Fazole
Cuketa se zeleninou a fazolemi
4 porce
- 180 g cukety
- 40 g červených a 40 g žlutých paprik
- 70 g mrkve
- 50 g celeru
- 60 g cibule
- 300 g červených fazolí
- sůl
- provensálské koření
- slunečnicový olej
- kukuřičný škrob
- koření na maso
Červené fazole uvaříme doměkka. Na oleji orestujeme oloupanou, hrubě nakrájenou cibuli a postupně k ní budeme přidávat plátky mrkve a celeru, proužky červené i žluté papriky a nakonec cuketu pokrájenou na větší kusy. Orestovanou směs zasypeme provensálským kořením, mírně osolíme, podlijeme horkou vodou a dusíme asi 10 minut. Pak ochutíme kořením na maso, přisypeme uvařené fazole a dosolíme. Pokrm už jen krátce prohřejeme a zahustíme kukuřičným škrobem rozmíchaným v trošce studené vody.
—————
Dušené fazole s pórkem
Doba přípravy: 80 minut (bez doby namáčení)
1 porce asi 1 708 kJ/407 kcal
4 porce
- 300 g velkých bílých fazolí
- 1 pórek
- 3 stroužky česneku
- 2 - 3 lžíce oleje
- 1 lžička hnědého cukru
- 2 rajčata
- 1 hruška
- špetka fenyklu
- sůl
- mletý pepř
- 200 ml bílého vína
- 2 lžíce vinného octa
- 2 lžíce piniových oříšků
- 1 snítka šalvěje
- 1 snítka bylinky na ozdobu
Fazole namočíme přes noc do studené vody, pak je propláchneme a scedíme. Dáme je do většího hrnce, zalijeme vodou a zvolna vaříme asi 50 minut. Pak vodu slijeme a fazole necháme okapat.
Pórek očistíme a nakrájíme najemno. Česnek prolisujeme. Ve velké pánvi rozehřejeme olej, přidáme pórek, cukr a česnek a opékáme, až začne cukr karamelizovat.
Rajčata a hrušku nakrájíme na malé kostičky a přidáme k pórku. Ochutíme fenyklem, solí, pepřem, zalijeme vínem, octem a krátce podusíme. Piniové oříšky opražíme nasucho na plechu v troubě.
Do pánve nakonec přidáme fazole, najemno nasekanou šalvěj a piniové oříšky. Ještě krátce podusíme a podáváme ozdobené bylinkami.
—————
Fazole pečené se slaninou
- 350 g barevných nebo bílých fazolí
- 200 g anglické slaniny
- olej
- 2 lžíce hladké mouky
- asi 1 dl mléka
- vývar
- kousek vařeného celeru
- kousek bílé části pórku
- 100 g žampionů
- 1 cibule
- česnek
- mletý pepř
- sůl
- podle obliby i trochu kari
- strouhanka
Fazole zalijeme vodou, necháme asi 6 hodin nabobtnat, pak vodu slijeme, fazole zalijeme novou vodou a uvaříme doměkka. Z oleje a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji mlékem a trochou vývaru, rozšleháme a uvaříme hustší omáčku.
Kousek slaniny nakrájíme na kostičky, rozškvaříme na lžíci oleje, přidáme celer nakrájený na nudličky, cibuli nakrájenou na tenká půlkolečka, na plátky nakrájený pórek a žampiony a vše osmahneme. Přidáme rozetřený česnek, pepř, sůl a dobře okapané fazole, omáčku, popřípadě i kari a promícháme.
Směs vložíme do vymaštěné zapékací misky, posypeme strouhankou, poklademe slaninou stočenou do roliček a pečeme v troubě, až se slanina začne tavit. Podáváme se zeleninovým salátem.
—————
Fazole po burgundsku
Doba přípravy: 115 minut
- 500 g suchých fazolí
- rozmarýn
- 125 g anglické slaniny
- 2 šalotky
- bobkový list
- rajčatový protlak
- olivový olej
- 1 sklenice červeného vína
- petrželka
- kerblík
- sůl
- pepř
Fazole dáte do velkého hrnce, zalijete je studenou vodou a necháte namočené přes noc. Pak je scedíte, necháte odkapat a umístíte je do velkého kastrolu. Zalijete je 7,5 dcl vody a přidáte rozmarýn. Pomalu přivedete k varu a na mírném ohni vaříte 30 minut. Anglickou slaninu pokrájíte na kostičky. Oloupete šalotky, najemno je nasekáte a za 30 minut je přidáte k fazolím stejně jako 1 - 2 bobkové listy a několik lžic rajčatového protlaku.
Zamícháte, přikryjete pokličkou a nadále vaříte, dokud fazole nezvláční. V dalším kastrolu rozehřejete olej a osmahnete na něm kostičky slaniny. Zalijete je vínem a přidáte fazole, ze kterých vyjmete rozmarýn a bobkový list. Osolíte, opepříte a vaříte dalších 10 minut. A můžete podávat. Těsně předtím však ještě posypete fazole vonnými bylinkami, které pokrmu dodají příjemné aroma.
—————
Fazole po katalánsku
- 400 g fazolí
- olej
- cibule
- 2 rajčata
- 1 zelená paprika
- 1 červená paprika
- kousek šunky nebo salámu
- mletý pepř, sůl
Fazole uvaříme doměkka, scedíme je a necháme okapat. Na oleji zpěníme cibuli nakrájenou na tenká kolečka, přidáme spařená, nadrobno nakrájená rajčata, osmahneme je, podle potřeby podlijeme několika lžicemi vody a dusíme, až změknou. Pak přidáme uzeninu nakrájenou na kousky, nudličky papriky, pepř, sůl, vařené fazole a vše krátce podusíme. Podáváme s vařenými nebo sázenými vejci.
