme doměkka. Scedíme ji a necháme na sítku dobře okapat. Bulgur připravíme dle návodu na obalu. Také ho scedíme a necháme okapat.

Cibuli a česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Celer, pórek i žampiony očistíme, celer nakrájíme na malé kousky, pórek a žampiony na jemné plátky.

Na rozehřátém oleji necháme zesklovatět cibuli s česnekem. Přisypeme celer s pórkem a zeleninu mícháme, dokud nezměkne. Nakonec přidáme houby a vše společně orestujeme. Osolíme a necháme vychladnout.

Zeleninovou směs se žampiony smícháme s čočkou, bulgurem a vejci. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Dosolíme, opepříme a necháme asi 10 minut odležet. Potom vlhkýma rukama tvarujeme karbanátky, které poté smažíme na oleji dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší.

—————