Hrách

Hrachová kaše

 

 

  • 500 g hrachu
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • hrnek mléka
  • 2 větší cibule
  • vepřové sádlo
  • sladkokyselé okurky

 

Hrách přebereme, propláchneme a namočíme, druhý den uvaříme doměkka a prolisujeme nebo rozmixujeme  s trochou mléka a jednou cibulí nastrouhanou a zpěněnou na sádle. Druhou cibuli nakrájíme na kroužky, na sádle ji osmahneme dozlatova a hotové porce kaše posypeme. Kaši podáváme s uzeným masem a sladkokyselými okurkami.

—————

Hrášek po španělsku

 

Doba přípravy: asi 40 minut

1 porce přibližně 1 610 kJ/ 385 kcal

4 porce

  • 1 balíček mraženého hrášku (350 g)
  • 1 kostka cukru
  • 60 g másla
  • 200 g rýže
  • 250 g žampionů
  • sůl
  • citronová šťáva
  • mletý bílý pepř
  • 1 lžička čerstvě zelené sekané petrželky
  • 4 cherry rajčátka
  • 1 snítka čerstvé celerové nati

Do kastrolu dáme opatrně pomalu rozehřát polovinu másla, na které nasypeme mražený hrášek. Všechno podlijeme dvěma lžícemi vody, mírně osolíme, přidáme kostku cukru, pokličkou přiklopíme a na mírném plameni udusíme doměkka. Na sítko dáme rýži, kterou několikrát propláchneme vařící vodou. Rýži potom dáme do nádoby, ve které ji budeme vařit a zalijeme 4 dl osolené vody. Rýži uvaříme také doměkka.

Žampiony důkladně očistíme, omyjeme a osušíme - slupku z kloboučku můžeme sloupnout. Pak je nakrájíme na plátky, které zakapeme citronovou šťávou, krátce - asi 6 minut - je podusíme na zbylém másle se sekanou petrželkou, opepříme a podle chuti ještě mírně přisolíme.

Uvařený hrášek, rýži a žampiony dáme společně do mísy a všechno vařečkou lehce, ale důkladně promícháme. Hotovou směs rozdělíme na talíře a ozdobíme půlkami vyzrálých rajčat. Hrášek po španělsku podáváme jako teplý předkrm nebo luxusní přílohu k masu poté, co jsme ho ozdobili lístky celeru, důkladně opranými pod studenou vodou.

—————

Hrášek se špekem

 

Doba přípravy: 30 minut

4 porce

  • 6 malých cibulí
  • 150 g špeku
  • 1 plechovka hrášku (560 g)
  • 1 hlávka salátu
  • 1 lžíce mouky
  • bílý pepř
  • špetka cukru
  • 1 svazek petržele

 

Cibule oloupeme a rozpůlíme. Špek nakrájíme na kostičky, vyškvaříme v hrnci a cibuli na něm opečeme dozlatova. Hrášek slijeme. Nálev přilejeme do hrnce a 5 - 10 minut povaříme. Do hráškového nálevu vmícháme mouku, hrášek v něm ohřejeme, přidáme cukr. Salát omyjeme a nakrájíme a vmícháme. Ochutíme. Podáváme posypané petrželí.

—————

Luštěninová bomba

 

Doba přípravy: asi 45 minut

1 porce přibližně 3 605 kJ/ 860 kcal

4 porce

  • 500 g loupaného sušeného hrachu
  • sůl
  • 3 větší cibule
  • 150 g sádla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžička škrobové moučky
  • 200 g anglické slaniny
  • 4 stroužky česneku
  • dobromysl nebo majoránka
  • 200 g sladkokyselé okurky
  • 200 g čočkových klíčků nebo klíčků mungo

Hrách propláchneme a namočíme přes noc do studené vody. Nabobtnaný hrách se rychleji vaří a mnohdy se ani nemusí po rozvaření na kaši mlít. Jednu cibuli nakrájíme nadrobno a usmažíme ji na části sádla dozlatova. Přidáme utřený česnek a rozvařený hrách. Vše dobře promícháme, dochutíme solí a dobromyslem. Zředíme podle potřeby vodou nebo vývarem, aby kaše byla hladká.

Ostatní cibuli nakrájíme na silnější kolečka, která obalíme v části hladké mouky. Vejce rozšleháme a zahustíme zbylou moukou. Přidáme trochu škrobu, aby se cibulka lépe usmažila a těstíčko při smažení nevstřebalo mnoho tuku. Pak ve směsi namáčíme cibulové kroužky.

Slaninu nakrájíme na plátky a dáme na pánev rozškvařit. Plátky vyjmeme, do pánve přidáme sádlo a opatrně zahřejeme. Na zkoušku teploty do něj kápneme trošku těstíčka, a když vzkypí, přidáme máčené kroužky cibule a usmažíme je po obou stranách dozlatova. Po usmažení je dáme na suchý papírový ubrousek a osušíme od přebytečného tuku. Kaši doplníme smaženou cibulkou a přidáme kyselou okurku, nakládanou zeleninu a jemně přisolené čočkové klíčky nebo klíčky mungo.

—————

Pučálka

 

5 porcí 

  • 500 g předvařeného žlutého hrachu
  • 5 dl oleje
  • sůl
  • petrželka

 

Předvařený hrách důkladně orestujeme v dostatečném množství oleje a necháme okapat. Hotovou pučálku prosolíme a podáváme se zelenou petrželkou. Je vynikající k pivu i vínu nebo jen tak k televizi.

—————

Šoulet

4  porce

  • 200 g hrachu
  • 200 g velkých krup
  • mletý pepř
  • majoránka
  • 15 g česneku
  • sůl
  • 150 g cibule
  • 100 g sádla
  • 100 g slaniny

Přebraný hrách párkrát prolijeme studenou vodou, dáme nabobtnat přes noc do chladničky a uvaříme. Kroupy uvaříme, scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Pak obojí smícháme, okořeníme pepřem, majoránkou a utřeným česnekem. Jemně sekanou cibuli osmažíme na sádle s kostičkami slaniny. Když se částečně roztaví, vmícháme ji do hrachové směsi a šoulet krátce zapečeme v troubě. 

 

—————

Šoulet se škvarky a špekáčky

  • 200 g hrachu
  • 150 g velkých krup
  • 60 g sádla
  • 100 g škvarků
  • sůl
  • 1 větší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • majoránka
  • pepř
  • mletý zázvor
  • 4 až 5 špekáčků
  • sádlo na opečení špekáčků

Přes noc namočený hrách a kroupy zvlášť uvaříme s přidáním 20 g sádla doměkka. Na zbylém sádle zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli a utřený česnek, přidáme uvařený hrách smíchaný s kroupami a rozsekanými škvarky, osolíme, okořeníme a promícháme.

Do připraveného šouletu zastrkáme špekáčky, které jsme na koncích nařízli do kříže a opekli na sádle. Šoulet pokropíme sádlem a asi 10 minut zapékáme v troubě. Podáváme s kyselou okurkou nebo se steriovanou kapií nebo s kysaným zelím.

—————