Hrách
Hrachová kaše
- 500 g hrachu
- 4 stroužky česneku
- sůl
- hrnek mléka
- 2 větší cibule
- vepřové sádlo
- sladkokyselé okurky
Hrách přebereme, propláchneme a namočíme, druhý den uvaříme doměkka a prolisujeme nebo rozmixujeme s trochou mléka a jednou cibulí nastrouhanou a zpěněnou na sádle. Druhou cibuli nakrájíme na kroužky, na sádle ji osmahneme dozlatova a hotové porce kaše posypeme. Kaši podáváme s uzeným masem a sladkokyselými okurkami.
—————
Hrášek po španělsku
Doba přípravy: asi 40 minut
1 porce přibližně 1 610 kJ/ 385 kcal
4 porce
- 1 balíček mraženého hrášku (350 g)
- 1 kostka cukru
- 60 g másla
- 200 g rýže
- 250 g žampionů
- sůl
- citronová šťáva
- mletý bílý pepř
- 1 lžička čerstvě zelené sekané petrželky
- 4 cherry rajčátka
- 1 snítka čerstvé celerové nati
Do kastrolu dáme opatrně pomalu rozehřát polovinu másla, na které nasypeme mražený hrášek. Všechno podlijeme dvěma lžícemi vody, mírně osolíme, přidáme kostku cukru, pokličkou přiklopíme a na mírném plameni udusíme doměkka. Na sítko dáme rýži, kterou několikrát propláchneme vařící vodou. Rýži potom dáme do nádoby, ve které ji budeme vařit a zalijeme 4 dl osolené vody. Rýži uvaříme také doměkka.
Žampiony důkladně očistíme, omyjeme a osušíme - slupku z kloboučku můžeme sloupnout. Pak je nakrájíme na plátky, které zakapeme citronovou šťávou, krátce - asi 6 minut - je podusíme na zbylém másle se sekanou petrželkou, opepříme a podle chuti ještě mírně přisolíme.
Uvařený hrášek, rýži a žampiony dáme společně do mísy a všechno vařečkou lehce, ale důkladně promícháme. Hotovou směs rozdělíme na talíře a ozdobíme půlkami vyzrálých rajčat. Hrášek po španělsku podáváme jako teplý předkrm nebo luxusní přílohu k masu poté, co jsme ho ozdobili lístky celeru, důkladně opranými pod studenou vodou.
—————
Hrášek se špekem
Doba přípravy: 30 minut
4 porce
- 6 malých cibulí
- 150 g špeku
- 1 plechovka hrášku (560 g)
- 1 hlávka salátu
- 1 lžíce mouky
- bílý pepř
- špetka cukru
- 1 svazek petržele
Cibule oloupeme a rozpůlíme. Špek nakrájíme na kostičky, vyškvaříme v hrnci a cibuli na něm opečeme dozlatova. Hrášek slijeme. Nálev přilejeme do hrnce a 5 - 10 minut povaříme. Do hráškového nálevu vmícháme mouku, hrášek v něm ohřejeme, přidáme cukr. Salát omyjeme a nakrájíme a vmícháme. Ochutíme. Podáváme posypané petrželí.
—————
Luštěninová bomba
Doba přípravy: asi 45 minut
1 porce přibližně 3 605 kJ/ 860 kcal
4 porce
- 500 g loupaného sušeného hrachu
- sůl
- 3 větší cibule
- 150 g sádla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 vejce
- 1 lžička škrobové moučky
- 200 g anglické slaniny
- 4 stroužky česneku
- dobromysl nebo majoránka
- 200 g sladkokyselé okurky
- 200 g čočkových klíčků nebo klíčků mungo
Hrách propláchneme a namočíme přes noc do studené vody. Nabobtnaný hrách se rychleji vaří a mnohdy se ani nemusí po rozvaření na kaši mlít. Jednu cibuli nakrájíme nadrobno a usmažíme ji na části sádla dozlatova. Přidáme utřený česnek a rozvařený hrách. Vše dobře promícháme, dochutíme solí a dobromyslem. Zředíme podle potřeby vodou nebo vývarem, aby kaše byla hladká.
Ostatní cibuli nakrájíme na silnější kolečka, která obalíme v části hladké mouky. Vejce rozšleháme a zahustíme zbylou moukou. Přidáme trochu škrobu, aby se cibulka lépe usmažila a těstíčko při smažení nevstřebalo mnoho tuku. Pak ve směsi namáčíme cibulové kroužky.
Slaninu nakrájíme na plátky a dáme na pánev rozškvařit. Plátky vyjmeme, do pánve přidáme sádlo a opatrně zahřejeme. Na zkoušku teploty do něj kápneme trošku těstíčka, a když vzkypí, přidáme máčené kroužky cibule a usmažíme je po obou stranách dozlatova. Po usmažení je dáme na suchý papírový ubrousek a osušíme od přebytečného tuku. Kaši doplníme smaženou cibulkou a přidáme kyselou okurku, nakládanou zeleninu a jemně přisolené čočkové klíčky nebo klíčky mungo.
—————
Pučálka
5 porcí
- 500 g předvařeného žlutého hrachu
- 5 dl oleje
- sůl
- petrželka
Předvařený hrách důkladně orestujeme v dostatečném množství oleje a necháme okapat. Hotovou pučálku prosolíme a podáváme se zelenou petrželkou. Je vynikající k pivu i vínu nebo jen tak k televizi.
—————
Šoulet
4 porce
- 200 g hrachu
- 200 g velkých krup
- mletý pepř
- majoránka
- 15 g česneku
- sůl
- 150 g cibule
- 100 g sádla
- 100 g slaniny
Přebraný hrách párkrát prolijeme studenou vodou, dáme nabobtnat přes noc do chladničky a uvaříme. Kroupy uvaříme, scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Pak obojí smícháme, okořeníme pepřem, majoránkou a utřeným česnekem. Jemně sekanou cibuli osmažíme na sádle s kostičkami slaniny. Když se částečně roztaví, vmícháme ji do hrachové směsi a šoulet krátce zapečeme v troubě.
—————
Šoulet se škvarky a špekáčky
- 200 g hrachu
- 150 g velkých krup
- 60 g sádla
- 100 g škvarků
- sůl
- 1 větší cibule
- 4 stroužky česneku
- majoránka
- pepř
- mletý zázvor
- 4 až 5 špekáčků
- sádlo na opečení špekáčků
Přes noc namočený hrách a kroupy zvlášť uvaříme s přidáním 20 g sádla doměkka. Na zbylém sádle zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli a utřený česnek, přidáme uvařený hrách smíchaný s kroupami a rozsekanými škvarky, osolíme, okořeníme a promícháme.
Do připraveného šouletu zastrkáme špekáčky, které jsme na koncích nařízli do kříže a opekli na sádle. Šoulet pokropíme sádlem a asi 10 minut zapékáme v troubě. Podáváme s kyselou okurkou nebo se steriovanou kapií nebo s kysaným zelím.
—————