—————
Fazolky se sýrem
- 400 g fazolek
- 40 g másla
- 2 větší cibule
- 70 g strouhaného ementálu
Z fazolek odkrájíme špičky, opereme je a v mírně osolené vodě uvaříme doměkka. Uvařené fazolky scedíme a propláchneme studenou vodou, aby si zachovaly svěží zelenou barvu. V kastrolu rozpustíme máslo a na něm zvolna podusíme cibule pokrájené nadrobno. Změklou cibuli podlijeme několika lžícemi horké vody, přidáme fazolky a lehce promícháme. Jednotlivé porce posypeme strouhaným ementálem. Takto upravené fazolky podáváme k pečeným masům nebo jako samostatný pokrm s vařenými brambory.
—————
Fazolová pochoutka
Doba přípravy: 80 minut
Doba máčení fazolí: přes noc
6 - 8 porcí
- 150 g červených fazolí
- 100 g bílých fazolí
- 250 g moravského uzeného masa, nakrájeného na kousky
- 3/4 l zeleninového vývaru
- 2 střední brambory
- 2 petržele
- 2 mrkve
- 1 velká cibule, nakrájená na měsíčky
- 4 stroužky česneku, nakrájeného na plátky
- 1 lžíce másla
- 2 - 3 bobkové listy
- 5 kuliček černého pepře
- špetka sušeného estragonu a saturejky
- sůl
- mletý pepř
Přebrané a propláchnuté fazole zalijte dvojnásobným množstvím vody a nechte přes noc máčet. Vodu slijte, fazole zalijte čistou vodou (asi 2 cm nad jejich povrch) a povařte je asi hodinu, dokud nezměknou.
Na másle lehce orestujte cibulku, česnek, na kousky nakrájené brambory, petržel a mrkev. Přidejte nakrájené uzené maso, bylinky, koření a sůl, vše promíchejte a restujte asi 2 - 5 minut. Podlijte vývarem a vařte doměkka asi 15 minut.
Vařenou zeleninu s masem přimíchejte k fazolím, společně asi 5 minut povařte, osolte a opepřete.
TIP: fazole můžete také posypat strouhaným sýrem a zapéct v troubě
—————
Fazolový guláš
Doba přípravy: 60 minut
1 porce 1 020 kJ
- 300 g fazolí
- 300 g cibule
- 2 rajčata
- půl lžičky sladké papriky
- 150 g uvařené kukuřice
- 2 lžíce oleje
- sůl
Fazole namočíme přes noc, druhý den je uvaříme doměkka. Mezitím na oleji zpěníme cibulku, na ní podusíme oloupaná a nakrájená rajčata i s kukuřicí. Osolíme, vylepšíme sladkou paprikou, promícháme s uvařenými fazolemi. Podáváme s celozrnným chlebem.
—————
Fazolový kotlík s uzeným masem
Doba přípravy: asi 20 minut
1 porce asi 7 290 kJ/ 1 740 kcal
4 porce
- 600 g uzené krkovice
- 2 cibule
- olej
- 800 g bílých sterilovaných fazolí
- 400 g červených sterilovaných fazolí
- 200 ml vývaru
- 100 g rajského protlaku
- sůl
- drcený pepř
- kayenský pepř
- chilli
- pažitka
- petrželka
- 2 stroužky česneku
Uzenou krkovici vykostíme, opláchneme pod studenou vodou, osušíme a nakrájíme na středně velké kostky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a společně s masem opečeme v hluboké pánvi na rozpáleném oleji. Přidáme rajský protlak a krátce orestujeme.
Potom přisypeme bílé i červené fazole. Pokud jsou fazole naložené v omáčce, použijeme i omáčku. Když jsou ve slaném nálevu, slijeme jej a použijeme pouze fazole. Pokud jsou sušené, musíme je přes noc namočit a druhý den uvařit. Vše zalijeme vývarem. Pokud se nám směs zdá řídká, můžeme ji lehce zahustit škrobem rozmíchaným zastudena ve vývaru. Pečlivě promícháme, aby se netvořily hrudky, a necháme přibližně 10 minut dusit.
Nakonec směs dochutíme čerstvě umletým pepřem, chilli kořením, utřeným česnekem, nasekanou petrželkou a podle potřeby ještě dosolíme. Podáváme v hrnci nebo velké míse a sypeme čerstvou pažitkou. Jako předkrm podáváme salát z rajčat, červené čekanky, čínského zelí a zeleného listového salátu, na zálivku použijeme kysanou smetanu.
—————
Fazolový nákyp s rýží
- 500 g zmrazených fazolových lusků
- sůl
- 40 g hladké mouky
- asi 4 dl mléka
- 2 vejce
- 1 hrnek vařené rýže
- olej
- 200 až 400 g drůbežího salámu
- 40 g másla
- 2 lžíce strouhanky
Fazolové lusky podusíme v osolené vodě, když jsou měkké, tak je scedíme. Mouku opražíme nasucho, po vychladnutí rozmícháme s mlékem a uvaříme hustou omáčku. Do vymaštěné zapékací misky urovnáme ve vrstvách fazolky, rýži, drobně nakrájený salám a vše zalijeme omáčkou. Poklademe ji kousky másla, přelijeme vejci rozšlehanými s trochou mléka, posypeme strouhankou a upečeme v mírně vyhřáté troubě.
—————